Παρόλο που γνωρίζεις το πόσο βοηθάει η άσκηση στην έκκριση ενδορφινών είναι φορές που ακόμη και στη σκέψη να ασκηθείς η διάθεσή σου πέφτει περισσότερο.

Το θέμα είναι ότι πολλά από τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, είναι μακροπρόθεσμα. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεσαι κάτι για να φτιάξει άμεσα η διάθεσή σου; Και όμως, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που δεν είναι καθόλου βαρετές και μπορούν να δώσουν στη διάθεσή σου αυτό το boost που έχει ανάγκη.

Χορός

Ελάχιστα πράγματα μπορούν να σου φτιάξουν άμεσα τη διάθεση, όπως το κάνει ο χορός. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Australian Journal of Psychology διαπίστωσε ότι ο αερόβιος χορός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην ενίσχυση της διάθεσης. Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο χορός μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βάλε τα ακουστικά σου ή άνοιξε τέρμα την ένταση του ραδιοφώνου σου και χόρεψε το αγαπημένο σου τραγούδι σαν να μην σε βλέπει κανείς. Είναι 100% σίγουρο πως μετά από πέντε λεπτά το χαμόγελο θα έχει επανέλθει στο πρόσωπό σου!

Περπάτημα

Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να παραλείπεις το καθημερινό σου περπάτημα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, το περπάτημα μπορεί να σου δώσει τόση χαρά όση και η ημέρα των Χριστουγέννων!

Το περπάτημα εκτός από το ότι συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση μπορεί να “καθαρίσει” και τις σκέψεις σου. Όταν νιώθεις λοιπόν πως η διάθεσή σου δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, απλά βγες για μια βόλτα. Ακόμη και εάν βγεις για ένα δεκάλεπτο περπάτημα στη γειτονιά σου, τα οφέλη για την ψυχική σου υγεία είναι πολλά, ακόμη και εάν δεν το πιστεύεις!

Τρέξιμο

Και αφού κατάλαβες πόσο καλό κάνει στο σώμα και στην ψυχή σου το περπάτημα, πάμε στο επόμενο στάδιο. Το τρέξιμο. Το να τρέχεις όταν νιώθεις θλίψη, θυμό ή άγχος δεν αποτελεί μόνο σκηνή από ταινία του Χόλυγουντ. Για πολλούς άλλωστε το τρέξιμο λειτουργεί όπως ο διαλογισμός. Σε έρευνα της οποίας οι συμμετέχοντες έτρεξαν για μία ώρα παρατηρήθηκε αυξημένη διάθεση καθώς και αύξηση των ενδορφινών.

Γιόγκα

Αφού αναφέραμε τον διαλογισμό δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη γιόγκα. Εάν ήδη έχεις βάλει αυτή τη μορφή άσκησης στη ζωή σου, ξέρεις όλους τους λόγους για τους οποίους ακόμα και μισή ώρα γιόγκα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Μια μελέτη στο Journal of Psychology διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες χαμηλής άσκησης, όπως η γιόγκα, βελτίωσαν τη διάθεση μετά από μία μόνο συνεδρία. Μάλιστα οι ερευνητές «αμφισβήτησαν την υπεροχή της αερόβιας άσκησης έναντι των πιο ήπιων ασκήσεων».

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η γιόγκα σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων GABA, οι οποίοι είναι νευροδιαβιβαστές που μπορούν να μειώσουν την έντονη δραστηριότητα στο νευρικό σας σύστημα. Κάτι που ουσιαστικά μας ηρεμεί. Δεν αποτελεί έκπληξη βέβαια, δεδομένου ότι η γιόγκα συνδέεται άμεσα με την αναπνοή μας, η οποία έχει αποδειχθεί πως όταν γίνεται σωστά μειώνει το άγχος.