Η καθιστική ζωή το τελευταίο διάστημα έχει κλονίσει ίσως την ψυχική υγεία πολλών. Με λίγες μόνο κινήσεις όμως, θα την επαναφέρεις.

Η online δουλειά, η τηλεργασία και τα ατελείωτα τηλεφωνήματα ή skype calls σε υποχρεώνουν να κάθεσαι σε μία καρέκλα. Τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης φτάνουν το 41% πλέον και υπάρχει λόγος.

Ακόμη κι αν  κάνεις τη δουλειά που λατρεύεις, το να κάθεσαι όλη μέρα σε μία καρέκλα σε περιορίζει. Σου μειώνει την απόδοση μετά από ένα σημείο και σου κρατά στάσιμες τις μπαταρίες. Τώρα, φαντάσου τι συμβαίνει και με μία δουλειά που δεν λατρεύεις.

Η κίνηση έχει σπουδαίο ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Είναι ο παράγοντας που θα οξυγονώσει τον εγκέφαλο σου αλλά και θα γεμίσει με ορμόνες χαράς τον οργανισμό σου. Από σήμερα κιόλας λοιπόν, βάλε στο πρόγραμμα σου αυτές τις τέσσερις απλές κινήσεις, προκειμένου να μη λείπει η άσκηση από την καθημερινότητα σου.

1. Αναπνοές και τέντωμα χεριών

Αν έχεις κάνει pilates ή yoga, οι κινήσεις αυτές είναι αρκετά συνηθισμένες. Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πιεσμένη, πάρε βαθιές αναπνοές. Εισέπνευσε και εξέπνευσε 4-5 φορές. Τέντωσε παράλληλα τα χέρια σου προς το πίσω μέρος της καρέκλας σου αν κάθεσαι ή της πλάτης σου αν στέκεσαι. Επανάφερε τα μπροστά σε κάθε εισπνοή-εκπνοή. Μετά τις 5 φορές θα δεις πως ήδη θα έχεις καθαρίσει το μυαλό σου.

2. Stretching στα πόδια

Αν μέχρι τώρα καθόσουν στην καρέκλα σου, σειρά έχουν κινήσεις όπου θα στέκεσαι. Σήκω λοιπόν και ξεκίνα με λίγες μικρές διατάσεις στα πόδια. Δεν χρειάζεται να έχεις στρώμα γυμναστικής κάθε φορά μαζί σου στο γραφείο. Λύγισε τα γόνατα σου, προσπάθησε να τεντώσεις λίγο τα πόδια σου, φέρε τα πέλματα σου κοντά στα γόνατα. 2-3 λεπτά είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν το σύστημα σου.

3. Λαιμός

Ο λαιμός σου ίσως είναι ένα κομμάτι του σώματος σου που δεν σκέφτεσαι ότι κουράζεται. Κάνε αργές κινήσεις, στρίβοντας τον λαιμό σου δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω. Κάνε 5-6 επαναλήψεις. Θα δεις αμέσως πως το κεφάλι σου είναι πιο ελαφρύ ενώ αν κάνεις και λίγο μασάζ στην περιοχή, θα χαλαρώσεις από ότι σε αγχώνει εκείνη τη στιγμή.

4. Μέση

Ένα ακόμη μέρος του σώματος σου που ταλαιπωρείται όσο κάθεσαι στην καρέκλα σου, είναι η μέση σου. Μερικές χαλαρωτικές, ήρεμες κινήσεις όμως μπορούν αμέσως να την ηρεμήσουν. Στάσου όρθια και προσπάθησε να κατέβεις προς τα πόδια σου. Θα νιώσεις όλο το σώμα σου να ενεργοποιείται αλλά και να αποβάλλει περιττή ενέργεια. Μπορείς επίσης να κάνεις κυκλικές κινήσεις σαν να χορεύεις. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να έχεις και τα ακουστικά σου με την αγαπημένη σου μουσική.

Όλη η ένταση εξωτερικεύεται και αν κάποιος συνάδελφος σε δει, προσκάλεσε τον να χορέψει μαζί σου!