Το να κρατιέσαι χέρι-χέρι με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο λέγεται ότι μειώνει το άγχος, το στρες και ελαττώνει τον πόνο. Με το να κρατάει ο ένας ο χέρι του άλλου, καταφέρνετε να έρχεστε πιο κοντά σε κάποιον σε έναν δημόσιο χώρο. Μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο, όποιας ηλικίας, οποιουδήποτε φύλου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μπορείς να είσαι ελεύθερη, γύρω στα 90 με 99 ή και χρόνια παντρεμένη που έχεις να έρθεις αρκετό καιρό κοντά με τον σύντροφό σου. Ακόμα κι αν είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία δεν σου απαγορεύει κανείς να κρατάς το χέρι των γονιών σου, του αδερφού ή της αδερφής σου ή ακόμα και κάποιου φίλου. 

Και για να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα, τρεις λέξεις: Άνιστον, Πιτ, καρπός.

Ξεκινάμε να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου ως βρέφη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που περνάει όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, το να κρατάς το χέρι κάποιου δίνει μία νότα ανθρωπιάς σε έναν κόσμο βουτηγμένο στην τεχνολογία. Ας αφήσουμε όμως την επιστήμη να μιλήσει. Τι κι αν κάνει κάποιους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά και να τους κάνει πιο συμπονετικούς; 

Μας ηρεμεί

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ζεστό και υποστηρικτικό άγγιγμα μειώνει τις ορμόνες του άγχους, μειώνει την πίεση και επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς. Το άγγιγμα είναι η απάντηση στο άγχος.

Μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά

Ωκυτοκίνη: Δεν έχει μόνο να κάνει με τις πολύ προσωπικές μας στιγμές. Το να κρατάς το χέρι κάποιου, να μπλέκεις τα δάχτυλά σου στα δάχτυλά του, ενεργοποιεί αυτήν την ορμόνη. Το αποτέλεσμα; Το αίσθημα της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και τους δεσίματος. 

Καταπολεμά τη μοναξιά

Σύμφωνα με το Psychology Today, η “πείνα” του δέρματος είναι μία μοντέρνα επιδημία. Οι άνθρωποι πλέον έχουν στραφεί μακριά από την τρυφερότητα και το φοβούνται το άγγιγμα. Αυτό ξεκινάει από τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, όπου οι δάσκαλοι δεν ακουμπούν το χέρι τους ούτε στον ώμο του παιδιού. Συνεχίζοντας με τους εφήβους που είναι κολλημένοι μπροστά σε μία οθόνη, όπου για “κόλλα πέντε” έχουν ένα τρισδιάστατο emoji. Όπως αναφέρει και η Βρετανίδα ψυχολόγος Honey Langcaster-James στο Pure Wow, “Για κάποιον ηλικιωμένο, το να του δίνεις το χέρι σου σημαίνει πολλά περισσότερα από το να του δίνεις ένα χάπι”. Όταν κάποιος δεν έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον άνθρωπο, το πιο πιθανό είναι να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

Μειώνει το άγχος

Η επαφή μειώνει τον πόνο χάρις στην απελευθέρωση της σεροτονίνης. Σε έρευνα που έγινε σε 22 ζευγάρια, αποδείχτηκε ότι τα εγκεφαλικά τους κύματα συγχρονιζόταν όσο κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου. Επόμενη έρευνα έγινε σε μία γυναίκα που πονούσε, όσο κρατούσε το χέρι του συντρόφου της ο πόνος της υποχωρούσε, κάτι που δεν συνέβαινε όταν ο σύντροφός της καθόταν δίπλα της. Πού κατέληξαν οι ειδικοί; Όταν αισθανόμαστε ότι κάποιος μοιράζεται τον πόνο μας, αυτό κάνει τον εγκέφαλό μας να τον διαχειρίζεται καλύτερα. “Είναι λες και ένα άγγιγμα έχει αναλγητικές ικανότητες,” αναφέρει o ερευνητής Pavel Goldstein. 

Πηγή: purewow.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Bohèmeridionale