3 τρόποι για να νιώθεις λιγότερο απασχολημένη (και αγχωμένη)

Πώς θα έχεις περισσότερο χρόνο και λιγότερο στρες

Παρόλο που σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να αισθάνονται συνέχεια απασχολημένοι – πιθανότατα γιατί έτσι νιώθουν πιο σημαντικοί και χρήσιμοι – ποιος δεν θέλει να είναι παραγωγικός και παράλληλα χαλαρός; Όταν, λοιπόν, η ζωή σου αρχίζει να γίνεται κουραστική, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να νιώσεις λιγότερο απασχολημένη και αγχωμένη.

1. Νιώσε λίγο δέος

Όταν ερευνητές προσπάθησαν να κάνουν κάποιες ομάδες ατόμων να αισθανθούν δέος – δείχνοντάς τους βίντεο με ανθρώπους δίπλα σε θεόρατα πράγματα, όπως φάλαινες ή καταρράκτες – άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν τον χρόνο. Ένιωσαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους – τόσο που μπορούσαν να διαθέσουν ένα μέρος από αυτόν για να βοηθήσουν κάποιον άλλον. Έδειξαν επίσης συναισθήματα ανυπομονησίας. Δεν είσαι σίγουρη πού θα βρεις εικόνες που θα σε κάνουν να αισθανθείς δέος; Δεν χρειάζεται να ψάξεις πιο μακριά από το YouTube. Αναζήτησε λέξεις όπως "δέος" και "φάλαινες". Αν πάλι οι "φάλαινες" δεν είναι για σένα, σκέψου τι είναι αυτό που σε ενθουσίαζε σαν παιδί και σε έκανε να αναφωνείς από δέος. Μόλις το βρεις δεν έχεις παρά να το αφήσεις να κάνει μαγικά τη δουλειά του.

2. Υιοθέτησε μία ρουτίνα χαλάρωσης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων τείνει να ηρεμεί από τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και γι’ αυτό η καθημερινή ρουτίνα αποτελεί έναν βασικό τρόπο για να διαχειριστείς το άγχος. Αυτό ισχύει κυρίως σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ή κατάσταση που νιώθεις απειλή, έλλειψη ελέγχου ή απειλή. Όταν, λοιπόν, οι ρυθμοί της ζωής σου μοιάζουν να είναι εκτός ελέγχου, δημιούργησε μία ρουτίνα για να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο. Τι μετράει σαν ρουτίνα; Κάτι που επαναλαμβάνεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις – σκέψου μία μπαλαρίνα ή έναν ηθοποιό πριν δώσει παράσταση. Όταν αρχίσεις να νιώθεις πίεση, έρχεται η ώρα της ρουτίνας: κάνε διατάσεις στον αυχένα, πάρε βαθιές αναπνοές, κάνε stretching και στη συνέχεια ίσιωσε τον κορμό. Στην τελευταία εκπνοή, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι έχεις άφθονο χρόνο. Εκτός όμως από τις διατάσεις και τις αναπνοές – που συνήθως ηρεμούν – μπορείς να δημιουργήσεις και τη δική σου ρουτίνα – ό,τι σε βοηθά να χαλαρώσεις και να ανακτήσεις τον έλεγχο.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr 

Κεντρική φωτογραφία:@manrepeller

0 replies


Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *