Είναι πραγματικά δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την οικονομία. Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινή ζωή των πολιτών, οι επιπτώσεις στα οικονομικά κάθε σπιτιού είναι εξίσου σημαντικές.

Τα τελευταία στατιστικά αναφέρουν πως, μόνο στην Αμερική, πάνω από 600.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2020. Η έρευνα αναφέρει πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, εκτιμάται πως η πανδημία θα έχει επηρεάσει σχεδόν 9 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η ανησυχία και το άγχος για τα επαγγελματικά σου λοιπόν, είναι απολύτως δικαιολογημένα. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και τη ψυχική σου υγεία καθώς οι οικονομικές ανησυχίες είναι το πρώτο στη λίστα που προκαλεί άγχος στους ενήλικες.

Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο οικονομικό θέμα, πιστεύουμε πως θα κρατήσει για πάντα και αυτό κάνει το άγχος να εκτοξεύεται. Να θυμάσαι πως είναι απολύτως φυσιολογικό η οικονομική αβεβαιότητα να σε στρεσάρει. Ειδικά, αν πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή, όπως η αγχώδης, τότε τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν αρκετά.

Πάτησε για λίγο το pause

Αν είσαι σε φάση που έχεις χάσει τη δουλειά σου ή με μειωμένο ωράριο, τότε είναι εύκολο να χάσεις την παραγωγικότητά σου. Μπορείς να κάνεις καθημερινά 10 λεπτά διαλογισμου. Θα αφοσιωθείς στην αναπνοή σου, θα καθαρίσεις το μυαλό σου και θα συνδεθείς με τον εαυτό σου. Πάτα μία μικρή παύση στην καθημερινότητά σου και κάνε reset.

Πρόσεξε τον ύπνο σου

Το στρες και το άγχος σχετικά με τη δουλειά και τα οικονομικά σου, μπορούν να μεταφραστούν σε πολλές νύχτες αϋπνίας. Το να είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι κάνοντας δεκάδες αδιέξοδα σενάρια, εμποδίζει το σώμα σου από το να χαλαρώσει. Μπορείς να κάνεις την παραπάνω άσκηση λίγο πριν πας για ύπνο κάθε βράδυ, ώστε να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

Βρες χρόνο για σένα

Σίγουρα δεν έχεις ως προτεραιότητά σου να κάνεις pamper τον εαυτό σου όταν έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα. Όμως, πρέπει να βάλεις εσένα ως προτεραιότητα και να σε φροντίσεις. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει κάνοντας κάτι που απολαμβάνεις ώστε να νιώσεις όμορφα. Άλλωστε, όταν νιώθουμε ήρεμοι, τα προβλήματα τείνουν να φαίνονται μικρότερα και το μυαλό μας είναι πιο καθαρό ώστε να βρει μία λύση ή ένα διέξοδο.

featured photo: Unsplash / Hailey Reed