Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σπαταλά τον χρόνο του στη δουλειά σε πράγματα μάλλον ανούσια και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο; Στοιχηματίζω πολλές.

Τι συμβαίνει όταν το ίδιο ακριβώς ‘σκηνικό’ έχει την τάση να παρουσιάζεται και στη δουλειά σου; Μήπως εδώ χρήζει περισσότερο σημαντικό να δώσεις την προσοχή σου όταν συμβαίνει, εφόσον τελικά καταλήγεις να ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο σε κάτι που επί της ουσίας δεν σε ωφελεί; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό σε μια δουλειά που οι προσπάθειες σου περνούν απαρατήρητες. Ακόμα κι αν συμβαίνει στοχευμένα. Άλλωστε το έχει δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά και η Annie Mckee, συγγραφέας του πολυβραβευμένου βιβλίου «How to be Happy at Work»: «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αισθάνεσαι αόρατος στο χώρο εργασίας σου».

Είναι γεγονός πως όταν ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια σε ένα επαγγελματικό task το οποίο επί της ουσίας δεν μας ενδιαφέρει, τότε την ώρα που συμβαίνει δεν το καταλαβαίνουμε και έτσι η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται και κάποια στιγμή στη συνέχεια της επαγγελματικής διαδρομής μας διαπιστώνουμε πως το ‘κακό’ έχει ήδη συμβεί και πως εν τέλει από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Υπάρχουν όμως 3 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν τελικά συμβαίνει και σε εσένα αυτό.

Aν λοιπόν σπαταλάς τον χρόνο σου στη δουλειά με κάτι ανούσιο, τότε guess what? Είναι καιρός να το αφήσεις στην άκρη!

Δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις τα ‘’υπέρ’’ και τα ‘’κατά’’

Αυτό είναι το πιο σπουδαίο σημάδι που θα χρειαστεί να λάβεις υπόψιν σου. ‘Αν δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον λόγο για τον οποίο επιλέγεις να κάνεις κάτι, τότε αυτό το «κάτι» όχι μόνο δεν αντανακλά τις επιθυμίες σου, αντ’ αυτού δύσκολα θα καταφέρει να σε οδηγήσει και «κάπου» και μάλιστα σε αυτό το «κάπου» που θέλεις να πας. Κάνε λοιπόν την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Τι θα μου προσφέρει σε βάθος χρόνου και σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο αυτό το task που επέλεξα να δεχθώ να φέρω εις πέρας;

Κάθε βήμα καλό είναι να σχετίζεται με έναν στόχο

Καλώς ή κακώς και ιδιαιτέρως για τα Ελληνικά δεδομένα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια εν έτη 2021 να εργάζονται πάνω σε projects και εργασίες που έχουν σπουδάσει, εκπαιδευτεί ή που μέσα από αυτά έχουν τη δυνατότητα να αισθάνονται εκατό τις εκατό ικανοποιημένοι. Από την άλλη πλευρά, όποια δουλειά κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις, καλό θα είναι να σου δημιουργεί συναισθήματα εφορίας αλλά και την πεποίθηση πως μέσα από κάθε σου βήμα εκπληρώνεις τελικά ακόμη έναν στόχο. Ακόμη κι αν είναι μικρός, καμία σημασία δεν έχει. Αρκεί να σου συμβαίνει. Αρκεί να απασχολείσαι με κάτι που σου δίνει τη δυνατότητα να νιώθεις εσωτερική ικανοποίηση και φυσικά χαρά.

Δεν εκτιμάται η προσπάθειά σου, ό,τι κι αν κάνεις

Τρίτο και τελευταίο σημάδι και εδώ θα ήθελα ειλικρινά όλη την προσοχή σου! Εάν παρατηρείς εδώ και καιρό τον εαυτό σου να κάνει το καλύτερο δυνατό, αν στις καλές πράξεις, στις πρωτοβουλίες και στις υπερωρίες σπάνια λες «όχι» και μέσα σε όλα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά της προθυμίας σου να προσφέρεις, τελικά καταλήγεις να μην ακούς ποτέ ένα «ευχαριστώ» ή μια επιβράβευση (οποιασδήποτε μορφής), τότε δύο είναι τα τινά: Η κάποιος/οι συμπεριφέρονται αχάριστα ως προς το πρόσωπο σου ή κυριολεκτικά δεν αναγνωρίζεται ο εργασιακός σου κόπος.

Το αποτέλεσμα ωστόσο εδώ δεν παύει να παραμένει το ίδιο. Οπότε αναρωτήσου αυτό: Υπάρχει πραγματικά λόγος να συνεχίσεις να ξοδεύεις τον πολύτιμο χρόνο σου σε ότι σε αδειάζει ψυχολογικά και κυρίως σε ότι δεν σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

Βασικές αρχές για να θυμάσαι

Πρώτον παράβλεψε την αυτο-επιβεβαίωση σου από τους άλλους, διότι θα χάσεις τον χρόνο σου στο να προσπαθείς να εξηγήσεις και να αποδείξεις για ποια πράγματα είσαι ικανός/η. Αρκεί ειλικρινά που το γνωρίζεις εσύ πρώτος/η. Δεύτερον, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και μάλιστα στο τέλος κάθε εβδομάδας για να αναλογιστείς τι πήγε καλά μέσα στις προηγούμενες ημέρες και τι όχι. Τρίτον και πιο σημαντικό: Μείνε σε εκείνη τη δουλειά που σε κάνει να νιώθεις ότι σου αξίζει ή σε εκείνη που στην παρούσα φάση σου χρειάζεται αλλά δεν παύει να σου προσφέρει χαρά και μιας μορφής ικανοποίηση!

Εσύ γνωρίζεις τις απαντήσεις, τα υπέρ, τα κατά, μαζί και όλους τους στόχους σου. Φρόντισε μόνο στη συνολική διαδρομή σου να μην ξεχάσεις από που ξεκίνησες και που θέλεις να φτάσεις.

featured photo: www.twenty20.com/galinkazhi