Πριν την εποχή του εγκλεισμού από τον Covid-19 μάλλον οι σκέψεις σου ήταν κάπως έτσι: “Αυτό το jean θα βάλω στο ταξίδι! Μου είναι πολύ άνετο και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που στρώνει επάνω μου”. “ Aυτό το κοστούμι είναι τέλειο για το meeting “. “Nα βάλω αυτό το φόρεμα στο γάμο της Έλενας;”. Τώρα μάλλον είναι: “μήπως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσω και να αδειάσω από εδώ ό,τι δεν φοράω;” Και η αλήθεια είναι πως είναι η ιδανική στιγμή για να το κάνεις μιας και μένουμε μέσα και ταυτόχρονα αλλάζει η εποχή.

Αυτό που πιθανόν να μην έχεις σκεφτεί όμως, είναι τι θα γίνουν όλα αυτά ρούχα που αποφάσισες ότι μπορείς να χαιρετήσεις για πάντα. Χωρίς να θέλω να ταράξω την αγοραστική σου διάθεση, είναι καλό να γνωρίζεις ότι η βιομηχανία της μόδας είναι μια από της πιο ρυπογόνες του πλανήτη. Αυτό είναι ίσως κάτι που θα ήθελες να σκεφτείς όταν επιλέξεις τα καταστήματα και τα brands από τα οποία ψωνίζεις.

Διάβασε παρακάτω τρεις τρόπους με τους οποίους το fashion industry μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον και μάθε πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι κοιτώντας την ντουλάπα σου.

8,9 εκατομμύρια τόνοι από παλιά ρούχα καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο

Ακόμη και αν επιλέξεις να χαρίσεις τα περισσότερα από τα ρούχα που δεν σε εξυπηρετούν πια, μεγάλο μέρος καταλήγει στα σκουπίδια. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα καταστήματα και brands συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης ρούχων, αρκετές φορές και με προνόμια για όσους λαμβάνουν μέρος. Είναι το πρώτο που μπορείς να κάνεις ξεκαθαρίζοντας τη ντουλάπα σου λοιπόν. Ετοίμασε μία τσάντα και συγκέντρωσε τα φθαρμένα ρούχα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Όταν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς μπορείς να τα πας στα αντίστοιχα καταστήματα που εφαρμόζουν recycling προγράμματα.

Stella McCartney . Sustainable Summer 2020 campaign

Τα non-sustainable υφάσματα δεν διασπώνται από το περιβάλλον. Άρα μένουν για πάντα εκεί

Πολλές ποιότητες υφασμάτων, ειδικά συνθετικών, χρειάζονται δεκαετίες για να διασπαστούν – τo polyester για παράδειγμα χρειάζεται από 20 έως 200 χρόνια. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να προσέχεις τι αγοράζεις.

H&M conscious exclusive 2020 – RENU™ high-quality recycled polyester

Ξεκίνα να βλέπεις τις συνθέσεις των ρούχων πριν επιλέξεις. Φυσικές ίνες όπως το οργανικό βαμβάκι ή ποιότητες από ανακυκλωμένα υλικά είναι εξαιρετικές επιλογές. Εξυπηρετούν τέλεια τις ανάγκες σου ενώ ταυτόχρονα σέβονται το περιβάλλον.

Εταιρίες όπως η Stella McCartney έχουν επιλέξει eco-responsible υλικά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. To ίδιο ισχύει και για πιο νέα brands που στήριξαν όλη τους την φιλοσοφία στις eco-friendly πρακτικές όπως η Sezane και η Veja.

Όσο περισσότερο επιλέγεις eco-responsible brands τόσο η βιομηχανία της μόδας θα προσαρμόζεται σε αυτό.

Τα ρούχα και τα αξεσουάρ δεν είναι τα μόνα που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Δεν είναι μόνο τα παλιά ρούχα που πετιούνται όταν πια δεν χρησιμοποιούνται. Τόνοι συσκευασιών και άλλα υλικά πετιούνται επίσης. Το 2017, πάνω από 80 εκατομμύρια τόνοι συσκευασίας κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η σταδιακή μείωση της χρήσης πλαστικού έχει ήδη αρχίσει και οι φυσικές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες αντικαθιστούν τις παλαιότερες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραλάβεις ένα πακέτο αγορών στο σπίτι σου, αξιολόγησε την εταιρία σύμφωνα και με τη συσκευασία που έχει επιλέξει. Φρόντισε κι εσύ με τη σειρά σου να τη ρίξεις στον ανάλογο κάδο όπως αξίζει στον πλανήτη μας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει όλοι να σκεφτούμε πώς θα προστατέψουμε το περιβάλλον και με ποια κριτήρια θα αγοράζουμε πλέον. Μήπως ήρθε η ώρα να δεις τη ντουλάπα σου μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα;

Η Κατερίνα Γιαννακάκη είναι personal Stylist και θα τη βρεις εδώ

featured image: Vogue