Το να κάνεις γυμναστική είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου. Είτε πρόκειται για μια full-body προπόνηση, είτε ορίζοντας μέσα στην εβδομάδα ημέρες ποδιών, χεριών και ούτω καθεξής. Φυσικά αποτέλεσμα βλέπεις και με τις δύο μεθόδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον personal trainer Sal Di Stefano προπόνηση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Όπως εξηγεί στο Well+Good υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για αυτό:

Κάθε φορά κάνεις μια ολοκληρωμένη προπόνηση

Ενώ ο διαχωρισμός των προπονήσεων σε μυικές ομάδες έχει αποτέλεσμα, δεν λαμβάνει υπόψη την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από κούραση μέχρι διακοπές. Ή συχνά παράλειψη των μερών του σώματος που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα να γυμνάζουν.

Γυμνάζεις το σώμα ως σύστημα μυών και όχι ως μεμονωμένα μέρη

Ακόμα όμως κι αν είσαι συνεπής, όταν γυμνάζεις ολόκληρο το σώμα σε μια προπόνηση, εντοπίζονται πολλά σήματα δημιουργίας μυών. Γενικά, η άσκηση διεγείρει τη διάσπαση, επιδιόρθωση και ανάπτυξη των μυών, συνδέσμων, τενόντων και οστών. Σκοπός η δημιουργία ενός δυνατότερου σώματος με μεγαλύτερη αντοχή. Κατά τη διάρκειά της οι μυικές ομάδες συσπώνται εξαιτίας ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου. Εάν όμως δουλεύεις μόνο τους δικέφαλους μυς, το μεγαλύτερο μέρος του σήματος δημιουργίας μυών πηγαίνει σε αυτούς.

Η full-body προπόνηση στέλνει ένα πολύ πιο δυνατό σήμα δημιουργίας μυών εκλαμβάνοντας το σώμα ως σύστημα. Δε γυμνάζεις μόνο μεμονωμένα μέρη του σώματος κάθε φορά. Μια γνώση που ακολουθούν και μοιράζονται όλοι οι bodybuilders και οι αθλητές.

Γυμνάζεσαι πιο έντονα και αποτελεσματικά

Οι άνθρωποι τείνουν να αθλούνται εντονότερα, όταν κάνουν προπόνηση σε όλο το σώμα. Κάτι που βοηθάει στην επιτυχία των στόχων πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, επιλέγουν πιο πολλές και αποτελεσματικές ασκήσεις πιο συχνά (όπως τα squat, press και row).  Αντιθέτως, όταν μοιράζεις την προπόνησή σου, θα επιλέξεις περισσότερες ασκήσεις στα μηχανήματα και ασκήσεις απομόνωσης, αντί για σύνθετες.

Ο Di Stefano αναφέρει ότι το 80% των ατόμων που αθλείται έχει μεγαλύτερα οφέλη κάνοντας δύο έως τρεις full-body προπονήσεις κάθε εβδομάδα. Έτσι, αντί να προσπαθείς να συμβαδίσεις με ένα φορτωμένο πρόγραμμα που γυμνάζει διαφορετικές ομάδες μυών σε διαφορετικές ημέρες, κάνε τα όλα ταυτόχρονα. Θα έχεις μια ισχυρότερη εκδοχή του εαυτού σου με μόνο λίγες προπονήσεις.

featured image: tigerfitness.com