Και άλλοι τόσοι για να μη γίνεις…

tumblr_mwwi8a8ZOe1rklvcuo1_500

Είτε δίνεις λίγο από το αίμα σου, είτε καθαρίζεις τους δρόμους της πόλης, εάν αυτό που κάνεις δεν σου προσφέρει κάποιο υλικό αντάλλαγμα, τότε είσαι εθελοντής. Αρκεί να έχεις την θέληση να βοηθήσεις να έρθει εις πέρας ένας κοινωφελής σκοπός. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού» και γι’ αυτό τον λόγο το Savoir Ville αφιερώνει όλο τον Δεκέμβριο στην προσφορά χωρίς αντάλλαγμα.

Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί διάφορες ενστάσεις σχετικά με την θεσμοθέτηση του επίσημου εθελοντισμού, εκείνου που αφορά στην προσφορά προς μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκδηλώσεις με αντίστοιχο χαρακτήρα. Μήπως αυτός ο θεσμός εκμεταλλεύεται την καλή θέληση κάποιων ανθρώπων; Μήπως και οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν κάποιο κέρδος από όλο αυτό; Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται πως ο εθελοντισμός είναι ένα πολύ σπουδαίο πράγμα και άλλοι που τον θεωρούν εκμετάλλευση. Εγώ θα σου πω τέσσερις λόγους για να γίνεις εθελοντής και άλλους τόσους για να το αποφύγεις.

4 λόγοι για να γίνεις εθελοντής:

  1. Θα μάθεις να κάνεις κάτι και για τους άλλους χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Ακούγεται κλισέ, όμως αν μεγάλωσες τρώγοντας τις μπάμιες σου για να φας μετά επιδόρπιο, διάβαζες για να πάρεις έπαινο και τώρα δουλεύεις με μόνο στόχο τον μισθό του επόμενου μήνα, τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για το σύνολο, χωρίς να περιμένεις σαν σκύλος την λιχουδιά του εκπαιδευτή. Είσαι μέλος μια κοινωνίας ανθρώπων και είναι καιρός να συμπεριφερθείς αναλόγως.
  2. Θα κερδίσεις. Μπορεί όχι λεφτά, δώρα ή κάποιο χειροπιαστό αντάλλαγμα, όμως θα νιώσεις καλύτερα για το εαυτό σου και θα κινήσεις συναισθήματα που μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να σου προσφέρει.
  3. Είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσεις την φήμη σου. Αν η δουλειά σου απαιτεί να έχεις «καθαρό κούτελο» ή αν θες να χτίσεις κοινωνικό στάτους, ο εθελοντισμός, σε συνδυασμό με την φιλανθρωπία, είναι ένας εύκολος τρόπος να προκαλέσεις τον θαυμασμό. Τι νομίζεις, πως οι μεγάλες εταιρείες διοργανώνουν τόσες κοινωφελείς καμπάνιες για την καλή τους την καρδιά;
  4. Θα ενισχύσεις το βιογραφικό σου. Οι εργοδότες όχι μόνο θα ακούσουν από το στόμα σου το κλισεδάκι «εγώ δουλεύω γιατί η εργασία με ολοκληρώνει σαν άνθρωπο, δεν με ενδιαφέρει η αμοιβή», αλλά θα δουν ότι το κάνεις και στην πράξη. Άσε που σε κάποια Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να εισαχθείς αν έχεις προσφέρει εθελοντική εργασία σε κάποιον οργανισμό.
scale

4 λόγοι για να μην γίνεις εθελοντής

  1. Έχεις ένα σωρό υποχρεώσεις και προβλήματα, γιατί να κάτσεις να ασχοληθείς με πράγματα για τα οποία ασχολούνται άλλοι που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εσένα; Άσε τον εθελοντισμό για τους ονειροπόλους φοιτητές που ζουν με τα λεφτά των γονιών τους και πιστεύουν πως επειδή μάζεψαν όλα τα τσιγαρόχαρτα από την παραλία, έσωσαν τον κόσμο.
  2. Δεν θα έπρεπε για κάποια πράγματα να φροντίσει το κράτος; Πληρώνεις φόρους για να διατηρείται η πόλη καθαρή, ευπαρουσίαστη και εύκολα προσβάσιμη. Επίσης, ξέρεις πολύ καλά πως σε άλλες χώρες αν δώσεις αίμα, την πηγή της ζωής σου, το κράτος θα σε πληρώσει. Γιατί και να πληρώνεις φόρους και να καθαρίζεις ο ίδιος για χάρη των άλλων, ενώ ταυτόχρονα αφήνεις το κράτος να σου ρουφάει στην κυριολεξία το αίμα;
  3. Το άλλο με τον εθελοντισμό για χάρη… κερδοσκοπικών εταιρειών το άκουσες; Αν αγαπητή μου δισκογραφική εταιρεία/ μουσικό κανάλι δεν έχεις λεφτά να διοργανώσεις πλήρως μια συναυλία, μην την κάνεις καθόλου. Το να βάλεις εθελοντές να σε εξυπηρετήσουν δίνοντάς τους υπόσχεση ότι θα δουν δωρεάν την συναυλία, δεν σε τιμά. Όχι, η συναυλία που θα διοργανώσεις δεν είναι το δημόσιο αγαθό που θα αλλάξει τον κόσμο, όπως λες. Θα σε τιμούσε αν γινόταν έστω δωρεάν.
  4. Αν γίνεις εθελοντής, θα χαλάσεις κατά κάποιο τρόπο την πιάτσα. Εάν το κράτος και κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες μπορούν να προσλάβουν άτομα αμισθί, θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να στερέψουν από εθελοντές. Με το να γίνεσαι εθελοντής, βοηθάς κατά κάποιο τρόπο στην εδραίωση της αμισθί εργασίας.