Αλλαγή δεκαετίας ακούω συνέχεια να λένε οι γύρω μου αλλά και οι ‘μέσα’ μου.

Αλλαγή σε τι; Στο ψηφίο ή στον τρόπο ζωής; Στη γραφειοκρατία ή στην εκκλησία; Αλλαγή στο μήκος ή στο ύψος; Αλλαγή σε ξανθό ή σε πιο μελαχρινό; Κατέληξα. Δεν σκοπεύω ακόμα να τα ‘βάψω μαύρα’.

Με το καλό να έρθει και το τρία στον δρόμο μου. Το τέσσερα, το πέντε και οποίος αριθμός μου ανήκει, αρκεί να ξέρω τι έμαθα πριν πατήσω το πόδι μου σε νέα χωράφια και θάλασσες. Αρκεί να μην φοβάμαι να ζω, κυρίως κοντά στη θάλασσα. Αρκεί να θυμάμαι το παιδί που θέλει να συνεχίσει να φλερτάρει με τη ζωή και τα όνειρα, κι ας πιάνει που και που κύμα.

Ώρα για ντουζ

Κρατάς μυστικό; Πρόκειται για εκείνα τα λεπτά της ημέρας που κυριολεκτικά “I’m feeling myself”. Σε ελεύθερη μετάφραση, συνήθως ένα ζεστό μπάνιο μέσα στην ημέρα, ισοδυναμεί με μια θάλασσα σκέψεων. Τη δική μου χρωματιστή θάλασσα. Όχι πάντα ευχάριστη, όμως είναι εδώ – πιστή φίλη για να μου θυμίζει πως οι αληθινές ιδέες θα εμφανίζονται στην επιφάνεια μόνο όταν παύω να λογοκρίνω τα συναισθήματα μου. Και κάπως έτσι μια απλή σκέψη κατέληξε να γίνει τίτλος.

Ένας τίτλος πολύ προσωπικός. Ή και όχι. Ένας τίτλος που μάλλον θα σε κάνει να νιώσεις μαζί μου μεγαλύτερος ή και μικρότερος. Κρατάς ένα ακόμα μυστικό;

Θα ήθελα να υποθέσουμε μαζί πως εσύ είμαι εγώ. Έτσι για μερικά λεπτά. Οι δικές μου 29 + 1 σκέψεις λοιπόν βρίσκονται παρακάτω. Αν δεν σου αρέσουν τα γλυκόξινα, προτείνω να μην συνεχίσεις την ανάγνωση. Αν πάλι είσαι του πικρού μην μπεις καν στον κόπο. Αν είσαι των πιο spicy, τότε συνέχισε γιατί μου αρέσεις και ίσως σου αρέσει και εσένα.

Είκοσι εννέα υπενθυμίσεις και μία ακόμη

1. Ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατή. Στη δική μου περίπτωση ότι με τσάκισε κατάφερε να μου προσφέρει τα πιο αλεξίσφαιρα φτερά. Ευχαριστώ έναν προς έναν για τις υπέροχες πτήσεις και κυρίως για τις αναμνήσεις. Η πικρία σας τελικά δεν κατάφερε να μειώσει τις γλυκές μου προτιμήσεις.

2. Η ζωή παρά έχει γλυκιά γεύση για να μην τη ζεις γλυκά μωρό μου. Το μωρό μου είμαι εγώ. Στα 9, στα 19 και τώρα στα 29. Και κάπως έτσι έμαθα πως τα

γλυκά δεν είναι μόνο αυτά που τρώγονται. Είναι και λόγια. Λόγια που πρέπει να λέμε καθημερινά στον εαυτό μας.

3. Ο εαυτό μας, ακούει. Κάθε σκέψη, κάθε φόβο, κάθε παράπονο. Τα καταγράφει όλα, μέχρι να γεμίσει ο σκληρός δίσκος. Μέχρι να αδειάσει από συναισθήματα, ανθρώπους και ανθυγιεινές γεύσεις. Το λένε self care και επιβάλλεται να το κάνουμε.

4. Το σώμα έχει μνήμη. Όσο το μυαλό, έτσι και αυτό. Δεν συγχωρεί και κυρίως δεν επιτρέπει να μην το φροντίζεις.

5. Τα όρια που βάζεις ως ενήλικας στον εαυτό σου, είναι τα όρια που σου έμαθαν ως παιδί.

6. Η μεγαλύτερη φυλακή είναι αυτή που μπαίνουμε μόνοι μας και τα κλειδιά είμαστε εμείς ο λόγος που ακόμα δεν βρέθηκαν. Όταν τα ψάξεις με μανία, τότε και μόνο τότε είσαι ελεύθερος να πετάξεις.

7. Τα ταξίδια του μυαλού είναι πριβέ. Όσο πιο πριβέ, τόσο μεγαλύτερη και η διάρκεια τους.

8. Οι φαντασιώσεις αντιστοίχως. Όσοι φαντασιώνονται ταυτόχρονα αυτοί για πολλούς λόγους αξίζουν ένα φιλί ή και πολλά. Μια αγκαλιά ή και μια σχέση ζωής.

9. Το χειρότερο ψέμα είναι να μην λες την αλήθεια.

10. Μη τα παίρνεις όλα προσωπικά. Όσες φορές ΔΕΝ το έκανα, η μέρα μου υπήρξε πιο φωτεινή. Είσαι το επίκεντρο του εαυτού σου, όχι όλου του κόσμου. Να λες ΕΥΤΥΧΩΣ.

11. Οι γονείς μου σε πολλά είχαν άδικο και σε ακόμα περισσότερα απόλυτο δίκαιο. Αν δεν μεγάλωνα, δεν θα το μάθαινα ποτέ. Κάθε χρόνο και χειρότερα λοιπόν.

12. Η οικογένεια δεν είναι ο καθρέπτης μας, παρά το σπίτι που περιέχει αυτόν τον καθρέπτη.

13. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά αν το θέλεις την απογειώνουν.

14. Οι φίλοι μου, μου έμαθαν ότι κανείς δεν έρχεται τυχαία στον δρόμο σου. Ούτε καν ο γείτονας σου.

15. Ο σκύλος μου δεν θα μάθει ποτέ πόσες φορές ευχήθηκα να ήταν άνθρωπος και πόσο πολύ με έκανε να θέλω να του μοιάσω.

16. Η ακοή δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή μου.

17. Όταν θέλεις σεξ να το λες. Μπορεί να θέλει και ο άλλος. Ιδιαιτέρως αν υπάρχει και συναίσθημα. Ιδιαιτέρως αν το λες και απωθημένο.

18. Τα μεγάλα λόγια με οδήγησαν σε αρκετά αδιέξοδα, οι μεγάλες αγάπες ποτέ.

19. Η ευαισθησίες μου είναι το πιο μη προφανές όπλο μου. Άργησα, αλλά ευτυχώς έμαθα να χρησιμοποιώ τα όπλα που μου έδωσε ο εαυτός μου υπεύθυνα.

20. Δεν φταις εσύ αν δεν σε αγαπούν. Φταις εσύ που δεν καταλαβαίνεις τι ανάγκες έχει η δικιά σου αγάπη.

21. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι και ακόμα πιο υπέροχα τα μάτια τους.

22. Οι αγκαλιές είναι το πιο θεραπευτικό φάρμακο, δέκα φορές καλύτερο και από παυσίπονο.

23. Το φεγγάρι έχει ακούσει τις πιο βαθιές μου σκέψεις. Ξέρω πως μέσα στον μήνα θα έρθει και πάλι να με ακούσει. Όταν λοιπόν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι, μη κοιτάς το δάχτυλο. Κοιτά λίγο πιο πάνω και πάντα πιο μακριά.

24. Στη ζωή ερχόμαστε μόνοι και φεύγουμε μόνοι. Το μεσοδιάστημα είναι το ζήτημα με ποιους θα επιλέξουμε να το ζήσουμε.

25. Η λέξη «Σ’ αγαπώ» είναι απλή και η αγάπη το πιο υπέροχο συναίσθημα για να γνωρίσεις την απλότητα.

26. Δεν είναι όλοι οι πειρασμοί για να τους ζούμε. Μερικοί όμως αξίζει να μας προσφέρουν μια γεύση, κι ας μην κρατήσει για πολύ.

27. Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ δεν είναι αργά για να γίνω, να γίνεις, ή να γίνουμε αυτό που θα μπορούσαμε ή θα θέλαμε να είχαμε γίνει.

28. Όσες φορές σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα. Τελικά είχα δίκιο, δεν μπορούσα.

29. Όσο πιο σκληρά προσπαθώ, τόσο πιο τυχερή γίνομαι.

30. Last but not least, αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως είναι το τέλος της αρχής.

Α, και για να μην το ξεχάσω: Το να μοιράζεσαι είναι συνώνυμο της πληρότητας.