Κάθε φορά που βρίσκομαι με τους πιο στενούς φίλους μου, η συζήτησή μας στρέφεται στο ίδιο θέμα: τα χρήματα, ή μάλλον, την έλλειψή τους. Απ’ ότι φαίνεται, ο καθένας από εμάς ακολουθεί τον ίδιο φαύλο κύκλο. Αισθανόμαστε άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, αποφασίζουμε να σταματήσουμε να ξοδεύουμε τόσο πολύ και τότε αναπόφευκτα γινόμαστε εμμονικοί, ξεκινώντας τον κύκλο ξανά.

Το θέμα σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα χρήματος, Stefanie O’Connell, είναι ότι η λύση που βρίσκουμε επικεντρώνεται στην στέρηση, η οποία δεν είναι μακροπρόθεσμη στρατηγική. “Μιλάμε πολύ για την περικοπή των δαπανών, αλλά αν τα έσοδα είναι περίπου 25.000 ευρώ ετησίως και ζεις σε μια μεγάλη πόλη, θα είσαι «σφιγμένος» οικονομικά όσο κι αν κρατιέσαι και δεν ξοδεύεις”, επισημαίνει.

Σίγουρα, η μείωση των «άχρηστων» δαπανών είναι σημαντική, αλλά η O’Connell λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθείς στην αλληλοστροφή: αυξάνοντας το εισόδημά σου. “Ρίξε μια ματιά στις δεξιότητές σου, δες που θα μπορούσες να πετύχεις, ζήτα αύξηση και βρες κι άλλες πηγές εσόδων, συμπληρωματικές”, λέει. “Είναι εξίσου σημαντικό με τη μείωση των δαπανών σου”.

Είναι ΟΚ – μπορείς να σταματήσεις να αισθάνεσαι άσχημα που αγοράζεις  καφέ απ’ έξω κάθε μέρα. Επικεντρώσου στην αύξηση του εισοδήματός σου με αυτούς τους 35 δημιουργικούς τρόπους που προτείνω παρακάτω.

Αν έχεις μια ώρα …

Πούλα τις φωτογραφίες από τα ταξίδια σου. Ένας τόνος από blogs θα πληρώσει για να χρησιμοποιήσει τις μοναδικές εικόνες σου. Ανέβασε τη μία φορά σε έναν ιστότοπο, με καλή ανάλυση, και θα πληρώνεσαι κάθε φορά που αγοράζεται από κάποιον.

Γίνε μεταφραστής. Βάλε μπροστά τις γλωσσικές δεξιότητές σου για να τις χρησιμοποιήσεις μεταφράζοντας κείμενα και έγγραφα με. Sites όπως το Gengo μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με τους πελάτες σας.

Κάνε μια έρευνα. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται να μάθουν για τις αγορές σου και τις προτιμήσεις σου στα προϊόντα τους. Δοκίμασε μια υπηρεσία όπως το SurveySavvy για να πληρώνεσαι λέγοντας τη γνώμη σου.

Κάνε εγγραφή στο Fiverr. Κάνε γρήγορες δουλειές, όπως επεξεργασία μιας εικόνας ή αλλαγή μεγέθους της και θα πληρώνεσαι 5 δολάρια (4,5 ευρώ περίπου) κάθε φορά. Μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ολόκληρες επιχειρήσεις βάσει έργων μεγάλης και γρήγορης ανάκαμψης.

Δες περισσότερη τηλεόραση. Τα Inbox Dollars σε πληρώνουν για να παρακολουθήσεις τηλεόραση μέσω του ιστότοπού του, ο οποίος έχει σύντομες διαφημίσεις σε κάθε show.

Αν έxεις μια μέρα …

Κάνε μαθήματα. Αξιοποίησε στο έπακρο τις γνώσεις σου στην κιθάρα, με πολύ φτηνά δίδακτρα..

Νοίκιασε το αυτοκίνητό σου ή προσφέρέ το σε κοινή χρήση. Αν χρησιμοποιείς τις αστικές συγκοινωνίες για τη δουλειά και δεν παίρνεις το αμάξι, βάλ’το  προς ενοικίαση στο Turo.

Δοκίμασε τη συμμετοχή σε ερευνητική μελέτη. Δεν είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο ακούγεται. Ορισμένα κολέγια ή ερευνητικές εταιρείες θα σου ζητήσουν να βοηθήσεις σε μια νέα μελέτη, όπως την παρακολούθηση των δεδομένων ύπνου σου. Και όχι αμισθί.

Γίνε νταντά. Η μέση αμοιβή για φύλαξη παιδιών είναι περίπου 8-12 ευρώ την ώρα.

Νοίκιασε το γραφείο σου. Κερδίσε χρήματα με την ενοικίαση του εφεδρικού γραφείου σου σε ελεύθερους επαγγελματίες ή σε όποιον , τελοσπάντων, το χρειάζεται.

Εάν είσαι δημιουργικός …

Γράψε για ό,τι σε παθιάζει. Είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά μπορείς να βγάλεις αρκετά χρήματα με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου blog. Η αγορά είναι κορεσμένη, οπότε γράψε γι’αυτό που αγαπάς να κάνεις και κάνε τη διαφορά.

Άνοιξε ένα κατάστημα Etsy. Πούλα τις προσωπικές σου δημιουργίες μέσω ενός καταστήματος στο Etsy.

Σχεδίαση λογότυπων. Βάλε το χεράκι σου στο σχεδιασμό ενός λογότυπου στο Designcrowd ( graphic design shop).

Ξεκίνα ένα κανάλι στο YouTube. Και πάλι, είναι ευκολότερο στα λόγια από ότι στην πράξη, αλλά γίνεται να κερδίσεις χρήματα με την ανάρτηση βίντεο γύρω από διάφορα θέματα, από κριτικές προϊόντων έως προσομοιώσεις videogames.

Άν είσαι συλλέκτης…

Πούλα τα παλιά σου ρούχα στο RealReal. Έχεις επώνυμα κομμάτια που μαζεύουν σκόνη στη ντουλάπα σου; Στείλ’το στο RealReal και η εταιρεία θα το πουλήσει για λογαριασμό σου και θα σου δώσει ένα μέρος των κερδών.

Πούλα οτιδήποτε έχεις διπλό. Ψάξε όλο το σπίτι σου για αντικείμενα που μπορεί να έχεις διπλά, τριπλά, τετραπλά … και πούλησέ τα στο Craigslist.

Ψάξε  στη σοφίτα σου για παλιά αντικείμενα. Μετάτρεψε τα σκουπίδια σε θησαυρούς με την πώληση αχρησιμοποίητων αντικών ή αντικειμένων vintage – που ακόμη και η IKEA πουλάει για μια μικρή περιουσία.

Βάλε το extra δωμάτιο για ενοικίαση. Καταχώρισε τον ελεύθερο χώρο ή το εξοχικό σου στο Airbnb για να βγάλεις κάποια επιπλέον χρήματα.

Αν είσαι επιχειρηματίας …

Αγόρασε από την τοπική αγορά και κάνε το μεταπώληση. Υπάρχει κάτι στην περιοχή σου με παγκόσμιο ενδιαφέρον; Βγάλε χρήματα προμηθεύοντας μπουτίκ, τοπικά κατασκευασμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να επισημανθούν για διεθνή πώληση.

Δίδαξε ένα online μάθημα. Αξιοποίησε στο έπακρο τις μοναδικές δεξιότητές σου με τη διδασκαλία ενός σε online μαθήματος

Αντικατάσταση domain. Αγόρασε domains, που μπορεί να είναι πολυπόθητα στο μέλλον και, στη συνέχεια, πούλα τα σε ανεβασμένη τιμή.

Πηγή: www.mydomaine.com