Πάνε χρόνια από τότε που επιχείρησα να διαβάσω το Πόλεμος και Ειρήνη και μπορώ να σου πω με το χέρι στην καρδιά πως όσο κατάφερα να διαβάσω, δεν μου άρεσε. Για την ακρίβεια, μου άρεσε κάπως το κομμάτι της Ειρήνης και οι περιγραφές της ζωής που μου θύμιζε λίγο τον τρόπο γραφής της Austen. Αλλά δεν άντεξα το κομμάτι του Πολέμου, οπότε με λύπη καρδιάς (#νοτ) το άφησα έτσι μισό και αδιάβαστο. Όμως, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ο Τολστόι το «κατέχει» ή μάλλον το «κατείχε». Αν κάνεις βαθυστόχαστες σκέψεις για τη ζωή και τον θάνατο, αν ο πόλεμος είναι στα αντικείμενα ενδιαφέροντός σου, τότε προσπάθησε το.

Αν από την άλλη δεν θες να μπεις στην διαδικασία να διαβάσεις ένα βιβλίο με κάτι περισσότερο από 1.200 σελίδες, δεν σε αδικώ. Ίσως όμως σε ενδιαφέρει να δεις αυτά τα quotes για να μπορείς να λες ότι το διάβασες! Να ξέρεις μερικά από τα παρακάτω quotes είναι τέλεια για να συνοδεύουν τις φωτογραφίες σου στο Instagram, αν και για κάποιο λόγο ακούγονται πολύ καλύτερα στην αγγλική εκδοχή τους.

1. «Πρώτα από όλα, ας πιούμε»

2. «Όλα τελειώνουν με τον θάνατο, όλα. Ο θάνατος είναι τρομερός»

3. «Δοκίμασε να κλάψεις. Τίποτα δεν σε ανακουφίζει όπως τα δάκρυα»

4. «Θα σε πλακώσω σαν pancake- Γύρνα πίσω!»

5. «Ναι, είναι πολύ πιθανό να σκοτωθώ αύριο»

6. «Η νεαρή ηλικία δεν είναι εμπόδιο στην γενναιότητα»

7. «Δεν ήταν ερωτευμένη με κάποιον συγκεκριμένα, αλλά με όλους»

8. «Σε αγάπησα από την πρώτη στιγμή που σε είδα. Μπορώ να ελπίζω;»

9. «Είχε σκοπό να πάει κάπου, οπουδήποτε, αρκεί να μην ήταν μαζί της»

10. «Ένας άνθρωπος ζει συνειδητά για τον εαυτό του, αλλά ασυνείδητα εξυπηρετεί ως εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι στην ιστορία της ανθρωπότητας»

11. «Για να μελετήσουμε τους νόμους της ιστορίας, πρέπει να αλλάξουμε το αντικείμενο παρατήρησης. Άσε τους βασιλιάδες, τους υπουργούς και τους στρατηγούς και ας μελετήσουμε την στολή, το ασήμαντο στοιχείο που κυβερνά τις μάζες»

12. «Η αγάπη εμποδίζει τον θάνατο. Η αγάπη είναι ζωή»

13. «Όλα όσα κατανοώ, τα κατανοώ επειδή αγαπώ. Όλα υπάρχουν μόνο επειδή αγαπώ. Όλα συνδέονται με την αγάπη»

14. «Δεν ξέρω πώς να στο πω. Χωρίς εσένα, ή όταν υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ μας, είναι σαν να είμαι χαμένος και δεν μπορώ να κάνω τίποτα»

15. «Ναι, ο θάνατος είναι μια αφύπνιση»


featured image: Unsplash|Joanna Kosinska