Η βιομηχανία της ομορφιάς και του makeup, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά και συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά με ταχείς ρυθμούς. Εκατοντάδες εταιρίες και χιλιάδες προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο μας κατακλύζουν καθημερινά μέσω των social media και όχι μόνο.

Σ’ αυτό άρθρο μαζέψαμε τους όρους του makeup που ακούς ή διαβάζεις καθημερινά και ίσως δεν ξέρεις τι σημαίνουν ακριβώς. Αν σου αρέσει να βάφεσαι και παρακολουθείς συνεχώς tutorials, ήρθε η ώρα να τεστάρεις πόσα ξέρεις. Αν πάλι εκνευρίζεσαι κάθε φορά που ακούς κάποιες λέξεις και δεν ξέρεις τι σημαίνουν ή δεν τις εξηγούν σωστά, εμείς είμαστε εδώ για σένα

#1 Bake / Baking: Με τον όρο του baking εννοούμε την τοποθέτηση πούδρας σε ελεύθερη μορφή (loose powder) σε σημείο που έχουμε τοποθετήσει υγρά προϊόντα ώστε να τα κάνει πιο σταθερά. Απλώνεις την πούδρα, την αφήνεις για λίγα λεπτά και αφαιρείς την εξτρά ποσότητα με ένα πινέλο.

Extra tip: Για να αφαιρέσεις την εξτρά ποσότητα, επέλεξε επίσης πουδρένιο προϊόν για καλύτερο αποτέλεσμα.

#2 Blend / Blending: Το blending είναι η ανάμειξη των προϊόντων για ομοιόμορφο τελείωμα. Γίνεται είτε στα προϊόντα προσώπου, είτε στα προϊόντα ματιών με τα κατάλληλα blending πινέλα (ή όποιο βολεύει εσένα).

#3 Color Correcting: Η διόρθωση του χρώματος σε διάφορες περιοχές του προσώπου συνήθως με υγρά προϊόντα. Τα χρώματα είναι τα εξής: πράσινο για τις κοκκινίλες. Κίτρινο για φως ή σημάδια όπως αυτά της γήρανσης. Πορτοκαλί ή κόκκινο για τους μαύρους κύκλους και μοβ ή λιλά για λάμψη.

#4 Contouring: Το contouring είναι οι σκιάσεις που κάνεις στο πρόσωπο για να μικρύνεις κάποια σημεία ή να δώσεις βάθος. Γίνεται κάτω από τα ζυγωματικά, στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι.

#5 Cut Crease: Είναι μια μέθοδος που με μια πιο ανοιχτή σκιά στο κινητό βλέφαρο χωρίζεται το μάτι στα δυο. Ξεκινάει από την εσωτερική γωνία του ματιού και καταλήγει είτε στη μέση του βλεφάρου (half cut crease), είτε λίγο πιο μέσα από την εξωτερική γωνία.

#6 Dewy φινίρισμα: Το dewy φινίρισμα είναι όταν το τελείωμα του μακιγιάζ σου είναι πιο λαμπερό και μπορεί να γίνει μόνο με ένα προϊόν (βάση ή πούδρα για παράδειγμα) ή με συνδυασμό προϊόντων.

#7 Doe Foot applicator: Είναι το πινέλο που καταλήγει σε σφουγγαράκι με μια κλίση συνήθως και θα το βρεις πιθανότερα σε lip glosses ή σε  concealer.

#8 Dupe: Τα προϊόντα που ονομάζουμε dupe είναι αυτά που έχουν μεγάλες ομοιότητες ή είναι αντιγραφές άλλων πιο ακριβών προϊόντων. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν χτίσει τη φιλοσοφία τους γύρω από dupe προϊόντων ακριβών εταιριών.

Προσοχή: Μπορεί να μοιάζουν σε χρώματα και διάταξη, αλλά δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Επίσης τα dupe δεν ανήκουν στα fake καλλυντικά που είναι βλαβερά για το δέρμα.

#9 Fallout: Η σκόνη των σκιών που πέφτει στο πρόσωπο σου μετά την εφαρμογή τους.

#10 Flashback: Το flashback είναι η άσπρη λάμψη που εμφανίζεται σε σημεία του προσώπου σε φωτογραφίες, με τη χρήση flash. Συνήθως συμβαίνει λόγω του SPF που περιλαμβάνουν κάποια προϊόντα ή γιατί το πρόσωπο έχει υπερβολική ποσότητα πούδρας.

#11 Halo eyes: Μια τεχνική που χρησιμοποιεί σκούρες αποχρώσεις στην εσωτερική και εξωτερική γωνία του ματιού, ενώ στο κέντρο τοποθετείται μια σκιά σε πιο ανοιχτό τόνο (ματ ή glossy).

#12 Hitting pan: Με τον όρο hitting pan εννοούμε ότι το πουδρένιο προϊόν σε compact μορφή φτάνει στο τέλος του και έχει εμφανιστεί μέρος της συσκευασίας του.

#13 Kickback: Ως kickback ερμηνεύεται η ποσότητα – σκόνη που φεύγει από το πινέλο, όταν έρχεται σε επαφή με κάποιο πουδρένιο προϊόν όπως είναι μια σκιά ματιών ή ένα ρουζ.

#14 Overlining: Η μέθοδος με την οποία μεγαλώνεις τα χείλη σου φυσικά, είτε με ένα μολύβι χειλιών, είτε με κάποιο κραγιόν. Πρόσεξε μη σου ξεφύγει και το αποτέλεσμα γίνει πολύ ψεύτικο. Αν κάνεις κάποιο λάθος στις γραμμές, διόρθωσε με ένα λεπτό πινέλο και λίγο concealer.

#15 Packing: Το «χτίσιμο» μιας σκιάς, προσθέτοντας ποσότητα μέχρι να φτάσει την απόχρωση ή την κάλυψη που θέλεις.

#16 Setting Spray: Το spray που «κλειδώνει» το makeup και αφαιρεί την υπερβολική ποσότητα πούδρας από το πρόσωπο. Υπάρχουν προϊόντα που πέρα από αυτό δίνουν λάμψη ή κρατούν ματ το αποτέλεσμα για ώρες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ανανεώσεις το μακιγιάζ σου επίσης κατά τη διάρκεια της μέρας.

#17 Spoolie: Είναι το πινέλο που υπάρχει ενσωματωμένο στη μάσκαρα ή υπάρχει ξεχωριστά για να χτενίσεις τα φρύδια σου και να απλώσεις κάποιον προϊόν πάνω τους.

Tip: Χρησιμοποίησε ένα καθαρό spoolie για να απομακρύνεις τις μουτζούρες από τη μάσκαρα, όταν αυτή στεγνώσει.

#18 Strobing: Είναι η μέθοδος που απλώνεις διαφορετικές υφές highlighter και τις αναμειγνύεις. Για παράδειγμα, πουδρένια μορφή πάνω από υγρή.

#19 Transition Shade:  Είναι η σκιά που χρησιμοποιείται για το blending μεταξύ των σκιών και συνήθως τοποθετείται πρώτη στο μάτι.

#20 Transfering: Η μεταφορά των προϊόντων σε ρούχα. Πέραν του ότι υπάρχουν προϊόντα που είναι non tresfering, για να αποφύγεις το φαινόμενο, βάλε primer πριν τη βάση, πούδρα για σετάρισμα και άσε τα προϊόντα να στεγνώσουν πριν ντυθείς. Αν δεν φοβάσαι να λερώσεις τα ρούχα σου, μπορείς να τα φορέσεις πριν το makeup για να μη λερωθούν.

featured image: PopSugar