33 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τον πλανήτη το 2021

17 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τον πλανήτη το 2021

Αν θα έπρεπε να υπάρχει ένα resolution για φέτος αυτό είναι πως θα κάνουμε περισσότερα για να σώσουμε τον πλανήτη. H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι πιο επείγουσα δεδομένου ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται το 2020, παρά το παγκόσμιο lockdown.

Aκολουθούν 33 μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις και αλλαγές, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε συλλογικά στην καθημερινή μας ζωή για να κάνουμε τη διαφορά.

1. Κάνε τις αγορές σου υπεύθυνα

Δεδομένου ότι περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ρούχα παράγονται κάθε χρόνο, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υιοθετήσουμε το: «αγοράστε λιγότερο και καλύτερα». Ρώτησε τον εαυτό σας γιατί θες ακόμα ένα φόρεμα και μετά αγόρασέ το ή όχι.

2. Αγόρασε ρούχα από δεύτερο χέρι

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να αγοράσεις μεταχειρισμένα, είτε πρόκειται για ένα πουλόβερ σαν τα 80's της Diana είτε για ένα vintage Jean Paul Gaultier look όπως αυτό της Bella Hadid. Όχι μόνο θα μειώσεις τα απόβλητα αλλά τα κομμάτια στη ντουλάπα σου θα είναι μοναδικά.

3. Προσπάθησε να νοικιάζες αντί να αγοράζες

Το 2020 μπορεί να είδαμε αμέτρητους γάμους και πάρτι να αναβάλλονται ή να ακυρώνονται αλλά με την ελπίδα του εμβολίου φαίνεται ότι τα ημερολόγιά μας θα αρχίσουν να γεμίζουν ξανά σύντομα. Αντί να αγοράσεις ένα νέο φόρεμα που θα φορέσεις μόνο μία ή δύο φορές, γιατί να μην δοκιμάσεις να νοικιάσεις ένα;

4. Επίλεξε το οργανικό βαμβάκι και eco-friendly denim

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη APRILIOS (@aprilios_studio)

Η επεξεργασία του οργανικού βαμβακιού χρησιμοποιεί έως και 91% λιγότερο νερό από πηγές γλυκού νερού σε σύγκριση με το συμβατικό βαμβάκι. Δεν περιλαμβάνει επιβλαβή φυτοφάρμακα και έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Τα jeans σου είναι πιθανότατα ένα από τα πιο δαπανηρά σε νερό κομμάτια της ντουλάπας σου. Για να φτιαχτεί ένα jeans χρησιμοποιoύνται έως και 10.000 λίτρα νερού. Αντ' αυτού, αναζήτησε brands που χρησιμοποιούν τεχνικές low water φινιρίσματος ή ακόμα καλύτερα, αγόρασε ένα vintage.

5. Αναρωτήσου από που προέρχονται τα ρούχα σου

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ένδυσης -σε όλο τον κόσμο- υπέφεραν ως αποτέλεσμα της κρίσης από τον ιό Covid-19, επομένως είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναρωτηθείς που δημιουργήθηκαν τα ρούχα σου, να αναζητήσεις περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και για τις δίκαιες πληρωμές.

6. Σκέψου συνειδητά σχετικά με το packaging

Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για να μειώσουμε τον αριθμό των συσκευασιών λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο παράγονται 151 δισεκατομμύρια συσκευασίες, σύμφωνα με το Euromonitor. Επίλεξε σαμπουάν και σαπούνια σε στέρεη μορφή για να αποφύγεις τις πλαστικές συσκευασίες ή προμηθεύσου συσκευασίες που μπορείς να ξαναγεμίσεις ώστε να μειώσεις τα απορρίμματα. Αναζήτησε τα brands που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες συσκευασίες και ακολουθούν τις αρχές ανακύκλωσης. Πρόσφατα η ΚORRES οργάνωσε μία καμπάνια επιβράβευσης και μας έκανε πολύ περήφανους που την επιλέγουμε.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KORRES (@korres.athens)

7. Επίλεξε cruelty-free beauty brands

Βεβαιώσου ότι τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείς δεν είναι επιβλαβή για τα ζώα. Διάβαζε πάντα τις ετικέτες και αναζήτησε τα συστατικά. Το σκουαλένιο που προέρχεται από καρχαρία, για παράδειγμα, βρέθηκε στο 89% των προϊόντων που ισχυρίστηκαν ότι ήταν cruelty-free ή vegan σε έρευνα του All Earthlings.

8. Άλλαξε σε eco-friendly deodorant

Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαν χωρίς αποσμητικό, το να σταματήσεις τη χρήση των spray είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Η επιλογή αποσμητικού χωρίς άρωμα θα μειώσει επίσης τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), οι οποίες συμβάλλουν στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

9. Απόφυγε το πλαστικό

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη σημασία των επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών νερού και ποτηριών καφέ, καθώς πόσο σημαντικό είναι να βγάλουμε τα πλαστικά καλαμάκια από την καθημερινότητά μας. Αλλά υπάρχουν επίσης αμέτρητα άλλα καθημερινά αντικείμενα που ίσως δεν συνειδητοποιείς ότι περιέχουν πλαστικό. Αυτό θα το λύσεις ψάξεις λίγο περισσότερο όσο χρησιμοποιείς καθημερινά.

10. Υποστήριξε την αναγεννητική γεωργία

Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται η τροφή μας μπορεί επίσης να έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη πόσο καταστροφική μπορεί να γίνει η γεωργία. Η υποστήριξη των αγροτών που χρησιμοποιούν αναγεννητικές πρακτικές μπορεί να έχει μεγάλο αποτέλεσμα αφού το υγιές έδαφος μπορεί επίσης να απορροφήσει διοξείδιο άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

12. Χρησιμοποίησε λιγότερο ζεστό νερό

Η μείωση της ποσότητας ζεστού νερού που χρησιμοποιούμε μπορεί επίσης να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς ευθύνεται για κατά μέσο όρο 875 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά νοικοκυριό ετησίως. Οι εύκολες αλλαγές που μπορείς να κάνεις περιλαμβάνουν πιο γρήγορα ντους, το πλύσιμο των ρούχων στους 30C και τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων και του πλυντηρίου πιάτων με πλήρη χωρητικότητα.

13. Χρησιμοποίησε τις δημόσιες συγκοινωνίες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αυτοκίνητα είναι μια σημαντική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι πολύ πιο φιλική επιλογή προς το περιβάλλον.

14. Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντική. Αναζήτησε εταιρείες που προσφέρουν τιμολόγια πράσινης ενέργειας. Ίσως αξίζει επίσης να ψάξεις εάν τα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και για σένα.

15. Ψάξε τον λογαριασμό της τράπεζας σου

Επιβεβαίωσε ότι η τράπεζά σου δεν επενδύει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Κάνε την έρευνά σου κι αν χρειαστεί κάνε μια πιο πράσινη επιλογή.

16. Υποστήριξε περιβαλλοντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις

Η υποστήριξη περιβαλλοντικών οργανισμών είναι επίσης ένας τρόπος που μπορείς να συμβάλλεις.

17. Φύτεψε δέντρα

Τα δέντρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα - οπότε η δενδροφύτευση σε μαζική κλίμακα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις εκπομπές. Το Treedom και το One Tree Planted σου επιτρέπουν να συνεισφέρεις, ενώ η μηχανή αναζήτησης Ecosia φυτεύει δέντρα όσο εσύ κάνεις τις αναζητήσεις σου.

featured photo: Τwenty20.com/LinaVeresk
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.