Η αλήθεια είναι πως οι λόγοι για να προσφέρεις είναι πολλοί. Η αξία του να δίνεις είναι πολύ μεγαλύτερη από το να παίρνεις κι αυτό το καταλαβαίνουμε μόνο όταν το κάνουμε πράξη. Πόσες φορές έδωσες τη βοήθεια σου σε κάποιον που το χρειάστηκε; Έδωσες ποτέ το χέρι σου σε αυτόν που δεν είχε από πού να πιαστεί;

Με άλλα λόγια… Έγινες έστω και για μια στιγμή μια μικρή σανίδα σωτηρίας για κάποιον; Μπορεί ναι. Μπορεί όχι ακόμα. Το σίγουρο είναι πως αυτό που αποκόμισες ή θα αποκομίσεις είναι κάτι ανεκτίμητο. Είναι η αίσθηση πως συνέβαλες κι εσύ στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Αυτά όμως πιθανόν να τα ξέρεις ήδη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα για να προσφέρεις όλα αυτά. Η λεγόμενη «Παγκόσμια Ημέρα Συνεισφοράς» ή αλλιώς «National “Give Something Away” Day» στις 15 Ιουλίου, είναι η ημέρα που καθιερώθηκε σαν αφορμή για να δώσεις κάτι σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Είτε αυτός είναι συγγενής σου, γείτονας σου, φίλος σου, είτε είναι κάποιο ίδρυμα, κάποιος άστεγος ή κάποιος που ζήτησε τη βοήθεια σου. Βέβαια, αυτή η μέρα πέρασε και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη μέρα αυτή για να βοηθήσουμε. Άνθρωποι μπορούμε να είμαστε όλη τη χρονιά.

Αν αποφασίσεις να δωρίσεις λοιπόν κάτι, διάβασε τα παρακάτω πράγματα που θα φανούν πραγματικά χρήσιμα τόσο συλλογικά όσο και ατομικά:

*Έξτρα πετσέτες σε καταφύγιο ζώων.

*Βιβλία σε δημόσιες βιβλιοθήκες, σχολεία ή ιατρικά γραφεία.

*Μωρουδιακά ρούχα που δεν χρειάζεσαι στη μητέρα που μένει απέναντι σου.

*Εθελοντική αιμοδοσία. Ένα σακουλάκι σου μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

*Πακέτο φροντίδας –ρούχα, είδη υγιεινής, τρόφιμα- σε καταφύγιο γυναικών, παιδιών, αστέγων ή στον άστεγο που βλέπεις κάθε μέρα στη γειτονιά σου.

*Ένα χρηματικό ποσό στο παιδάκι που παίζει ακορντεόν στο μετρό.

*Νερό και τροφή για το αδέσποτο που συναντάς όταν γυρνάς από τη δουλειά.

*Ένα σαββατοκύριακο εθελοντικής βοήθειας στην περιβαλλοντική δράση.

*Χριστουγεννιάτικες, ευχετήριες κάρτες για τα παιδιά στο Χαμόγελο του Παιδιού.

*Φαρμακευτικές παροχές σε συνοικισμούς προσφύγων.

*Παιχνίδια για τα παιδιά των προσφύγων.

*Ένα έξτρα πιάτο μεσημεριανό και μια κουβέρτα για εκείνον που ξέρεις ότι πεινάει και κρυώνει.

*Συμμετοχή σε έρανο για φιλανθρωπικό σκοπό.

*Παροχή στέγης σε κάποιον που το χρειάζεται.

*Ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους.

Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμη που μπορείς να δώσεις φυσικά. Εμείς δώσαμε μερικές μόνο ιδέες. Το θέμα βέβαια, δεν είναι τι θα δώσεις, αλλά το να δώσεις. Το να συντελέσεις κι εσύ στην βελτίωση μιας κατάστασης που μοιάζει κάθε άλλο παρά εύκολη. Το να νιώσεις έστω για λίγο, άνθρωπος.


featured photo: unsplash.com|Javier Molina