Δεν υπάρχει συνταγή για να είσαι καλός άνθρωπος. Το να νιώθεις χρήσιμη και καλή με τον εαυτό σου, δίνοντας το 100% σου και πιστεύοντας ότι κάνεις τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία όταν σκέφτεσαι τι είδους άτομο είσαι. Για να το καταφέρεις αυτό, δοκίμασε αυτά τα 15 πράγματα για να νιώθεις ότι κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερη. Προκλήσεις που μπορείς να θέτεις στον εαυτό σου σε καθημερινή βάση.

1. Διάβασε λίγο κάθε μέρα

Τα βιβλία είναι πηγή σοφίας. Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο περισσότερη γνώση αποκτάς. Επιπλέον, οι ειδικοί δηλώνουν ότι 20 λεπτά ανάγνωσης καθημερινά, συμβάλλουν στην εγκεφαλική διέγερση και τη μείωση του στρες.

2. Μάθε μία νέα γλώσσα

Η εκμάθηση νέων γλωσσών χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αναπτύσσει και ανοίγει το μυαλό σου. Είναι ωφέλιμο για το ακαδημαϊκό και εργασιακό σου περιβάλλον και σου επιτρέπει να γνωρίσεις διαφορετικούς πολιτισμούς.

3. Βρες νέο χόμπι

Σκέψου αν υπάρχει κάτι νέο που θα ήθελες να δοκιμάσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα άθλημα ή να εγγραφείς σε μαθήματα μαγειρικής, χορού ή σε κάποιο δημιουργικό εργαστήρι. Η εκμάθηση κάτι καινούργιου σε βοηθά να εξελιχθείς είτε σωματικά, διανοητικά είτε συναισθηματικά.

4. Δημιούργησε έναν χώρο που σε εμπνέει

Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι, επηρεάζει τη διάθεσή σου και τον τόνο σου. Αν ζεις σε ένα μέρος που σε εμπνέει, θα έχεις έμπνευση καθημερινά. Κράτα τον χώρο σου οργανωμένο και καθαρό και μην αφήνεις κάποιον άλλο να το κάνει για σένα. Το να νοιάζεσαι για αυτές τις λεπτομέρειες σε βοηθά να οργανωθείς και σε άλλους τομείς.

5. Βελτίωσε τις ικανότητες σου

Απόκτησε εμπειρία για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Εάν κάνεις κάποιο άθλημα, μπορείς να προσπαθήσεις να γίνεις πιο δυνατή ή γρηγορότερη, για παράδειγμα. Η ανάπτυξη των ικανοτήτων σου θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα σε ό, τι στόχο βάλεις, θα σε παρακινήσει και θα σε κάνει πιο ανεκτική στην απογοήτευση.

6. Ξύπνα νωρίς

Είναι γνωστό ότι το να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής σου. Όταν ξυπνάς νωρίς, το μυαλό σου είναι πιο ενεργό και αυτό σε κινεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης σκόπιμο να κάνεις ό, τι είναι δυνατόν για να κοιμάσαι 8 ώρες την ημέρα.

7. Φτιάξε εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής

Η καλύτερη πλευρά του εαυτού σου, ξεκινά με μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο αθλητισμός σε βοηθά να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου, να βελτιώσεις τον χαρακτήρα και την αυτοεκτίμησή σου. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

8. Βγες από το comfort zone σου

Μια πραγματική εξέλιξη έρχεται με σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Το να είσαι πολύ άνετα δεν σε βοηθά να μεγαλώσεις, αλλά αντίθετα σε κάνει να μένεις στάσιμη. Αναγνώρισε τη ζώνη άνεσής σου και αξιολόγησε εάν μένεις εκεί τις περισσότερες φορές. Ανακάτεψε τη ρουτίνα σου λίγο και κάνε κάτι διαφορετικό. Εκθέτοντας τον εαυτό σου σε ένα νέο περιβάλλον ή νέες συνθήκες, σου επιτρέπει να γίνεις καλύτερη, επειδή πρέπει να μάθεις να ενεργείς υπό αυτές τις νέες συνθήκες.

9. Αναγνώρισε τα τυφλά σημεία σου

Όσον αφορά την προσωπική ανάπτυξη, τα τυφλά σημεία είναι πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Η ανακάλυψη των τυφλών σημείων σου, σε βοηθά να βρεις τομείς στους οποίους μπορείς να βελτιωθείς και να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι. Προσδιόρισε όλα τα πράγματα, τους ανθρώπους, τα γεγονότα που σε ενοχλούν, σε κάνουν να αισθάνεσαι παράξενα, θυμωμένη ή σε επηρεάζουν. Αυτά τα πράγματα αντιπροσωπεύουν τα τυφλά σημεία σου.

10. Ζήτησε τη γνώμη κάποιου

Ακόμα κι αν κάνεις το καλύτερο δυνατό, πάντα θα έχεις τυφλά σημεία. Αν ζητήσεις την γνώμη κάποιου, θα δεις την κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Μπορείς να ρωτήσεις τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους, τον προϊστάμενό σου ή οποιονδήποτε γνωρίζεις, ο οποίος θα έχει μια πιο αντικειμενική άποψη για τις πράξεις σου.

11. Φτιάξε λίστες

Ξεκίνα τη μέρα σου με μια λίστα υποχρεώσεων, η οποία θα σε κρατήσει οργανωμένη, επικεντρωμένη και με πράγματα να κάνεις. Θα δεις ότι οι μέρες που δεν φτιάχνεις λίστες, θα είναι πολύ λιγότερο παραγωγικές σε σύγκριση με εκείνες που κάνεις.

12. Όρισε μεγάλους στόχους

Όσο μεγαλύτερος είναι ο στόχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σου. Οι «αδύνατοι στόχοι» σε κάνουν να ξεπεράσεις τις κανονικές σου ικανότητες επειδή είναι πολύ φιλόδοξοι. Εάν επιτύχεις έναν από αυτούς τους στόχους, τους οποίους δεν πίστευες ποτέ ότι θα επιτύχεις, θα αισθανθείς ολοκληρωμένη και ικανή για τα πάντα.

13. Άσε πίσω τις κακές συνήθειες

Δεν γυμνάζεσαι; Πάντα καθυστερείς; Ξοδεύεις πολύ χρόνο στον καναπέ σου; Τρως τα νύχια σου; Καπνίζεις; Για να αφήσεις μια κακή συνήθεια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις ότι κάνεις κάτι κακό. Κατόπιν, προσδιόρισε πώς σε επηρεάζει, βρες ένα υποκατάστατο και κυρίως απόφυγε καταστάσεις που σε παρακινούν να κάνεις αυτές τις κακές συνήθειες. Είναι επίσης σημαντικό να ανταμείβεις τον εαυτό σου καθώς προχωράς.

14. Κράτα ημερολόγιο

Γράψε για την προσωπική σου ανάπτυξη και σχολίασε τι έχεις μάθει προκειμένου να μπορείς να βοηθήσεις και τους άλλους. Βοηθώντας τους άλλους να βελτιώσουν τον εαυτό τους, θα σε παρακινήσει να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι. Μπορείς επίσης να κρατάς ημερολόγιο, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθεις από τον εαυτό σου. Καθώς γράφεις, διευκρινίζεις τις σκέψεις σου. Διαβάζοντας αυτό που έγραψες από την οπτική ενός τρίτου προσώπου, θα αντιληφθείς καλύτερα τις σκέψεις και τον εαυτό σου.

15. Μείωσε το χρόνο που ανταλλάσσεις μηνύματα

Έχοντας συνεχώς ανοικτή μια εφαρμογή μηνυμάτων, χάνεις πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα μπορούσες να αξιοποιήσεις καλύτερα σε άλλες δραστηριότητες. Όταν πραγματικά θέλεις να συζητήσεις και να έχεις χρόνο για αυτό, κάνε το.

Featured image: Thought Catalog