Αυτό το κείμενο αφορά όλους τους ταλαίπωρους που είτε έχουν αυτοκίνητό είτε όχι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Ή αλλιώς, μέσα μαζικής ταλαιπωρίας. Να αγκαλιάζεσαι με αγνώστους, να σου πατάνε τα ολοκαίνουργια παπούτσια χωρίς συγγνώμη παραπάνω από 2 φορές. Και γενικά να ζεις τη ζωή σου στα άκρα.

Αν λοιπόν ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία, οι παρακάτω καταστάσεις θα σου είναι κάτι παραπάνω από οικείες.

Έχει συνηθίσει να σε στήνουν

Τι εννοείς πως η εφαρμογή έλεγε πως το λεωφορείο θα φτάσει στη στάση σου σε δώδεκα λεπτά. Ο οδηγός άλλαξε γνώμη, άλλαξε μπλούζα ή απλά δεν πέτυχε το εσπρέσο ο barista. Είσαι υποχρεωμένη να περιμένεις. Ναι μέσα στο κρύο μπορείς να κάνεις κύκλους γύρω από τον εαυτό σου, να βρίζεις από μέσα σου ή όλα αυτά μαζί.

Έρχεσαι καθημερινά κοντά με εκατοντάδες αγνώστους

Ποιο Tinder και ποιο Instagram; Μπες σε ένα λεωφορείο αν τολμάς να δεις τι πάει να πει σωματική επαφή. Ίσως αυτό είναι και το ποιο άσχημο από όλα τα δεινά που σου προσφέρει το βάσανο των ΜΜΜ. Το πολύ κοντά μυρίζει, σκοτώνει, ανταλλάζει μικρόβια και καμιά φορά κάνει άγαρμπες κινήσεις που πιάνουν μέρη του σώματος που δεν πρέπει. Εκφράσεις του στυλ “πάρτε το χέρι σας από τον κ*λο μου” παίζουν συχνά σε ένα λεωφορείο εν ώρα αιχμής.

Ενημερώνεσαι για τις πιο περίεργες συνήθεις των ανθρώπων

Προχτές το πρωί μια καλοντυμένη κυρία γύρω στα 50 καθάριζε τα αβγουλάκια της δίπλα σου και πετούσε τα τσόφλια σε ξεχωριστό μπολ για να μην λερώσει το λεωφορείο. Έπειτα έκοψε λίγο ψωμάκι που είχε σ’ ένα αλουμινόχαρτο και ξεκίνησε να τρώει το πρωινό της. Ποιος να της πει τι;

Γίνεσαι μάρτυρας σε καβγά ή ο λόγος να ξεκινήσει ένας

Πώς τολμάς και κάθεσαι σε θέση μετά από δώδεκα ώρες δουλειάς; Τι εννοείς είσαι κουρασμένη; Ρεμάλι, αχαΐρευτη σήκω γρήγορα να καθίσει η γιαγιούλα. Ναι είναι Σάββατο. Ναι η γιαγιούλα θα μπορούσε να μη βγει έξω ή να μιλήσει λίγο ευγενικά. Ναι δε θα βρεις το δίκιο σου. Ανεβαίνει πίεση, κατεβαίνει πίεση. Σηκώνεσαι. Δίνεις τη θέση σου. Συνεχίζουν να σε βρίζουν. Τώρα σε σχολιάζουν που δεν απάντησες. Ύστερα φεύγουν από σένα τους φταίει «νεολαία» γενικότερα και τα κινητά «αυτά τα διαόλια.

Ενημερώνεσαι για πράγματα που δε σε αφορούν

Σε τι μεταμφιέστηκε η Στικούδη στο YFSF στο πρώτο live και ποια κοπελίτσα αποχώρισε από το Power of Love. (Αλήθεια παίζει ακόμα αυτό;)

Σου βγαίνει μια βιαιότητα με τα διαρκή, ψιθυριστά νέα φιλενάδων

Η κλασική συνήθεια να τα καθίσουμε δίπλα δίπλα και να πούμε τα νέα μας χασκογελώντας ψιθυριστά γιατί έτσι νομίζουμε πως δεν μας ακούει κανείς. Και δεν θα ενοχληθεί επίσης κανείς.

Βγαίνει μια βιαιότητα επίσης και σε όσους χρησιμοποιούν κινητά για να πουν την ιστορία της ζωής τους όσο μετακινούνται

Ο σωστός επιβάτης αν χτυπήσει το κινητό του θα το σηκώσει θα πει ένα «Ναι, ναι θα σε πάρω μετά» και θα το κλείσει. Ο ασυμβίβαστος αυτός που ζει τη ζωή του στα άκρα θα μιλήσει σαρανταπέντε λεπτά. Λίγο λιγότερο από όσο κρατάει το μάθημα pilates στο γυμναστήριο αλλά υπεραρκετό για να μείνει χωρίς τηλέφωνο.

Βλέπεις live πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το τηλέφωνό σου για το διπλανό σου

Προχτές σε μία γραμμή επιβάτης έχασε τις αισθήσεις του γιατί είχε κάνει εγχείρηση καρδιάς και επηρεάστηκε από το κινητό τηλέφωνο. Στο τσακ τον πρόλαβε το ΕΚΑΒ.

Τα ΜΜΜ θυμούνται συχνά πυκνά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Κι εκεί που όλα κυλούν ομαλά με τους συνήθεις εκνευρισμούς ξαφνικά σου τη σκάνε τα ΜΜΜ και κάνουν σαν γκόμενος που εναντιώνεται σε σένα ενώ τα έχει με το αφεντικό του. Απεργία σου λέει με πρώτο σίγουρο επίτευγμα να γίνει κόλαση η δική σου καθημερινότητα. Όχι δεν τα έχουν μαζί σου, αλλά εσύ είσαι το μέσον τους για να αντιδράσουν.

Μπορείς να καταλάβεις πολλά για το διπλανό σου μέσα σε μια στιγμή

Σε κάποια άλλη ζωή θα ήθελα να φτιάξω ένα τηλεπαιχνίδι με ήχους κινητών τηλεφώνων και κάθε φορά που χτυπάει ένα να σας προκαλώ να βρείτε σε ποιον αντιστοιχεί. Ή απλά να δεις τι φοράει ο άλλος και να στοιχηματίσεις σε ποιο μαγαζί θα πάει απόψε.

Τα ΜΜΜ γίνονται κλέφτες στιγμών

Στιγμές που στην πραγματικότητα κανείς δε θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σου, αλλά μόλις χώρισε ή απολύθηκε ή του έκλεψαν το πορτοφόλι στην προηγούμενη στάση. Δε γίνεται να γελάει αλλά δε γίνεται να είναι και ανέκφραστος.

Καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι δεν θα αποκτήσουν ποτέ την αίσθηση του χώρου

Όσα χρόνια κι αν περάσουν όσες μελέτες κι να γίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν ανοίγει η πόρτα πάντα θα ορμάνε αυτοί που πρόκειται να ανεβούν αγνοώντας αυτούς που πρέπει να κατεβούν. Λες και πρόκειται να κερδίσει κάποιος έπαθλο αν προλάβει να ανέβει σκαρφαλώνοντας από πάνω σου.

Οι ελεγκτές θυμούνται να υποβάλουν πρόστιμο μόνο εκεί που θέλουν

Μερικές φορές καταντά γελοίο. Πριν μια βδομάδα ένας ελεγκτής έκοψε πρόστιμο σ’ έναν άνθρωπο που είχε χάσει τα λογικά του. Δεν ήξερε πώς τον λένε, πού μένει και εννοείται πως δεν είχε μαζί του ταυτότητα, αλλά του έκοψαν πρόστιμο.

Ποια σάουνα και ποιο χαμάμ;

Αν αντέχεις τη ζέστη, τον ιδρώτα, την έλλειψη αποσμητικού αλλά και το σηκωμένο χέρι του διπλανού σου που δεν είχε επαφή με νερό σαπούνι τα τελευταία 24ωρα. Είσαι φίλος αδερφός και σου στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς.

Το κακό με τα ΜΜΜ είναι πως είναι αναγκαίο κακό. Πως ό,τι κι αν πεις αύριο θα είσαι και πάλι στην ίδια στάση με τους ίδιους ή και διαφορετικούς ανθρώπους που μπορεί να σε εκνευρίσουν περισσότερο ή λιγότερο. Αλλά αύριο είναι μια καινούργια μέρα και εσύ έχεις ήδη έτοιμη νέα playlist.


featured image: Unsplash| Dmitry Sovyak