Το κίνητρο για να ξεκινήσεις (και να συνεχίσεις) την άσκηση δεν είναι εύκολο να το καθορίσει κάποιος. Είναι διαφορετικό για τον καθένα. Αυτό που σε κρατάει όμως σε πρόγραμμα είναι η πειθαρχία. Αλλά και πάλι, υπάρχουν μέρες που μοιάζει τίποτα να μην μπορεί να σε σηκώσει από τον καναπέ ή το κρεβάτι.

Κάπου εκεί όμως πρέπει να βρεις και πάλι το κίνητρο. Πώς;

1. Θέσε έναν στόχο

Μπορεί να θες να χάσεις κιλά, μπορεί να θες να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση ή απλά να είσαι υγιής. Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, προσπάθησε να σκέφτεσαι ρεαλιστικά. Σε αντίθετη περίπτωση, η απογοήτευση θα σε αποτρέψει πολύ σύντομα από το να προσπαθήσεις.

2. Επίλεξε ένα πρόγραμμα που θα σου αρέσει

Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις ώρες διάδρομο ή όργανα αν δεν σου αρέσει. Προσπάθησε να βρεις ένα πρόγραμμα/μια μορφή άσκησης που θα σου αρέσει και κάνε αυτό ή άλλαξε κάθε μήνα το είδος της άσκησης με το οποίο ασχολείσαι προκειμένου να μη βαριέσαι.

3. Κράτησε αρχείο με τις επιδόσεις σου

Τα κιλά ή τους πόντους που έχασες, τις επαναλήψεις που έκανες ή την ώρα που προπονήθηκες. Γράψε τα σε ένα τετράδιο. Μην έχεις εμμονή με τη ζυγαριά, όμως. Μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες για να δεις την εξέλιξή σου ή να παρατηρήσεις πόσο πιο εύκολα ανταποκρίνεσαι σε δραστηριότητες της καθημερινότητας χάρη στη γυμναστική. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο.

4. Προσπάθησε περισσότερο

Ξεκίνησε το fitness πρόγραμμά σου, σαν αρχάριος, συντηρητικά, όχι σαν προχωρημένος και σταδιακά αύξησε τις απαιτήσεις των ασκήσεων. Θέλει χρόνο για να επιτύχεις αποτελέσματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι αν μείνεις πιστή στο πρόγραμμα σου (ούτε τα παρατήσεις- ούτε κάνεις υπερβολές), δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα επιτύχεις.

5. Να είσαι υπομονετική

Τα αποτελέσματα δεν έρχονται σε μια νύχτα. Πρέπει να μάθεις να περιμένεις. Χρειάζονται τουλάχιστον 1- 2 μήνες για να δεις αλλαγές στο σώμα σου. Αλλά να ξέρεις ότι αξίζει τον κόπο και η προσπάθεια και η αναμονή.

6. Δες την άσκηση σαν εκτόνωση

Το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας μπορούν να εκτονωθούν μέσω της άσκησης. Αν δεις την άσκηση σαν εκτόνωση, πράγμα που ισχύει και στην πραγματικότητα, θα νιώθεις κάθε μέρα και καλύτερα. Μην ξεχνάς τις ενδορφίνες!

7. Αντάμειψε τον εαυτό σου

Αν έχεις ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμά σου, έχεις προσέξει τη διατροφή σου, έχεις κάνει όλα τα session που είχες προγραμματίσει, δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα για ένα cheat day. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις. Μην το παρακάνεις όμως.

8. Βρες παρέα

Η οποία παρέα θα σου παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο για να μην «κλέψεις» και βγεις από το πρόγραμμά σου. Φρόντισε αυτή η παρέα βέβαια να είναι αρκετά πειθαρχημένη.

9. Ψάξε να βρεις έμπνευση

Το διαδίκτυο είναι εδώ για εσένα. Δες βιντεάκια ή φωτογραφίες που θα σε εμπνεύσουν για να προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο. Άσε που θα μάθεις και επιπλέον ασκήσεις για να εντάξεις στο πρόγραμμά σου.

10. Πειραματίσου με τη διατροφή σου

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο βραστά και ανάλατα φαγητά, χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Υπάρχουν μπαχαρικά, φυτικά γλυκαντικά και υγιεινές συνταγές για να τα εντάξεις, που θα σου ανοίξουν καινούριους ορίζοντες στη μαγειρική.

11. Άλλαξε τα πράγματα όταν νιώθεις ότι βαριέσαι

Όταν νιώθεις ότι βαριέσαι το πρόγραμμα στο γυμναστήριο ή τη διατροφή σου, μην περιμένεις μέχρι να φτάσεις στα όριά σου και να τα παρατήσεις. Άλλαξε προκειμένου να μείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου.

12. Αναγνώρισέ το δικαίωμά σου να κάνεις λάθη

Ακόμα και αν μια μέρα βαρεθείς και δεν πας στο γυμναστήριο ή αν ένα βράδυ γουρουνιάζεις τρώγοντας burger και κρέπες, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις. Αδύναμες στιγμές έχουμε όλοι. Αυτό δε σημαίνει ότι εφόσον υποκύψεις, καταρρέει ό,τι έχεις δημιουργήσει τον προηγούμενο καιρό. Άφησε το πίσω σου και συνέχισε.

13. Εστίασε σε αυτό που θες να πετύχεις

Μην αμελείς να θυμίζεις στον εαυτό σου για ποιο λόγο κάνεις ό,τι κάνεις. Σε στιγμές αδυναμίας σκέψου για ποιο λόγο πας γυμναστήριο, για ποιο λόγο προσπαθείς να τρως υγιεινά, για ποιο λόγο θέλεις η ζωή σου να είναι αυτή που προσπαθείς να χτίσεις.

Το εύκολο είναι να τα παρατήσεις. Το δύσκολο είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς. Αλλά στο τέλος αυτό που αξίζει είναι τα αποτελέσματα μιας δύσκολης πορείας. Έστω και αν αυτή έχει μικρά διαλείμματα.

Δες ακόμα: 4+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά το γυμναστήριο


featured image: ukactive.com