Ο Xavier Dolan είναι «εκείνος ο καταπληκτικός σκηνοθέτης, που δεν είναι δυνατόν να μην ξέρεις». Σου έχει μιλήσει για αυτόν η κολλητή σου ή ο αδελφός σου. Έχεις τουλάχιστον μία ταινία του στη watchlist σου στο IMDb, και ανυπομονείς για κάθε νέα του δουλειά.

Πόσα, όμως, γνωρίζεις πραγματικά για το παιδί – θαύμα του σινεμά, που μόλις στα 30 του χρόνια έχει καταφέρει να αποσπάσει εκατοντάδες υποψηφιότητες και δεκάδες βραβεία;

1. Ο Xavier Dolan γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1989 στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και μεγάλωσε.

2. Η μητέρα του, Geneviève Dolan, ήταν δασκάλα, ενώ ο πατέρας του Manuel Tadros, ήταν επιτυχημένος ηθοποιός και τραγουδιστής, γεννημένος στην Αίγυπτο.

3. Ο Xavier από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός σε διαφημιστικά, αλλά και σε ταινίες.

4. Με τα χρήματα που είχε κερδίσει από αυτές τις δουλειές, κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη του ταινία, “I Killed My Mother” το 2009, σε ηλικία 20 μόλις ετών.

5. Το “I Killed My Mother” έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, όπου απέσπασε τρία βραβεία.

6. Ο Dolan ξεκίνησε να γράφει το σενάριο της ταινίας στα 16 του, ενώ έχει παραδεχθεί πως το φιλμ είναι ημι – αυτοβιογραφικό, αφού και ο ίδιος έχει μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια.

7. Έχει μιλήσει αρκετές φορές για την αδυναμία του στη Marion Cotillard. Θεωρεί, μάλιστα, πως έχουν μία ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ τους.

8. Σε πολλές συνεντεύξεις του έχει παραχθεί ότι ήταν ένα αρκετά βίαιο παιδί, και πως, τόσο η γραφή, όσο και το σινεμά είναι για αυτόν ένας τρόπος να διοχετεύσει όλη αυτήν τη βιαιότητα σε κάτι όμορφο.

9. Συχνά επιλέγει να παίζει στις ταινίες τις οποίες σκηνοθετεί, όπως στο Matthias Et Maxime, και θεωρεί πως αυτό δεν είναι περίπλοκο.

10. Στο “I Killed My Mother” εμφανίζεται και ο πατέρας του Dolan.

11. Η Monia Chokri, η οποία υποδύεται την καλύτερη φίλη του Hubert στην ταινία, πρότεινε στον Dolan το “Bang Bang”, γιατί θεωρούσε πως ταίριαζε άψογα στο φιλμ.

12. Ο Xavier Dolan έχει παραδεχθεί πως ανέκαθεν παρατηρούσε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αγαπά τα πάντα σε σχέση με τους ανθρώπους, και το να τους παρατηρεί είναι το μεγαλύτερο πάθος του.

Featured image: indiewire.com