12-ofeli-tou-kafe-sto-soma

12 οφέλη του καφέ στο σώμα σου

Είτε πίνεις πέντε φλιτζάνια την ημέρα, είτε μια στο τόσο, πιθανόν έχεις διαβάσει για τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στο σώμα. Ίσως έχεις ήδη αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσής σου. Σαφώς, η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις καθορίζει εάν ωφελεί ή όχι την υγεία σου.

Το μέτρο είναι το κλειδί (κάτι που ισχύει για τα πάντα).

Για υγιείς ενήλικες, η FDA λέει ότι η κατανάλωση 400 mg την ημέρα (δηλαδή περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια) δεν σχετίζεται με επικίνδυνες, αρνητικές επιπτώσεις. Η οδηγία όμως είναι γενική. Ο καθένας έχει διαφορετικές ευαισθησίες στην καφεΐνη και στο πώς τη μεταβολίζει. Αλλά και αν παίρνεις ορισμένα φάρμακα ή είσαι έγκυος. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης.

Ποια όμως είναι τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ. Ρίξτε μια ματιά σε όσα η επιστήμη έχει βρει:

Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σε κρατήσει ενεργοποιημένη, συγκεντρωμένη και με καθαρό κεφάλι. Η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης. Η φυσική επίδραση που έχει συνήθως η αδενοσίνη στον εγκέφαλό μας είναι ότι μας κάνει να κουραζόμαστε. Ωστόσο, όταν είναι η καφεΐνη σε αυτήν την τοποθεσία υποδοχέων, κυριολεκτικά σε ξυπνά.

Βοηθά να ζήσεις περισσότερο

Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του καφέ και της μειωμένης θνησιμότητας. Μια μελέτη του 2015 στο Circulation διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Παρόλο που οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπόρεσαν να βρουν μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των δύο μεταβλητών, τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μια άλλη μελέτη του 2017 στο περιοδικό BMJ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο είναι πιο πιθανό να ωφελήσει την υγεία παρά να την βλάψει.

Σε προστατεύει από το Parkinson και το Alzheimer

Μια πρόσφατη μελέτη του 2018 δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και των δύο ασθενειών. Βρέθηκε ότι μια ομάδα ενώσεων στον καφέ - φαινυλινδάνες - έχουν κάποιο είδος επίδρασης στην αποτροπή της γνωστικής φθοράς. Όσο πιο σκούρος είναι ο καφές, τόσο πιο πολύ προστατεύει. Ωστόσο, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Προφυλάσσει την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με την Johns Hopkins Medicine, η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα βοηθά στην αποτροπή της καρδιακής ανεπάρκειας. Ενώ τουλάχιστον ένα φλιτζάνι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Βελτιώνει τις επιδόσεις σου στην γυμναστική

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη γυμναστική, όταν αισθάνεσαι υποτονική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την One Medical, συντελεί στην καταπολέμηση της κόπωσης και στο να ασκείσαι περισσότερο. Επίσης, ενισχύει τη συστολή των μυών, μειώνει την αντίληψη του πόνου και αυξάνει τα λιπαρά οξέα στο αίμα, βελτιώνοντας την απόδοση.

Κάνει καλό στο ήπαρ

Μια μελέτη του 2017 στο Journal of Hepatology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ (ή τσάι από βότανα) μπορεί να αποτρέψει τη σκλήρυνση του ήπατος. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει προχωρημένη ηπατική νόσο.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα άτομα που αύξησαν την καθημερινή πρόσληψη καφέ τους για μια περίοδο τεσσάρων ετών είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρόλο που είναι καλά νέα, ο καφές είναι μόνο ένας παράγοντας πρόληψης. Μαζί με το να τρως σωστά και να ασκείσαι τακτικά.

Κάνει τα οστά πιο γερά

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, φάνηκε σε μια δειγματοληψία 564 ατόμων, ότι όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν υψηλότερη πυκνότητα μάζας των οστών. Η μελέτη εντόπισε τρεις μεταβολίτες στον καφέ που είναι καλοί για τα οστά και μπορούν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα.

Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Σε παρατήρηση περισσότερων από 400.000 ατόμων άνω των 10 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Επίσης, η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος. Η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών την ημέρα συνδέεται με μείωση 26%, ενώ η κατανάλωση περισσότερων από δυόμισι μερίδων συνδέεται με μείωση 50%.

Είναι εφοδιασμένος με καλά για τον οργανισμό αντιοξειδωτικά

Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερα από 1000 αντιοξειδωτικά σε μη επεξεργασμένους κόκκους καφέ. Ακόμη περισσότερα αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή, η οποία είναι πηγή πολλών κοινών ασθενειών και καταστάσεων.

Μπορεί να προλάβει τις συνέπειες της γήρανσης

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι πιθανές αντιγηραντικές επιδράσεις του καφέ μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Δίνει boost στην διάθεσή σου

Ο καφές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ένας λόγος είναι ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που επηρεάζουν τη διάθεσή σου.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery @estherhelen
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.