Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν τα ορίζουν οι αριθμοί των μηνυμάτων αγάπης που ανέβασαν στα social media ή το πόσες αγαπησιάρικες φωτογραφίες πόσταραν. Μια ειλικρινής σχέση δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί μέσα από τα social mediaστην πραγματικότητα δεν μπορεί καν να μετρηθεί.

Αλλά αν η αγάπη δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μετρήσεις, πώς τότε θα ξέρουμε αν ένα ζευγάρι είναι στα αλήθεια ευτυχισμένο; Και κυρίως, πώς θα ξέρουμε τι πραγματικά κάνει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, αλήθεια ευτυχισμένο;

Μιλήσαμε σε τέσσερις ειδικούς στην αγάπη ώστε να μάθουμε κάτι παραπάνω σχετικά με τα δώδεκα πράγματα που έχουν κοινά τα ευτυχισμένα ζευγάρια. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να μετρήσεις με αξιόπιστο τρόπο τη συναισθηματική σύνδεση ενός ζευγαριού, μπορείς να μελετήσεις πώς μπορείς να κάνεις πιο δυνατή τη δική σου σχέση. Και στην τελική αυτό έχει σημασία, έτσι δεν είναι;

1. Αγαπάνε και σέβονται ειλικρινά ο ένας τον άλλον

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικό να συμφωνούν στα πάντα. Τυχαίνουν και διαφωνίες μερικές φορές και όταν συμβαίνουν, η καλοσύνη είναι πιο σημαντική από το ποιος θα κερδίσει τη διαφωνία. «Ακόμα και όταν ενοχλείται ή πληγώνεται ο ένας από τον άλλον, τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια συνεχίζουν να σέβονται ο ένας τον άλλον» αναφέρει στο SheKnows η Lesli Doares, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφές του βιβλίου Blueprint for a Lasting Marriage: How to Create Your Happily Ever After with More Intention, Less Work. «Δεν βρίζουν ούτε επιτίθενται ο ένας στον άλλον». Αντιθέτως, αλληλοϋποστηρίζονται – και συμφωνούν στο να διαφωνούν.

2. Βλέπουν το καλύτερο στα μάτια του άλλου

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν τεράστια εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Έτσι όταν κάτι πάει στραβά, δίνουν στον άλλον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. «Όταν υπάρχει παραπάνω από μία εξήγηση, τα ευτυχισμένα ζευγάρια επιλέγουν αυτή που ευνοεί το σύντροφό τους – και όχι το αντίθετο» τονίζει η Doares.

3. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν σεξ χωρίς κάποιο σκοπό

«Αυτό σημαίνει πως το να κάνεις σεξ με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση, ακόμα και το να είστε μαζί, παίρνει τη θέση τού αν έφτασες ή όχι στη κορύφωση» λέει στο SheKnows η Dr. Rose Hanna, αναγνωρισμένη σύμβουλος γάμου και οικογενειακών θεμάτων, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λονγκ Μπιτς. «Όταν το σεξ αρχίζει να γίνεται με κάποιο σκοπό, τότε υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας και στη συνέχεια αυξάνεται το άγχος. Το άγχος σκοτώνει το καλό σεξ».

4. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια τείνουν να είναι σωματικώς στοργικά με μη σεξουαλικό τρόπο

«Πιάνουν ο ένας το χέρι του άλλου, αγκαλιάζονται, χαϊδεύουν ο ένας τον ώμο του άλλου και δίνουν αγκαλιές με μεγαλύτερο προθυμία από άλλα ζευγάρια» συνεχίζει η Hanna.

5. Τους ενδιαφέρει περισσότερο τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου

Αυτό είναι αυτονόητο για τα πάντα, από σκέψεις και συναισθήματα μέχρι και για δραστηριότητες. «Είναι περίεργοι σχετικά με το πώς τους βλέπει ο άλλος, μα και ο υπόλοιπος κόσμος και έχουν συζητήσεις με βάθος χωρίς όμως κάποια καυστικότητα» λέει η Doares.

6. Κάνουν τον άλλον να νοιώθει εκτίμηση

Τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιο επιρρεπείς στο να πουν μια καλή κουβέντα, να δείξουν την εκτίμησή τους και στο να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. «Νοιώθουν ότι πραγματικά έχουν κάποια αξία μέσα στη σχέση και μπορούν να το εκφραστούν πιο εύκολα» αναφέρει η Hanna. «Με άλλα λόγια, οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται συνήθως στα θετικά και στην επιβεβαίωση, παρά στο να είναι αρνητικοί και επιθετικοί».

7. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά

«Τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια εκφράζουν όσα θέλουν και χρειάζονται χωρίς να κατηγορούν ο ένας τον άλλον» τονίζει στο SheKnows ο Kim Olver, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του Secrets of Happy Couples. «Γνωρίζουν επίσης πως η επικοινωνία δεν είναι πάντα λεκτική». Αυτό σημαίνει πως γνωρίζουν τη γλώσσα του σώματος και χρησιμοποιούν το άγγιγμα για να μεταδώσουν την αγάπη και όχι για να την απορρίψουν.

8. Είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον

Όταν ένα ζευγάρι είναι πραγματικά ευτυχισμένο, καταλαβαίνει ότι η συντροφικότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Για μερικά ζευγάρια, αυτό σημαίνει μονογαμία, για κάποια άλλα πάλι όχι. Το σημείο κλειδί είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτιάξει μια σχέση στην οποία πιστεύουν και οι δύο και είναι αφοσιωμένοι στο να την κρατήσουν.

9. Θέλουν να περνάνε χρόνο μαζί αλλά δεν χρειάζεται να είναι αυτοκόλλητοι

«Βλέπουν τη σχέση σαν κάτι πρόσθετο στην ανεξάρτητα ευτυχισμένη ζωή τους, και όχι ως γέμισμα σε μια συναισθηματική τρύπα ή για να κερδίσουν κάτι – άσχετα με την κοινωνική θέση, την οικογένεια, κτλ.» αναφέρει η Doares.

10. Δεν προσπαθούν να αλλάξουν ο ένας τον άλλον

Είναι λογικό στην οποιαδήποτε σχέση να απογοητεύεσαι ή να ενοχλείσαι από κάποιες πλευρές του συντρόφου σου, αλλά τα ευτυχισμένα ζευγάρια καταλαβαίνουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να αλλάξουν. Όταν θέματα που σηκώνουν το κόκκινο πανί είναι άξια συζήτησης, τότε αυτά που σιχαίνονται ο ένας στον άλλον δεν είναι καν άξια λόγου. «Τα πραγματικά χαρούμενα ζευγάρια έχουν μάθει να αποδέχονται με αξιοπρέπεια ο ένας τον άλλο, και έχουν αφήσει πίσω την ανάγκη να αλλάξουν ο ένας τον άλλον» λέει ο Olver. Στην πραγματικότητα, πολλοί σύντροφοι καταλήγουν να αγαπήσουν (ή τουλάχιστον να εκτιμήσουν) εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάποτε έβρισκαν ενοχλητικά.

11. Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, πράγμα που τους βοηθάει να αποφύγουν το φόβο και το άγχος

«Δεν επηρεάζονται από την αλλαγή της διάθεσης του συντρόφου τους, αλλά είναι πάντα εκεί για αυτούς, δείχνοντας ακλόνητη υποστήριξη από το να είναι ανήσυχοι και αγχωμένοι» λέει στο SheKnows η Rori Sassoon, επαγγελματίας matchmaker και CEO της Platinum Poire. «Δεν θα έχεις ποτέ αμφιβολίες ή δεύτερες σκέψεις για το σύντροφό σου, όταν έχετε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο είδος φιλίας και σεβασμού μέσα στη σχέση σας».

12. Κάνουν ο ένας τον άλλον να νοιώθει αποδεκτός

«Αποδέχεσαι τον άλλον για αυτό που είναι, αλλά και για αυτό που δεν είναι, για τα ωραία τους χαρακτηριστικά και τις αγαρμποσύνες του. Όταν μπορείς να τα αποδεχθεί χωρίς πικρία – τότε έχετε μία δυνατή σχέση» λέει η Sassoon. Τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια, όπως αναφέρουν, αισθάνονται τελείως άνετα που μπορούν να είναι ο εαυτός τους με το σύντροφό τους.

Μετάφραση: Εύα Τόλιου Πηγή: Your Tango
featured photo: Unsplash|Valerie Elash