Η έννοια το μοντέρνου στη διακόσμηση μπορεί να παρερμηνευτεί. Το μοντέρνο design αλλά και deco αναδεικνύει περισσότερο την απλότητα παρά τα έντονα στοιχεία.

Απλές γραμμές, minimal σχέδια, απαλά, γήινα χρώματα και φυσικά υλικά είναι μερικά χαρακτηριστικά της μοντέρνας διακόσμησης. Είναι περισσότερο ήσυχη παρά εκκεντρική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βαρετή. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει λόγος που το είδος αυτό είναι timeless και μπορείς να το εντάξεις εύκολα σε κάθε σπίτι. Ακολουθούν λοιπόν μερικές διαχρονικές ιδέες για να κάνεις τη διακόσμηση του χώρου σου modern-like:

1. Δημιούργησε ανοιχτούς χώρους

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των χώρων αλλά αντίθετα, ότι συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, η τραπεζαρία σου μπορεί να συνυπάρχει στον ίδιο ανοιχτό χώρο με το καθιστικό. Η μοντέρνα διακόσμηση “επικροτεί” τους άνετους χώρους όπου τόσο οι οικοδεσπότες όσο και οι καλεσμένοι, θα μπορούν να τελειώνουν το γεύμα τους και να περνούν για τον καφέ τους στο σαλόνι.

2. Διατήρησε το minimal στοιχείο

Κράτησε τις επιφάνειες σου και τους τοίχους σου ήσυχους, χωρίς πολλές “βαριές” λεπτομέρειες. Η ησυχία και η κομψότητα που έχει ο μινιμαλισμός είναι κάτι που μπορεί να απογειώσει το σαλόνι σου, το μπάνιο ή την κουζίνα σου.

3. Πειραματίσου με σκούρα χρώματα

Ενώ το μοντέρνο deco υποστηρίζει τα πιο γήινα χρώματα, οι σκούρες αποχρώσεις μπορούν να δώσουν μία τελείως διαφορετική οπτική στο χώρο σου. Τόλμησε να δοκιμάσεις το μαύρο, το σκούρο γκρι, το σκούρο πράσινο ή μπλε και να δημιουργήσεις αντιθέσεις με τα υπόλοιπα neutral χρώματα στο χώρο σου.

4.Προτίμησε οριζόντια έπιπλα

Αν θέλεις να κάνεις το σαλόνι σου πιο μοντέρνο, επένδυσε οριζόντια παρά κάθετα έπιπλα. Επίσης, οι γραμμές και οι αυστηρές ευθείες στις πολυθρόνες ή στα τραπεζάκια είναι must στοιχείο. Ακόμη, το δερμάτινο ή το λινό είναι επίσης υλικά που μπορείς να προτιμήσεις στην επιλογή ενός καναπέ για παράδειγμα.

5. Βάλε φυσικά στοιχεία στο χώρο

Περισσότερο natural, λιγότερο τεχνητό. Προτίμησε earth-friendly υλικά, όπως είναι τα φυτά ή τις ξύλινες λεπτομέρειες προκειμένου να κάνεις το χώρο σου πιο φυσικό. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, θα συνδέσεις το εξωτερικό στοιχείο με το εσωτερικό.

6. Δημιούργησε ένα κεντρικό σημείο

Το λεγόμενο focal point στη διακόσμηση είναι ένα στοιχείο γύρω από το οποίο θα περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα σε ένα χώρο. Τα πράγματα είναι απλά. Μπορείς να επενδύσεις σε ένα κομψό οριζόντιο τραπεζάκι σαλονιού το οποίο θα βάλεις στο κέντρο του δωματίου. Γύρω από το οποίο θα υπάρχουν μαξιλάρια ή καναπέδες αλλά και τα υπόλοιπα minimal στοιχεία που θα έχεις εντάξει στο χώρο. Το κεντρικό αυτό σημείο τραβά την προσοχή και κάνει τους επισκέπτες σου να νιώθουν οικεία, σαν να είναι στο σπίτι τους.

7. Βάλε το μεταλλικό στοιχείο στο χώρο σου

Τα μεταλλικά στοιχεία, τα γυάλινα ή και τα χάλκινα μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο χώρο απευθείας. Μην φοβηθείς να επενδύσεις μεταλλικούς καθρέφτες, σε γυάλινα ντουλάπια ή σε χάλκινα διακοσμητικά. Αυτή η ιδέα μπορεί να προσαρμοστεί πολύ έξυπνα ειδικά στο μπάνιο σου.

8.Επένδυσε έργα τέχνης

Μεγάλα, αφηρημένα έργα τέχνης μπορούν να ολοκληρώσουν τον τοίχο σου και να γεμίσουν τον ανοιχτό χώρο του σαλονιού ή του καθιστικού -βλέπε νούμερο 1-. Το μοντέρνο deco δεν υπάρχει χωρίς τέχνη. Κάνε λοιπόν μία έρευνα και βάλε μερικές καλλιτεχνικές λεπτομέρειες στο σπίτι σου.

9.Κράτα την κουζίνα σου σε φυσικά χρώματα

Τα pastel χρώματα είναι ότι πρέπει για το χώρο της κουζίνας σου. Εκτός από αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γρανίτη ή ξύλο για τον πάγκο σου ή τα ντουλάπια σου. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρμονικό.

10. Δοκίμασε εντυπωσιακά πλακάκια

Τα πλακάκια σε ένα χώρο αποτελούν από μόνα τους statement. Κάνε κάτι διαφορετικό επιλέγοντας για παράδειγμα, σκουρόχρωμα πλακάκια ή μωσαϊκό στις αποχρώσεις του γκρι. Δοκίμασε να βάλεις πιο ιδιαίτερα πλακάκια στο μπάνιο σου. Θα έχεις αμέσως ένα μοντέρνο μπάνιο, σαν αυτά που βλέπεις στο Pinterest.

11. Μην ξεχνάς το φυσικό φως

Ακόμα και αν δεν έχεις μεγάλα παράθυρα, φρόντισε να οργανώσεις τα έπιπλα σου με τρόπο που να κοιτούν προς το φως που μπαίνει στο χώρο. Ένα μοντέρνο σπίτι δεν μπορεί να μην έχει φυσικό φως, που ταιριάζει με τα υπόλοιπα φυσικά στοιχεία του χώρου.

12.Τόλμησε το marble στοιχείο

Το μάρμαρο είναι μία πολύ έξυπνη επιλογή. Είτε στην κουζίνα, στην τραπεζαρία είτε στο μπάνιο, το μάρμαρο δίνει την elegant λεπτομέρεια που έλειπε μέχρι τώρα από το χώρο σου. Κάνει επίσης το τραπέζι/πάγκο/νεροχύτη πολύ πιο καλλιτεχνικά χωρίς ουσιαστικά να έχεις προσθέσει τίποτε άλλο πάνω τους.

featured photo: mideastinvestors.club