Πώς είσαι; Πώς νιώθεις σήμερα; Πάρε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και αναρωτήσου. Τι απάντηση θα δώσεις; «Καλά»; «Όχι και πολύ καλά, αλλά δε θέλω να γκρινιάζω γιατί κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε λιγότερο καλή κατάσταση από μένα»; «Θέλω να τα παρατήσω όλα και να πιάσω τα βουνά»; Όποια και να είναι η απάντηση είναι αποδεκτή, μιας και η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά ζόρικη και ανατρεπτική.

Επειδή όμως το πνευματικό μας fitness είναι εξίσου σημαντικό με το σωματικό, σου παραθέτουμε 11 tips ειδικών, ώστε να μπορέσεις να αναστυλώσεις το ηθικό σου, όποτε το χρειάζεσαι.

Μην καταπιέζεις το άγχος σου

Τα συναισθήματά μας είναι όλα το ίδιο σημαντικά είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Όλα έχουν έναν λόγο ύπαρξης και γι’ αυτό πρέπει να τα «αγκαλιάζουμε» και όχι να τα καταπιέζουμε. Όταν νιώθεις άγχος, στεναχώρια, θυμό κλπ., άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να τα νιώσεις και αποδέξου πως είναι οκ να νιώθεις και τέτοιου είδους συναισθήματα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Emily Anhalt PsyD αυτό θα σε βοηθήσει να απελευθερωθείς και να δώσεις χώρο και στα θετικά συναισθήματα να ακολουθήσουν.

Θυμήσου ένα καλό πράγμα που συνέβη μέσα στη μέρα σου πριν κοιμηθείς

Το να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα να θυμάσαι τα θετικά στοιχεία της ημέρας σου, μπορεί να αναπτερώσει σημαντικά το ηθικό σου και να σε ηρεμήσει πριν τον ύπνο.

Βρες μια θετική πλευρά σε κάτι αρνητικό που σου συνέβη

Δυστυχώς δε μπορείς να αποφύγεις κάποιες άσχημες καταστάσεις και σίγουρα θα επηρεαστείς απ’ αυτές. Αυτό που όμως μπορείς να κάνεις είναι να βρεις μια θετική πλευρά τους. «Νιώθω απογοήτευση και στεναχώρια αυτήν την περίοδο, αλλά ξέρω πως θα με κάνει πιο δυνατή».

Κόψε τις συγκρίσεις

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να συγκρίνεις το εαυτό ή τη ζωή σου με αυτήν κάποιου άλλου. Μόνο χαμένη θα βγεις απ’ αυτό. Δεν υποφέρεις εσύ περισσότερο από κάποιον άλλον ούτε είναι ο πόνος μέτρο σύγκρισης. Συμπόνησε και παρηγόρησε τον εαυτό σου όπως θα έκανες, αν ένας φίλος σου βρισκόταν στη θέση σου.

Αποδέξου την ταλαιπωρία

Η ταλαιπωρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την αποδεχτείς. Με το να γκρινιάζεις χαλάς τη δική σου και ίσως και τη διάθεση των γύρω σου. Η διατήρηση αισιόδοξου attitude απέναντι στα πράγματα είναι το κλειδί για μια πιο θετική μέρα.

Επίστρεψε στο safe space σου

Πού νιώθεις φροντίδα και αγάπη; Σε μια περίοδο ανασφάλειας επίστρεψε εκεί που εσύ νιώθεις την ασφάλεια που χρειάζεσαι. Είτε αυτό είναι το πατρικό σου είτε το ατελιέ σου, επισκέψου το safe space σου και ανάσανε για όσο χρειαστείς.

Ακολούθα άτομα που μοιράζονται θετικές σκέψεις

Μεταφορικά και κυριολεκτικά μιλώντας, ακολούθα άτομα που κινούνται με θετική διάθεση απέναντι στη ζωή. Το θετικό vibe είναι μεταδοτικό.

Μοιράσου τις σκέψεις σου με κάποιον με παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές σου

Το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάει στο να νιώσεις καλύτερα. Το να τις μοιράζεσαι όμως με ένα άτομο που έχει περάσει παρόμοια, βοηθάει ένα «τσικ» παραπάνω.

Επανάλαβε ένα ‘mantra’

Χρησιμοποιούνται κυρίως στον διαλογισμό και στις προσευχές και έχουν ιδιαίτερη πνευματική δύναμη. Βρες μια φράση ή λέξη που να σε ηρεμεί και να σου δίνει δύναμη και επανάλαβέ την, όταν νιώσεις την ανάγκη. Κλασικά παραδείγματα: «Η απαισιοδοξία ποτέ δεν κέρδισε καμία μάχη» ή «Στο τέλος όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος» αλλά εσύ θα βρεις τη δική σου.

Επέστρεψε στο πάθος σου

Ξαναπιάσε την κιθάρα σου ή πήγαινε με μια φίλη σου για volley. Ξανακάνε κάτι για το οποίο έχεις πάθος και σε ευχαριστεί.

Μην παραμελείς το self care σου

Η φροντίδα του εαυτού μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. Κάνε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, άκου την αγαπημένη σου μουσική, πήγαινε για τρέξιμο. Κάνε για σένα ό,τι σε χαλαρώνει καλύτερα και θα δεις πως θα βοηθηθείς στο να ξαναδείς το ποτήρι μισογεμάτο.

featured photo: Twenty20.com/lelia_milaya