Η Camille Styles σε ένα blog post της μοιράστηκε το ζήτημα με την αϋπνία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. Μετά από έρευνα και συζητήσεις με ειδικούς, αφού το έλυσε για την ίδια, ένιωσε έτοιμη να βοηθήσει και άλλους να αντιμετωπίσουν την αϋπνία.

Αυτές είναι οι συμβουλές που μοιράστηκε:

Απόκτησε μία βραδινή ρουτίνα 

Είναι μάλλον η πιο σημαντική συνήθεια από όλες. Μιας και η σωστή βραδινή ρουτίνα δίνει στο σώμα σου το “σήμα” ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Άφησε το κινητό σου μακριά από το κρεβάτι σου τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσεις, πιες μία κούπα τσάι με βότανα, κλείσε τα παντζούρια στο δωμάτιο και διάβασε κάτι μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. 

Μείωσε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο

Δεν μπορώ να κοιμηθώ αν ζεσταίνομαι έστω και λίγο. Αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να κρατάμε το δωμάτιο περίπου στους 19°C. Έτσι ο εγκέφαλος δίνει εντολή να παραχθεί περισσότερη μελατονίνη. Έτσι κατεβάζω κι εγώ τον θερμοστάτη κάθε βράδυ. 

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο

Είναι κάτι απίστευτα χαλαρωτικό. Νιώθεις σαν να “ξεπλένεις” όλες τις ανησυχίες και το άγχος και νιώθεις πιο ήσυχη και έτοιμη για ύπνο.

Κλείσε την οθόνη του κινητού σου

Αυτό το βήμα είναι από τα πιο σημαντικά. Μια νύχτα δούλευα για να τελειώσω ένα project και αποφάσισα να πάρω το laptop μαζί μου στο κρεβάτι. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι χρειάστηκα τουλάχιστον μία ώρα μετά για να μπορέσω να κοιμηθώ. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αφήνουμε κάθε είδος ηλεκτρονικής συσκευής μακριά. Για μένα ωστόσο, ήταν αρκετά βοηθητικό το να κλείσω ό,τι είχε να κάνει με τη δουλειά. 

Αν πρέπει να έχεις κοντά το κινητό σου, βάλε το τουλάχιστον σε νυχτερινή λειτουργία

Και ποιος δεν έχει ακούσει για το blue light που υπάρχει στις ηλεκτρονικές συσκευές και επηρεάζει τον ύπνο; Πλέον μπορείς να ενεργοποιήσεις τη νυχτερινή λειτουργία στο κινητό σου και η οθόνη σου να έχει πιο ζεστά χρώματα που δεν θα διαταράξουν τον ύπνο σου. 

Μην αφήνεις να μπει φως στο δωμάτιο σου

Αν θέλεις πραγματικά να ξεκουραστείς, δεν έχεις παρά να μην αφήσεις καθόλου φως να μπει στο δωμάτιό σου. Κάθε βράδυ κλείνω κάθε φως στο σπίτι και κατεβάζω καλά τα παντζούρια. 

Ανάπνευσε 

Αυτό είναι κάτι που με συμβούλεψε και ο γιατρός μου. Πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να χαλαρώσεις το σώμα και το μυαλό σου. 

camillestyles.com

Χαλάρωσε τους μες σου 

Ξεκίνα με το να τεντώνεις τους μύες από τα δάχτυλα των ποδιών σου συνεχίζοντας μέχρι τον αυχένα και το κεφάλι σου. Και πάλι πίσω. 

Τέντωσε τους μύες σου για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλάρωσε για άλλα 30. Επανάλαβε.

Μην πιέσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί αν δεν είσαι κουρασμένη

Αυτό ήταν κάτι που δεν ήξερα, μιας και τον τελευταίο καιρό πίεζα τον εαυτό μου να κοιμηθεί. Και φυσικά στο τέλος με έπιανε πανικός. Τώρα, αντί να λέω ότι θα πρέπει να έχω κοιμηθεί μέχρι τις 11 σκέφτομαι να έχω οργανώσει σωστά τη βραδινή μου ρουτίνα. 

Χαλάρωσε

Μην πιέζεις τον εαυτό σου, ειδικά αν έχεις θέματα με τον ύπνο. Κρύψε το ρολόι αν το ακούς συνέχεια να κάνει “τικ-τοκ” και διώξε μακριά ό,τι σου προκαλεί άγχος. Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, προσπάθησε να διώξεις μακριά τις σκέψεις σου και κάνε κάτι που σε χαλαρώνει. Κάνε το για 10 λεπτά, και γύρισε μετά στο κρεβάτι σου. 

Οραματίσου το μέρος που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη

Για μένα είναι η θάλασσα. Σκέφτομαι ότι περπατάω δίπλα στην αμμουδιά, ότι ακούω τον ήχο των κυμάτων και ότι βυθίζω τα πόδια μου στην άμμο. Κλισέ; Ίσως! Αλλά αυτό είναι το μέρος που με ηρεμεί. Κλείσε τα μάτια σου και βρες τι είναι αυτό που σου φέρνει ένα χαμόγελο στα χείλη.

Πηγή: camillestyles.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: Jenni Kayne