Τελευταία αρχίζω να πείθομαι πως οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά τι ακριβώς κάνει κάποιον sociopath. Συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή για να περιγράψουν κάποιον που φέρεται άσχημα ή λέει ψέμματα. Ωστόσο, η λέξη sociopath περιγράφει έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας: Ένα άτομο το οποίο προβάλει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία τον καθιστούν δύσκολο στο να συναναστραφείς μαζί του. Κάποιες φορές ίσως και επικίνδυνο. Γενικά η sociopathy είναι μια διαταραχή προσωπικότητας. Ενώ κάποιες φορές τη συγχέουν με την ψυχοπάθεια, δεν πρόκειται για ακριβώς το ίδιο. Οι socipaths δεν ενδιαφέρονται για το τι είναι σωστό ή λάθος. Έχουν την τάση να αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων και να είναι χειριστικοί και να εξαπατούν.

Κάποια από τα πιο διάσημα παραδείγματα κοινωνιοπαθών είναι ο Alex από το A Clockwork Orange ή ο -τρομακτικά αληθινός- serial killer, Ted Bundy. Στην πραγματικότητα, όμως, οι sociopaths δεν είναι βίαοι σωματικά.

Anyway, ας δούμε κάποια σημάδια που ίσως κάνουν εσένα ή κάποιον κοντινό σου άνθρωπο sociopath:

Λες υπερβολικά πολλά ψέμματα

Οι sociopaths λένε πάρα πολλά ψέμματα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ίσως απλά για να δουν αν μπορούν να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα χωρίς να τους πιάσει κανείς. Αν είσαι ένας από αυτούς, μπορείς να πεις ψέμματα σχεδόν για τα πάντα. Από το γιατί άργησες να πας στο δείπνο που είχες κανονίσει μέχρι και για το οικογενειακό σου backround. Η πλάκα είναι πως ακόμα και αν σε πιάσουν να λες ψέμματα, δε νιώθεις ούτε άσχημα, ούτε τύψεις.

via GIPHY

Ξέρεις ότι κάτι είναι ανήθικο, αλλά δε σε νοιάζει καθόλου

Γενικά, ξέρεις τι είναι καλό ή κακό. Μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Ωστόσο, δε σε ενδιαφέρει καθόλου. Μπορεί να έχεις πλήρη γνώση ότι το να κλέψεις κάτι είναι ανήθικο, αλλά θα συνεχίσεις να το κάνεις χωρίς ίχνος τύψεων. Απλά δε σε αφορά.

Ξέρεις ότι πληγώνεις κάποιο, αλλά μάντεψε… Δε σε νοιάζει

via GIPHY

Ένας sociopath δε νιώθει συμπόνια για άλλους ανθρώπους. Μπορεί να καταλάβει σε έναν βασικό βαθμό κατανόησης ότι αυτό που λέει ή που κάνει μπορεί να πληγώσει κάποιον, αλλά δε νιώθει καθόλου πόνο ο ίδιος.

Είσαι παρορμητικός και ριψοκίνδυνος

Για τους sociopaths η βαρεμάρα είναι δυσβάσταχτη. Μπορούν να κάνουν διάφορα επικίνδυνα πράγματα για να την καταπολεμήσουν. Από το να οδηγήσουν σε επικίνδυνα υψηλές ταχύτητες μέχρι να δοκιμάσουν ναρκωτικά.

Μπορείς να κάνεις καινούργιες φιλίες, αλλά δε μπορείς να τις διατηρήσεις

Είσαι καλός στο να προσελκύεις ανθρώπους, ξέρεις πώς να είσαι γοητευτικός. Δεν έχεις όμως καθόλου συναισθηματικό βάθος. Έτσι καταλήγεις στο να μην έχεις καμία ουσιαστική σχέση και συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Διασκεδάζεις το να χειρίζεσαι τους άλλους

via GIPHY

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, ένας κοινωνιοπαθής συχνά χρησιμοποιεί “τη γοητεία ή το πνεύμα του για να χειριστεί τους άλλους για προσωπικό κέρδος ή για καθαρή ευχαρίστηση“.

Η δουλειά δε θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει λιγότερο

Οι κοινωνιοπαθείς δε έχουν καθόλου το αίσθημα της προσφοράς. Οπότε το θέμα “εργασία” απλά δεν τους αφορά. Θα φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους χωρίς συνέπεια και με πλήρη ανευθυνότητα. Κάποιες φορές, χειρίζονται τους άλλους ώστε να κάνουν τη δουλειά τους για εκείνους.

Η σεξουαλικές σου επαφές δεν έχουν καθόλου συναίσθημα, είναι πλήρως σωματικές

Το 1941, ο Hervey Cleckley αναγνώρισε τα χαρακτηριστικά ενός sociopath. Σύμφωνα με το Cleckley, η σεξουαλική ζωή ενός είναι “απρόσωπη, απρόσωπη και σχεδόν ανολοκλήρωτη”. Απλά δε μπορούν να κάνουν σεξ το οποίο να έχει και ψήγματα συναισθηματικού δεσίματος.

Θυμώνεις χωρίς λόγο

via GIPHY

Γίνεσαι έξαλλος με την παραμικρή αιτία και είσαι ικανός να γίνεις βίαιος. Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά.

Δε μαθαίνεις από τα λάθη σου

Παρόλο που οι κοινωνιοπαθείς είναι αρκετά λογικοί, συχνά παίρνουν παρορμητικές, λάθος αποφάσεις. Και δεν καταφέρνουν να μάθουν από τις συνέπειες των πράξεών τους.

Είσαι παντελώς εγωκεντρικός

Ένας sociopath ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και μόνο. Ο Cleckey μάλιστα κατέληξε στο ότι είναι παντελώς ανίκανοι να αγαπήσουν. Απλά δε μπορούν να καταλάβουν και ενδιαφέρονται καν για τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να προσποιηθούν συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά στην πραγματικότητα δε νιώθουν τίποτα.


featured image: YouTube