Αν φέρεις στο μυαλό σου τα άτομα με αυτοπεποίθηση που ξέρεις θα παρατηρήσεις πως υπάρχει κοινή γραμμή στη σκέψη τους.

Τι τους κάνει να νιώθουν τόσο σίγουροι;

Υπάρχουν συγκεκριμένα “μαθήματα” που έχουν στο μυαλό τους και έτσι έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους.

Είναι πολλά περισσότερα από την εμφάνιση 

Ο άνθρωπος με αυτοπεποίθηση ξέρει πως είναι περισσότερα από την εμφάνιση του. Οι απόψεις, οι αξίες και η δυναμικότητα μετράνε. Θα προσέξει την εμφάνιση του αλλά θα καλλιεργήσει και τον εσωτερικό του εαυτό.

Βάζει τον εαυτό του σε προτεραιότητα

Εκείνος που πιστεύει στον εαυτό του και τον φροντίζει, ξέρει να περνά ‘quality me time’. Είναι ΟΚ να περνάς χρόνο με εσένα χωρίς ενοχές και συμβιβασμούς.

Δεν χρειάζεται να στηριχθεί σε άλλον για την προσωπική του ευτυχία

Δεν ψάχνει την έγκριση στα μάτια των άλλων. Ξέρει πως όταν αφήνεις την ευτυχία σου στους άλλους, τους δίνεις τη δύναμη του εαυτού σου. Αν ξέρεις την αξία σου, δεν επιτρέπεις να είσαι με τοξικούς ανθρώπους.

Βρίσκει την ευτυχία τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα συναισθηματικά

Υπάρχουν και άλλοι τομείς εκτός από τα ερωτικά σου. Και το ξέρεις καλά. Το να ισορροπείς σωστά τους τομείς ζωής σου δεν είναι μόνο γενναίο αλλά και πολύ ελκυστικό. Μην ξεχνάς πως αυτό είναι bonus σε κάθε κλάδο της ζωής σου.

Αν μία σχέση τελειώσει, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει

Η αυτοεκτίμηση δεν στηρίζεται στο αν χώρισες ή αν απολύθηκες. Να είσαι ευγνώμων για όσα έζησες. Δεν ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους, τόσο στη δουλειά όσο και στις σχέσεις. Και αυτό είναι αποδεκτό.

Δεν είναι υπεύθυνος για τις αντιδράσεις των άλλων

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του. Το γεγονός πως κάποιος σου θύμωσε λόγου χάριν είναι μία δική του αντίδραση. Δεν μπορείς να ελέγξεις καθετί που σκέφτεται κανείς. Ούτε να νιώθεις τύψεις για αυτό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις το δικό σου χαρακτήρα και τρόπο σκέψης.

Το gossiping δεν αποτελεί χόμπι τους

Γενικά οι άνθρωποι που έχουν ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού τους, δεν έχουν ανάγκη να πουν  κάτι πισώπλατα. Αν έχουν κάτι να σου πουν, θα στο πουν ευθέως και ανοιχτά. Και αυτό είναι ένα τεράστιο asset.

Λένε όχι

Τα όρια είναι υγιή και οφείλουν να υπάρχουν. Μην ζητάς ανταλλάγματα αλλά αν κάτι σου κοστίζει την ψυχική σου ηρεμία, μην το κάνεις. Να επιλέγεις σοφά που θα δώσεις την ενέργεια σου.

Δεν αφήνουν τη ζωή τους στα χέρια άλλων

Ρώτησε κάποιον με αυτοπεποίθηση, που θέλει να βρίσκεται σε πέντε χρόνια. Το πιθανότερο να ξέρει να σου απαντήσει. Έχει συνειδητοποιήσει πως αν δεν πάρεις εσύ τον έλεγχο της ζωής σου, κάποιος άλλος θα το κάνει για εσένα – ένα φίλος, ένας σύντροφος, ένας γονιός.

Εκτιμούν τους άλλους, δεν τους ρίχνουν για να ανέβουν οι ίδιοι

Μία γυναίκα με αυτοπεποίθηση για παράδειγμα, δεν έχει ανάγκη να καταρρακώσει μία άλλη για να αναπτερωθεί εκείνη. Η καθεμία έχει τη δική της αυτοεκτίμηση, ομορφιά, εξυπνάδα. Δεν “ανεβαίνει” εις βάρος άλλων.

Ζητούν βοήθεια

Μπορεί να είναι δυνατοί άνθρωποι και ανεξάρτητοι, αλλά ακόμη να ζητούν βοήθεια. Δεν είναι πέτρινοι. Και αυτό είναι που τους κάνει μοναδικούς. Το ότι αναγνωρίζουν την αδυναμία και την αγκαλιάζουν.

featured photo: Twenty20.com/wilsvanzyl/