Θέλεις τα παιδιά σου να αγαπήσουν τα βιβλία, να μάθουν πως μέσα στις σελίδες τους κρύβονται εκπληκτικές λέξεις. Υπάρχουν όμορφοι κόσμοι προς ανακάλυψη σε κάθε βιβλίο, πιο όμορφοι από αυτούς που παρουσιάζονται στο tablet και στην τηλεόραση. Πόσο εύκολο όμως είναι να μεγαλώσεις «ενεργούς αναγνώστες» ;

Υπάρχουν τρόποι να προετοιμάσεις το έδαφος για το όμορφο ταξίδι της ανάγνωσης αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα.

1. Διαβάστε μαζί

Στόχος σου είναι να διαβάζεις μαζί με το παιδί σου 20 λεπτά ημερησίως! Δημιούργησε μια “Γωνιά Ανάγνωσης”, με μαξιλάρες στο πάτωμα και χαμηλά ράφια γεμάτα βιβλία με πολύχρωμα εξώφυλλα που θα κάνουν ελκυστική την ιδέα της ανάγνωσης.

Σιγά σιγά αυτά τα 20 λεπτά θα γίνουν τα καλύτερα λεπτά της ημέρας και για τους δύο σας.

2. Διάβασε μπροστά του

Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί σου το διάβασμα είναι να σε βλέπει να διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο σε σταθερή βάση. Βάλε στην άκρη το κινητό, κάθισε αναπαυτικά και σιγουρέψου ότι το μικρό σου παίζει κάπου εκεί κοντά. Την επόμενη φορά που θα ακολουθήσεις αυτή τη “ρουτίνα διαβάσματος” θα έρθει και θα καθίσει δίπλα σου.

Μόλις δημιούργησες έναν εν δυνάμει βιβλιοφάγο!

3. Επιλέξτε βιβλία μαζί

Επισκεφθείτε την δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου σας. Παρότρυνε το παιδί να διαλέξει βιβλία που συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του. Καθιέρωσε τη βόλτα στη βιβλιοθήκη κάθε εβδομάδα και σε λίγο καιρό θα έχετε έναν «ενεργό αναγνώστη».

4. Διάβασε δυνατά

Ακόμα και αν τα παιδιά είναι ανεξάρτητοι αναγνώστες, το να τους διαβάζεις εσύ λίγα λεπτά κάθε μέρα, βελτιώνει το λεξιλόγιό τους, την κατανόηση κειμένου. Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργεί προοπτική για ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας.

5. Δώσε προσοχή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέξεις σε ποια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται το κάθε βιβλίο πριν το επιλέξεις μαζί με το παιδί σου. Εάν ένα βιβλίο είναι για μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να απογοητευτεί αφού δεν θα μπορεί να κατανοήσει το θέμα του βιβλίου.

6. Μείωσε τον χρόνο μπροστά στην τηλεόραση

Εάν περνάτε ως οικογένεια αρκετό χρόνο μπροστά από μια τηλεόραση, ακόμα και αν δεν παρακολουθείτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ήρθε η ώρα να την κλείσετε! Αντικατάστησε τις “οικογενειακές βραδιές ταινίας” με “βραδιές ανάγνωσης” όπου ο καθένας θα διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο. Εναλλακτικά επιλέξτε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε ανάλογα με την εποχή.

Για παράδειγμα, ενόψει Χριστουγέννων προετοιμαστείτε για μια ανάλογη θεματική βραδιά.

7. Κάνε ερωτήσεις

Όταν διαβάζεις φωναχτά, κάνε μικρές παύσεις και ρώτα κάτι σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του βιβλίου. Είναι αρκετά κατανοητό το κείμενο; Έχει ενδιαφέρον; Συζητήστε το.

8. Κρατήστε Ημερολόγιο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας «ενεργός αναγνώστης» θα αναπτύξει νωρίτερα δεξιότητες γραπτού λόγου εάν έχει κατάλληλη ενθάρρυνση. Ξεκινήστε μαζί με το μικρό σας να σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο τις επισκέψεις σας στην βιβλιοθήκη και τα βιβλία που δανειστήκατε. Ενθάρρυνε το να γράφει δίπλα μικρές κριτικές για κάθε βιβλίο.

9. Όχι άλλη ιστορία για καληνύχτα

Μπορεί να είναι διαδεδομένη, αλλά δεν είναι σωστή η συνήθεια πριν πέσει το παιδί για ύπνο να του διαβάσεις μια ιστορία. Είναι ήδη κουρασμένο, νυστάζει και η πλέον ακατάλληλη ώρα να συγκεντρωθεί στην ανάγνωση ενός βιβλίου είναι αυτή. Βρες χρόνο μέσα στη μέρα ώστε να διαβάσετε μαζί χωρίς πίεση. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια δημιουργική κατασκευή εμπνευσμένη από το θέμα του βιβλίου και να συζητήσετε το θέμα του.

10. Επισκεφθείτε ένα μικρό βιβλιοπωλείο

Διάλεξε το πιο κοντινό βιβλιοπωλείο και άφησε το μικρό σου να επιλέξει το “βιβλίο του μήνα” ώστε να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του δωματίου του.

Μη χάσεις την ευκαιρία να του μιλήσεις και για τα δικά σου αγαπημένα βιβλία, την αγάπη για το διάβασμα. Άλλωστε μπορούμε να την εμφυσήσουμε και όχι να την απαιτήσουμε από τα παιδιά μας.


featured image: Unsplash|Debby Hudson