Η εγκυμοσύνη είναι υπέροχο πράγμα. Μαζί με όλα τα καλά όμως, φέρνει και ανεπιθύμητα περιττά κιλά.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η απώλεια βάρους για γυναίκες που μόλις γέννησαν. Ο οργανισμός είναι ευάλωτος και η ψυχολογική κατάσταση είναι εύθραστη. Γι’αυτό δεν χρειάζεται καμία υπερβολή και κανένα άγχος.

Ο τρόπος απώλειας των περιττών κιλών πρέπει να είναι απόλυτα φυσικός και σταδιακός. Συνήθως μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο έντεκα με δεκαπέντε κιλά που πήρε κατά τη διάρκεια της κυοφορίας. Ακόμα όμως κι αν πρόκειται για λιγότερα ή περισσότερα, δεν είναι λόγος για αναστάτωση.

Δες τα 10 tips, που θα έχεις ως οδηγό στο ταξίδι της επαναφοράς του σώματός σου στα κανονικά του επίπεδα, μετά την εγκυμοσύνη.

Ξεκίνα με περπάτημα

Μετά τη γέννα, οι γιατροί συνήθως προτείνουν ξεκούραση του σώματος για δύο εβδομάδες. Βέβαια, από γυναίκα σε γυναίκα και ανάλογα τον τύπο εγκυμοσύνης, αυτό διαφέρει. Σε κάθε περίπτωση, όταν είσαι έτοιμη, μπορείς να ξεκινήσεις να μπαίνεις στους fitness ρυθμούς σταδιακά, ξεκινώντας με περπάτημα έξω από το σπίτι. Είσαι ταλαιπωρημένη και αυτός ο τύπος άσκησης είναι υπερ-αρκετός για αρχή. Μετά το περπάτημα, δοκίμασε να κάνεις και λίγο stretching για να αποφύγεις ανεπιθύμητους πόνους μέσης/πλάτης.

Ανάπνεε σωστά

Κι όμως έχει άμεση σχέση με την απώλεια των κιλών. Τόσο καιρό που κουβαλούσες το μωρό, πιεζόταν το διάφραγμά σου με αποτέλεσμα να μην αναπνέεις σωστά. Μετά την εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες διατηρούν για κάποιο καιρό τον λανθασμένο τρόπο αναπνοής. Για να έρθει και πάλι στον κανονικό του ρυθμό, δοκίμασε να κάνεις ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Δώσε χρόνο στο πυελικό σου έδαφος να επουλωθεί

Για να αποφύγεις κυστικά προβλήματα μετά την εγκυμοσύνη, πάρε το χρόνο σου. Μην ενδώσεις σε γρήγορες δίαιτες που δεν θα προβούν αποτελεσματικές. Με την εγκυμοσύνη, η λεκάνη ανοίγει αναπόφευκτα και χρειάζεται κάποιο καιρό μέχρι να επανέλθει στο κανονικό της σχήμα. Δεν χρειάζονται βιασύνες, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την κύστη σου.

Μην πέσεις με τα μούτρα στην cardio άσκηση

Η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά αμέσως cardio άσκηση με τις ώρες ώστε να χαθούν όσο πιο σύντομα γίνεται τα περιττά κιλά. Οι γιατροί όμως συνιστούν είκοσι με τριάντα λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ο υπόλοιπος χρόνος που θα αφιέρωνες στο διάδρομο ή την zumba, είναι προτιμότερο να διατεθεί για ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Μην αγνοείς τη διάσταση των κοιλιακών μυών (diastasis recti)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για τις λεχώνες που διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι και παραπάνω από χρόνο μετά τη γέννα. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, εάν πάσχεις και εσύ από αυτό το πρόβλημα, για να σε ενημερώσει το πώς να ξεκινήσεις τη γυμναστική σου ρουτίνα. Για παράδειγμα, αν το έχεις, πολύ πιθανό είναι να πρέπει να αποφύγεις τους κοιλιακούς για λίγο καιρό.

Πρόσεξε πώς σηκώνεις βάρη

Η ενδυνάμωση είναι τρόπος άσκησης που προτείνεται μετά την εγκυμοσύνη. Push-ups, squats, σανίδα. Όλα μέσα στο παιχνίδι. Όμως άκου. Αν αποφασίσεις να σηκώσεις βάρη, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στον τρόπο που θα το κάνεις. Πρέπει να λυγίζεις τα γόνατα, να εκτείνεις τους γοφούς και να κρατάς τη μέση σου όσο πιο ίσια γίνεται. Και μην ξεχνάς να εκπνέεις κατά τη διάρκεια.

Συνδύασε την ώρα του παιχνιδιού με την άσκηση

Μπορείς να γραφτείς σε ένα fitness γκρουπ μαμάδων, όπου όση ώρα εσύ χτίζεις ξανά το σώμα σου, το μωρό σου μαζί με των υπολοίπων, βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο και παίζει. Ακόμη, μπορείς να εκμεταλλευτείς την ώρα του ύπνου, ώστε να είσαι ήσυχη ότι δεν θα σε διακόψει κανείς την ώρα που θες να κάνεις τις ασκήσεις σου στο σπίτι.

Πρόσθεσε υγιεινές τροφές στη διατροφή σου -χωρίς να αφαιρείς τα φαγητά που απολαμβάνεις

Άλλαξε τη νοοτροπία σου σχετικά με τη δίαιτα. Μην εστιάζεις στις τροφές που πρέπει να κόψεις. Αντίθετα, ρώτα τον εαυτό σου “τι καλό χρειάζεται σήμερα ο οργανισμός μου;” και σταδιακά πρόσθεσε μη επεξεργασμένα φαγητά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά. Μην είσαι βιαστική και μην κρίνεις τον εαυτό σου, γιατί η απώλεια βάρους στην κατάσταση αυτή θα καθυστερήσει σε σχέση με πριν. Είσαι ταλαιπωρημένη και πρέπει να ανταμείβεις τον εαυτό σου τακτικά με κάτι που απολαμβάνει και δεν συγκαταλέγεται στις “καλές” τροφές.

Άλλαξε τον τρόπο μέτρησης θερμίδων

Τέλος η καταμέτρηση των θερμίδων. Αρχικά χρειάζεσαι αρκετές θερμίδες για να έχεις αντοχές – θυμήσου ότι το να έχεις ένα μωρό στο σπίτι είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Περισσότερη σημασία έχει να χωρίζεις σε ποσοστά τα είδη τροφών που λαμβάνεις. 30% πρωτεΐνες, 30% καλά λιπαρά και 40% υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα, είναι η συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα. Επιπλέον, ο θηλασμός είναι ένας ακόμη τρόπος απώλειας περιττών θερμίδων (περίπου 500 τη μέρα), οπότε ξανασκέψου το αν μέχρι τώρα το απέφευγες.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου

Σε όλο αυτό το ταξίδι, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία σου. Φρόντισε να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, ακόμα και μέσα στις δυσκολίες, να μην είσαι επικριτική. Δεν πειράζει αν δεν τα κάνεις όλα τέλεια. Μόλις γεννήσεις, δεν έρχεται ο οδηγός της νέας μαμάς στο κατώφλι σου να σε καθοδηγήσει. Μαθαίνεις στην πορεία. Διατήρησε λοιπόν μια θετική στάση προς τον εαυτό σου και φρόντιζέ τον συχνά, ώστε να μην επηρεαστείς ψυχολογικά. Η απώλεια βάρους εξάλλου σχετίζεται άμεσα με ψυχοσωματικούς παράγοντες.

featured photo: familyfelicity.com