Το να βγάζεις όμορφες και καλά εστιασμένες φωτογραφίες στα ταξίδια σου είναι πλέον το σύνηθες αλλά, υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι σχετικά με το τι χρειάζεσαι (και τι όχι) για να βγάλεις αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες!

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεσαι μια πανάκριβη κάμερα αλλά πρέπει να έχεις γνώσεις επεξεργασίας. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιον να σε βγάζει φωτογραφίες αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με την εστίαση και άλλους πολύ βασικούς κανόνες φωτισμού. Οπότε, πώς μπορούμε όλοι εμείς που δεν είμαστε οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί φωτογράφοι να βγάλουμε πολύ καλές φωτογραφίες απο τα μαγευτικά τοπία που επισκεπτόμαστε;

Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν μερικά μυστικά για να βγάλεις την ‘τέλεια’ φωτογραφία και ορίστε μερικά απο αυτά:

  1. Δεν έχει σημασία η κάμερα. 

Σημασία έχει πώς χρησιμοποιείς την κάμερα που έχεις στα χέρια σου. Αγαπώ τα ταξίδια και τη φωτογραφία και για αυτό, μερικά χρόνια πριν αγόρασα μια μεγάλη και αρκετά ακριβή φωτογραφική μηχανή. Και δεν τη χρησιμοποιώ ποτέ. Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και πολύ νωρίς διαπίστωσα οτι μπορώ να βγάλω πολύ καλές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μόνο το iPhone μου ή μια μικροσκοπική κάμερα. Εαν θέλεις πραγματικά να μάθεις να βγάζεις φωτογραφίες με μια καλή κάμερα, τότε κάντο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο για να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες. Μην νιώθεις περιορισμένη απο τον εξοπλισμό που έχεις. Χρησιμοποίησε αυτό που έχεις!

  1. Εστίασε σωστά.

Η εστίαση είναι τόσο σημαντική και είναι αυτό που μας τραβάει σε μερικές φωτογραφίες απο οτι σε άλλες. Από αυτό επίσης εξαρτάται αν θα γίνουν viral, είτε το πιστεύεις είτε όχι. Ο πιο γνωστός κανόνας είναι ο ‘Κανόνας των Τριών’ και αν τον υιοθετήσεις, θα μεταμορφώσεις τις φωτογραφίες σου. Η βασική ιδέα είναι να χωρίσεις το κάδρο σου σε τρία ίσα μέρη και μετά να τοποθετήσεις το αντικείμενο σου – είτε είναι ένας άνθρωπος, πράγμα ή τοπίο – είτε στο αριστερό είτε στο δεξί τρίτο, αφήνοντας το μέσο κενό. Αυτός ο απλός κανόνας αναβαθμίζει  άμεσα την εικόνα, τραβώντας τη προσοχή με έναν πιο ενδιαφέρων τρόπο. Αλλά, όταν τελειοποιήσεις αυτή την τεχνική, μπορείς να ‘ξεφύγεις’ απο τον κανόνα! Μερικές απο τις καλύτερες φωτογραφίες έχουν ως σημείο εστίασης το κέντρο και αυτές είναι συνήθως εξαιρέσεις.

tips-for-taking-better-travel-photos-darling2-custom

  1. Σκηνοθέτησε το.

Μερικές φορές, για να απαθανατήσεις μια φοβερή φωτογραφία, πρέπει να τη δημιουργήσεις μόνη σου. Για παράδειγμα, βρισκόμουν σε μια παραλία στις Μπαχάμες κατά τη διάρκεια της δύσης και λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο ένα λευκό κοχύλι τρεμόπαιζε στα κύματα. Το έβλεπα να πηγαίνει πέρα-δώθε στην άσπρη άμμο και ενώ ήταν μια υπέροχη εικόνα, ήταν αδύνατο να την απαθανατήσω. Έτσι, πήρα το κοχύλι, το έβαλα στον αφρό του ωκεανού κοντά στην ακτή ώστε να μη μπορεί να το πάρει το κύμα και πέτυχα την τέλεια ‘φυσική’ φωτογραφία που ήθελα. Η τέλεια λήψη παίρνει χρόνο. Μη φοβάσαι να γίνεις δημιουργική και έχε υπομονή.

  1. Χρησιμοποίησε gadgets.

Τα gadgets είναι χρήσιμα και πολλές φορές δεν είναι ακριβά. Εαν φωτογραφίζεις με το κινητό σου, τότε ψάξε για διάφορα εξαρτήματα όπως είδη φακών που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω απο το ήδη υπάρχον φακό. Είναι φοβερό το πόση διαφορά μπορεί να κάνει. Για καλύτερες φωτογραφίες του εαυτού σου, απέφυγε τις selfie και ζήτησε απο ένα φίλο σου να σε φωτογραφίσει ή χρησιμοποίησε ένα τηλεκοντρόλ και ένα τρίποδο.

  1. Μάθε τη τέχνη του φωτισμού.

Για να δημιουργήσεις την καλύτερη ατμόσφαιρα στις φωτογραφίες σου, πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι καλύτερες ώρες της μέρας για να φωτογραφίσεις. Αυτές είναι πολύ νωρίς το πρωί, αμέσως μετά την ανατολή και η γνωστή ως ‘Μαγική Ώρα’, ακριβώς προτού δύσει ο ήλιος. Αυτή η ποιότητα του φωτισμού είναι πραγματικά το καλύτερο δώρο σε αυτόν που αναζητά την ομορφιά του Instagram! Άλλες συμβουλές σχετικά με το φωτισμό είναι να μη φωτογραφίζεις έχοντας ευθέως το φως του ήλιου ή όταν ο φωτισμός είναι ακριβώς πάνω απο το αντικείμενο σου καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει σκιές που δεν θα το κολακεύουν.

  1. Μη φοβάσαι να τολμήσεις.

Πρέπει να είσαι πρόθυμη να τολμήσεις προκειμένου να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες! Έβγαλα μια απο τις καλύτερες φωτογραφίες μου σε ένα ταξίδι στην Ιρλανδία, σταματώντας στην άκρη του δρόμου μετά απο μια καταιγίδα και σκαρφαλώνοντας κάτω σε ένα φαράγγι – γεμίζοντας λάσπη και γαιδουράγκαθα, αλλά άξιζε τον κόπο! Μη φοβάσαι να βγάλεις φωτογραφίες εν κινήσει (εφόσον είσαι η συνοδηγός) ή να σταματήσεις στο δρόμο και να σκαρφαλώσεις ή να κατέβεις προκειμένου να βγάλεις ‘εκείνη’ τη φωτογραφία. Αλλά, να προσέχεις και να είσαι ασφαλής πάντα!

  1. Κοίταξε ψηλά. 

Μερικές απο τις καλύτερες λήψεις είναι αυτές απο ψηλά. Πάντοτε κοίταζε ψηλά, κυρίως όταν ταξιδεύεις, επειδή σε παλαιότερες πόλεις αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι η αρχιτεκτονική! Κοίταξε για γωνίες που άλλοι πιθανώς θα παραβλέψουν. Σκέψου να απαθανατήσεις την τέχνη των επαναλαμβανόμενων μοτίβων σε μπαλκόνια ή πλακάκια. Η αλλαγή οπτικής μπορεί να σου ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο.

  1. Να θυμάσαι την έμπνευση.

Οι φωτογραφίες σου πρέπει να εκφράζουν στιγμές που σε συγκίνησαν, να αναπαριστούν τα αισθήματα σου για ένα πρόσωπο, τοπίο, μια εποχή, το ηλιοβασίλεμα ή μια χώρα. Οι φωτογραφίες μπορούν να πουν πολλές ιστορίες και οι καλύτερες μπορούν να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τη ζωή με πολλούς τρόπους. Μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά συνδεδεμένοι με την ανθρωπότητα. Οι  viral εικόνες είναι συνήθως εκείνες που λένε μια ιστορία χωρίς να τις συνοδεύει ούτε μια λέξη. Αυτές είναι οι φωτογραφίες που πρέπει να επιδιώκεις καθημερινά. Να θυμάσαι οτι για να βγάλεις αληθινά όμορφες φωτογραφίες, πάρε τη κάμερα σου σε ένα μέρος ή χρησιμοποίησε την με ένα άτομο που σε εμπνέει.

10-tips-for-taking-better-travel-photos-darling3-custom

  1. Επεξεργάσου με στυλ.

Η επεξεργασία είναι συνήθως αυτή που κάνει μια φωτογραφία να ξεχωρίσει απο κάποιες άλλες. Είναι το στάδιο όπου μπορείς να είσαι ο καλλιτέχνης και να δημιουργήσεις το  δικό σου στυλ! Πάρε συνειδητά την απόφαση να επεξεργάζεσαι όλες τις φωτογραφίες σου με φωτεινά χρώματα ή να τις αφήσεις ασπρόμαυρες ή ακόμη να χρησιμοποιήσεις κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Ο,τι εκφράζει τη δημιουργικότητα σου καλύτερα.  Τα θέματα κερδίζουν κάθε φορά επειδή οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν μέρος της ιστορίας και της τέχνης σου! Λατρεύω το Lightroom απο τις Adobe και Unum. Και οι δυο είναι τρομερά ευέλικτες και προτιμώνται απο πολλούς.

  1. Εξασκήσου.

Ίσως το πιο σημαντικό απο όλα. Η φίλη μου Έμιλυ είναι μια φοβερή επαγγελματίας φωτογράφος και φωτορεπόρτερ και πρόσφατα βρισκόμασταν για μια δουλειά στη Μέση Ανατολή. Μου είπε πως ακόμη εξασκείται στη φωτογραφία και πως όλοι οι καλοί φωτογράφοι κάνουν το ίδιο. Θέσε ως στόχο για σένα να βγάζεις μια φωτογραφία κάθε μέρα, την οποία θα αγαπάς! Βρες την ομορφιά οπουδήποτε βρίσκεσαι. Εγώ βγάζω φωτογραφίες παντού, όχι μόνο στα ταξίδια μου: καθώς βγάζω το σκύλο μου βόλτα, βάζοντας πλυντήριο ή ψωνίζοντας στο μανάβικο. Ανακάλυψε την ομορφιά γύρω σου.