Όσον αφορά την υγεία και τη φυσική κατάσταση, η προσθήκη νέων συνηθειών στην πολυάσχολη ζωή σου μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Είτε προσπαθείς να ισορροπήσεις τις καλοκαιρινές προσκλήσεις γάμου και τις διακοπές σου, είτε απλά θέλεις να απολαύσεις τον ήλιο με φίλους, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του χρόνου.

Τα καλά νέα είναι ότι μερικές φορές, το να αποκτήσεις την καλύτερη φόρμα της ζωής σου αφορά λιγότερο το τι πρέπει να κάνεις και περισσότερο το τι δεν πρέπει να κάνεις.

Αρχικά, ας ορίσουμε τι σημαίνει να είσαι «σε φόρμα». Ανεξάρτητα από το τι σήμαινε παλιά, θα θέλαμε να το επαναπροσδιορίσουμε ως τον πιο υγιή εαυτό σου. Το να είσαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής σου δεν είναι νούμερο σε ζυγαριά ή ακόμα και six pack.

Σε τελική ανάλυση, ένα συγκεκριμένο μέγεθος παντελονιού δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αρκετά ισχυρό για να σου δώσει αυτή τη λάμψη και την απεριόριστη ενέργεια. Για αυτό καλύτερα είναι να πεις αντίο σε αυτές τις 10 συνήθειες για να γίνεις ο πιο υγιής εαυτός σου (χωρίς να προσθέσεις τίποτα extra στη to do list σου!)

1. Μένεις ξύπνι@ μέχρι αργά

Μερικές φορές, μία σειρά του Netflix μπορεί να σε κρατήσει ξύπνι@, αλλά το να θυσιάζεις τον ύπνο για να παρακολουθήσεις «ένα ακόμη επεισόδιο» θα επηρεάσει το σώμα σου πολύ μετά την ολοκλήρωση των τίτλων. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει λιγούρες, να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό σου, να αυξήσει το άγχος και να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο κίνητρο για να κινήσεις το σώμα σου την επόμενη μέρα. Για να δώσεις προτεραιότητα στον ύπνο, δοκίμασε να καθιερώσεις μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως να πιείς ένα φλιτζάνι τσάι ή να διαβάσεις ένα βιβλίο.

2. Πίνεις αρκετό αλκόολ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου με πολλούς τρόπους. Το αλκοόλ αφυδατώνει και είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με αυτήν τη λαχτάρα για πρωινό σάντουιτς και αρτοσκευάσματα μετά από μια βραδινή έξοδο. Μπορείς να αλλάξεις τη μαργαρίτα ή το ροζέ σου, μ’ ένα μη αλκοολούχο ποτό. Αν ζεις για αυτό το ένα Aperol spritz και πιστεύεις στο όλα με μέτρο, τότε προχώρα κανονικά. Απλώς δημιούργησε όρια γύρω από το ποτό σου (όπως να περιορίσεις το αλκοόλ στα Σαββατοκύριακα ή να σταματήσεις μετά από δύο ποτά) που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα (και να αποφύγεις το hangover την επόμενη μέρα).

3. Τρως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Είτε το αποκαλείς «σνακ» είτε «πρόχειρο φαγητό», πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να είναι μια απόλαυση που απολαμβάνεις περιστασιακά και τα αγνά και σπιτικά τρόφιμα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σου. Τώρα, δεν πρόκειται να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε τα πάντα (όλα τα τρόφιμα προορίζονται για απόλαυση!), αλλά αν κάθε γεύμα βασίζεται σε κάτι επεξεργασμένο, κατεψυγμένο ή με μια λίστα συστατικών γεμάτη λέξεις που δεν μπορείς να προφέρεις, θα μπορούσες πιθανώς να αντέξεις οικονομικά να προσθέσεις λίγο περισσότερα λαχανικά, υγιή λίπη και καθαρή πρωτεΐνη στα γεύματά σου.

Όταν τρως περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα και λιγότερα επεξεργασμένα, μπορείς να παρατηρήσεις διαφορά στη διάθεση, την υγεία του εντέρου, την πέψη, την ποιότητα του ύπνου και τη σωματική απόδοση.

4. Υπερ-αγχώνεσαι

Αν και είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, η μείωση του στρες έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τη γενική υγεία σου. Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί να σε κάνει να τρως υπερβολικά (ή να λαχταράς λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα), να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του σώματός σου. Αν είναι προτεραιότητα να αποκτήσεις την καλύτερη κατάσταση της ζωής σου, η διαχείριση του άγχους σου είναι πρωταρχικής σημασίας. Είτε το συζητάς με κάποιον που εμπιστεύεσαι είτε γράφεις ημερολόγιο είτε ασκείσαι για ανακούφιση από το στρες, η μείωση του θα βελτιώσει τη ζωή, την υγεία και το σώμα σου.

5. Βασίζεσαι στο fitness tracker

Το fitness tracker μπορεί να μας παρέχει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με το πόσο κινούμαστε, πόσο καλά κοιμόμαστε και τον μέσο καρδιακό μας ρυθμό, αλλά μπορεί να είναι εύκολο να προσηλωθούμε στο πόσες θερμίδες καίμε. Αν θέλεις να μπεις σε καλύτερη φόρμα, σταμάτα να βασίζεσαι μόνο στο fitness tracker για μέτρηση θερμίδων και αντ’ αυτού, διατήρησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια στις προπονήσεις και τη διατροφή σου. Αντί να ελέγχεις πόσες θερμίδες έκαψες κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, εστίασε στο πώς νιώθεις και πόσο δυνατ@ είσαι.

6. Κάθεσαι πολλές ώρες

Εάν θέλεις πραγματικά να μεγιστοποιήσεις το χρόνο σου για να γίνεις πιο fit, πρόσθεσε κίνηση όπου και όποτε μπορείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε τελική ανάλυση, η αληθινή υγεία δεν είναι να εφαρμόζεις μια έντονη προπόνηση 60 λεπτών – είναι απλώς να ζεις λιγότερο καθιστική ζωή. Ανέβα τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ενσωμάτωσε διαλείμματα κίνησης στην εργάσιμη ημέρα σου και περπάτα αντί να οδηγείς. Όσο μικρές και αν φαίνονται αυτές οι αλλαγές, αθροίζονται πραγματικά.

7. Επικεντρώνεσαι πολύ στη ζυγαριά

Αντί να χρησιμοποιείς το βάρος σου για να προσδιορίσεις την πρόοδό σου (η οποία μπορεί να κυμαίνεται με βάση τον κύκλο σου, την κατακράτηση νερού, την πέψη και το φορτίο προπόνησης, FYI), δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις το πώς αισθάνεσαι ως μέτρο επιτυχίας. Ενώ το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας υγείας, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μέτρησης της προόδου.

8. Ακολουθείς δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες 

Εκτός αν στο έχει συστήσει κάποιος ειδικός, το σώμα σου χρειάζεται τροφή (και πολύ) μόνο και μόνο για να επιβιώσει. Χρειάζεται πολύ περισσότερο για να κινηθείς, να σκεφτείς κ.λπ. Εάν δεν λαμβάνεις αρκετό γλυκογόνο (ενέργεια AKA από υδατάνθρακες που αποθηκεύονται ως ζάχαρη), μπορεί να μην έχεις καλή απόδοση, κάτι που οδηγεί σε νωθρότητα και άτονες προπονήσεις. Ομοίως, εάν δεν λαμβάνεις αρκετά από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών (όπως πρωτεΐνες, λίπη, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά κ.λπ.), το σώμα σου δεν μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, πολύ περισσότερο να ανακάμψει από τις προπονήσεις και να εργαστεί σκληρά ξανά την επόμενη μέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις μόνιμες αλλαγές δεν είναι να τρως λιγότερο αλλά να τρως περισσότερα υγιεινά τρόφιμα.

9. Μετράς συνεχώς τις θερμίδες σου

Η μέτρηση των θερμίδων συχνά οδηγεί σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Αντί να παρακολουθείς τη θερμιδική πρόσληψη, εστίασε στο να διασφαλίσεις ότι τα περισσότερα γεύματά σου είναι διατροφικά πυκνά, περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Θα εκπλαγείς πόσες θερμίδες χρειάζεσαι την ημέρα (το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο και δύσκολο να εκτιμηθεί χωρίς πραγματικές μεταβολικές εξετάσεις ή τη συμβουλή του γιατρού) αλλά αν ακούς πραγματικά το σώμα σου, θα σου πει πότε χρειάζεται τροφή και όταν έχει χορτάσει. Εστίασε την ενέργεια που χρειάζεται για να μετρήσεις τις θερμίδες σε κάτι πιο πολύτιμο, όπως το μαγείρεμα των γευμάτων σου.

10. Κάνεις σύγκριση του εαυτού σου με άλλους

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διευκολύνουν το παιχνίδι σύγκρισης, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν φάγαμε όλοι τα ίδια πράγματα και ασκούμαστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα εξακολουθούμε να φαινόμαστε πολύ διαφορετικοί γιατί δεν υπάρχουν δύο σώματα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Το να έχουμε στόχους είναι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε παρακινημένοι, αλλά βεβαιώσου ότι οι στόχοι σου είναι εγγενείς (όπως “να νιώθεις αυτοπεποίθηση με μαγιό” ή “να πάρεις περισσότερη ενέργεια”) και όχι εξωγενείς (όπως “να μοιάζεις [ διασημότητα ή influencer εδώ]»). Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι για να αξίζουν να γιορτάσουν, οπότε σταμάτα να προσπαθείς να μοιάζεις με όλους τους άλλους και αγάπησε ακριβώς αυτό που είσαι.