Όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι που ξέρω τείνουν να υποτιμούν τους εαυτούς τους. Αντίθετα, όλοι οι ηλίθιοι που έχω γνωρίσει κατά καιρούς κινούνται στο χώρο με την πεποίθηση ότι είναι έξυπνοι. “The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts,will the stupid ones are full of confidence” έχει πει ο Bukowski και έρχεται η εμπειρία να επικυρώσει.

Αυτή η θεωρία ήρθε να επιβεβαιωθεί και από μια έρευνα η οποία κατέδειξε μια συσχέτιση μεταξύ νοητικής “ανασφάλειας” και υψηλού δείκτη νοημοσύνης.

Βέβαια, αν ακόμα αμφιβάλλεις, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορούν να σου αποδείξουν ότι το IQ σου είναι υψηλότερο από αυτό που πιστεύεις.

  1. Έχεις κάνει μαθήματα μουσικής: Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά τα οποία έχουν διδαχθεί μουσική ή κάποιο όργανο ανέπτυξαν τις προσωπικές τους δυνατότητες πιο γρήγορα από ότι τα υπόλοιπα.
  2. Είσαι το μεγαλύτερο παιδί από τα αδέρφια σου: Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα από ότι φαίνεται και αυτό δεν οφείλεται σε γενετικά αίτια, αλλά στην ψυχολογική αλληλεπίδραση με τους γονείς. Για τους ίδιους λόγους, τα πρωτότοκα παιδιά τείνουν να είναι πιο επιτυχημένα από τα μικρότερα αδέρφια τους.
  3. Είσαι κηδεμόνας γάτας: Μπορεί οι λάτρεις των σκυλιών να κερδίζουν στην εξωστρέφεια, αλλά σύμφωνα με μελέτες τα άτομα που φιλοξενούν μια γάτα ως κατοικίδιο, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
  4. Είσαι αριστερόχειρας: Παλαιότερα οι αριστερόχειρες συσχετίζονταν περισσότερο με τον εγκληματικό τρόπο σκέψης. Πλέον, όμως, φαίνεται  να αναγνωρίζεται πως έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο να σκέφτονται και μια τάση για δημιουργικότητα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι που τους επιτρέπουν να έχουν καινοτόμες ιδέες και  να γίνονται περισσότερο εφευρετικοί από τους δεξιόχειρες.
  5. Πίνεις αλκοόλ συχνά: Έχει φανεί πως έφηβοι και ενήλικες με υψηλό δείκτη IQ τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από το κανονικό.
  6. Είσαι αγχώδης: Αν ανησυχείς λίγο παραπάνω από το κανονικό και τα ζητήματα τα οποία σου προκαλούν άγχος ταλαιπωρούν τις σκέψεις σου αρκετά μέσα στη μέρα, μάλλον είσαι πιο έξυπνη από ό,τι νομίζεις.
  7. Έχεις χιούμορ: Οι άνθρωποι που έχουν το ταλέντο να κάνουν τους άλλους να γελάνε, τείνουν να είναι και πιο έξυπνοι από το μέσο όρο.
  8. Είσαι ακατάστατη: Έχει αποδειχθεί πως το να δουλεύεις σε ακατάστατο δωμάτιο, σε κάνει περισσότερο δημιουργικό και σε βοηθά να αναπτύσσεις καινοτόμες ιδέες.
  9. Έκανες σεξ για πρώτη φορά μετά το Λύκειο: Οι μαθητές λυκείου που δεν έχουν κάνει σεξ φαίνεται να είναι πιο έξυπνοι από τους “έμπειρους”. Πέραν της σεξουαλικής εμπειρίας, φαίνεται πως οι έξυπνοι έφηβοι δυσκολεύονται στο να κάνουν σχέση ή στο να είναι τρυφεροί με έναν ερωτικό σύντροφο.
  10. Δε χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ: Ίσως η τεμπελιά να είναι σημάδι εξυπνάδας. Όπως και να έχει, έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα με υψηλό IQ δε χρειάζεται να προσπαθήσουν σκληρά για να πετύχουν κάποια πράγματα, σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν έντονη προσπάθεια για να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.