Μπορεί να μην ακούς για πρώτη φορά το όνομα Chanel και μάλλον θα είσαι ήδη εξοικοιωμένη με τα tweed ταγέρ και τα γνωστά αρώματα του οίκου. Πίσω όμως από κάθε κολοσσό, υπάρχουν και άγνωστα facts που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μας βοηθούν στο να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία του brand. Πάμε να ‘βουτήξουμε’ στα άδυτα του οίκου Chanel και να μάθουμε μικρά μυστικά.

Chanel-No5-Bottle-Lifestyle-Shot

1. Το άρωμα Chanel No5 είναι το πιο ευπώλητο όλων των εποχών. Η τιμή του είναι στα 100 δολάρια και ο οίκος το λάνσαρε πρώτη φορά το 1921. Ο Andy Warhol το έκανε βασικό κομμάτι της δουλειάς του και πέρασε μαζί του στην αιωνιότητα.

2. Ο οίκος Chanel ήταν ο πρώτος με λίστα αναμονής για μανό. Όταν το 1994, η μακιγιέζ σε μία πασαρέλα της Chanel συνειδητοποίησε ότι τα νύχια των μοντέλων ήταν nude, τα πέρασε με μαύρο μαρκαδόρο και αργότερα ζήτησε να γίνει κανονικό μανό. Υποδεχόμαστε λοιπόν το Chanel’s Rouge Noir.

Coco-Chanel-suits-Paris-1926

3. Οφείλουμε στην Chanel τα ταγέρ. Η Coco έφερε επανάσταση σε μία εποχή όπου οι γυναίκες, μέχρι τότε, φορούσαν κορσέδες και oversized φούστες. Και φυσικά προσάρμοσε το ανδρικό κοστούμι στις γυναικείες ανάγκες.

lbd

4. Της οφείλουμε και το LBD (μικρό μαύρο φόρεμα) που είναι η μεγαλύτερη διαχρονική αξία στη γυναικεία ντουλάπα. Το πρωτοείδαμε το 1926 σε δημοσίευση φωτογραφίας όπου χαρακτηρίστηκε ‘Ford’, ως αναφορά στα αμερικάνικα αυτοκίνητα.

5. Η Chanel ξεκίνησε ως μαγαζί για καπέλα το 1920. Ενώ οι περισσότεροι νομίζουν ότι ξεκίνησε ως μπουτίκ, η αλήθεια είναι ότι η Coco έκανε εκκίνηση στην καριέρα της ως δημιουργός καπέλων και πέρασαν τουλάχιστον 4 χρόνια μέχρι να αποκτήσει την επίσημη Chanel μπουτίκ.

6. 4 στα 5 μαγαζιά της έκλεισαν λόγω του Πολέμου. Το 1945 αναγκάστηκε να τα κλείσει ενώ παρέμεινε ένα ανοιχτό το οποίο πουλούσε αρώματα και αξεσουάρ, που ήταν αρκετά δημοφιλή στους στρατιώτες που περνούσαν.

7. Τα δίχρωμα παπούτσια είχαν ως στόχο να κάνουν τα πέλματα να δείχνουν μικρότερα και τα πόδια ψηλότερα. Μέχρι το 1957, δεν υπήρχε γυναικείο στιλ παπουτσιών. Μέχρι που ήρθε η Coco.

bag

8. Η τσάντα 2.55 πήρε το όνομά της από την ημερομηνία δημιουργίας του. Τον Φεβρουάριο του 1955.

alexander-liberman-coco-chanel-paris-1951-courtesy-howard-greenberg-gallery

9. Η Coco δεν κατείχε ποτέ το 100% του οίκου. Ο βασικός ιδιοκτήτης ήταν ο Pierre Wertheimer που αρχικά της παραχ.ωρησε το 10%. Το ποσοστό αυξήθηκε στη συνέχεια, αλλά οι βασικοί ιδιοκτήτες είναι, ακόμα και σήμερα, οι απόγονοι του Wertheimer.

10. Η τσάντα Chanel 2.55 ακριβαίνει κάθε χρόνο! Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η ζήτησή της και υπάρχει περιθώριο αύξησης της τιμής. Aν ενδιαφέρεσαι, μην αργείς.