Ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα πράγματι, αλλά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να φροντίσεις για ένα ζεστό σπίτι. Να το θωρακίσεις ώστε εσύ και η οικογένεια σου να είστε ζεστοί και ασφαλείς για να απολαμβάνετε το κρύο μόνο στις βόλτες σας. Επειδή η ζεστασιά και η άνεση είναι λέξεις κλειδιά τον χειμώνα, ακόμα και στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για τον χειμώνα. Γιατί μπορεί να έχουμε ήδη Δεκέμβριο αλλά ο χειμώνας τώρα έρχεται. Είτε φέτος είναι ο πρώτος σου χειμώνας στο σπίτι σου είτε μένεις χρόνια εκεί, θα πρέπει να ελέγξεις όλα τα παρακάτω για να έχεις ένα πραγματικά ζεστό σπίτι: 

Τα έπιπλα της βεράντας

Μια σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις πριν αρχίσουν τα πραγματικά κρύα είναι να προφυλάξεις σωστά τα έπιπλα της βεράντας σου. Σκέπασε, αποθήκευσε, αν δεν έχεις χώρο βεβαιώσου ότι καλύπτονται από τους ανέμους, τη βροχή και το χιόνι που μπορεί να πέσει. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις με τα πιο ευαίσθητα φυτά μεταφέροντας τα σε πιο ασφαλή σημεία.

Την ταράτσα

Αν ζεις σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα κοντά στην ταράτσα, έλεγξε μήπως φύλλα ή κλαδάκια έχουν φράξει τα σιφόνια ώστε να μπορεί να φεύγει το νερό της βροχής χωρίς να λιμνάζει πάνω από στην οροφή σου. Έτσι θα αποφύγεις την υγρασία.

Τα δάπεδα και τα χαλιά

Θα έχεις ακούσει ότι τα δάπεδα από σκληρό ξύλο μπορεί να γίνουν σχεδόν τόσο κρύα στην αίσθηση όσο το δάπεδο από πλακάκια. Στρώσε χαλιά ακόμα και στις επιφάνειες με ξύλο. Εκτός από την μόνωση που θα προσφέρεις στο δάπεδο θα έχεις και την άνεση να κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με τις κάλτσες σου, άνετα, χωρίς να κρυώνεις. Υπάρχουν άπειρες επιλογές σε χαλιά και μοκέτες.

Τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης

Αν ζεις σε μια πολυκατοικία που δεν έχει κεντρική θέρμανση ή δεν έχει καλοριφέρ φρόντισε για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις φέτος. Ευτυχώς οι επιλογές θέρμανσης είναι πολλές και μπορείς να διαλέξεις από ηλεκτρικό τζάκι μέχρι καλοριφέρ λαδιού. Μπορείς να βρεις λύσεις ακόμα και για την περίπτωση που τις περισσότερες ώρες παραμένεις στον χώρο που διαβάζεις ή δουλεύεις και είναι περιττό να ζεσταίνεις όλο το υπόλοιπο σπίτι. Μελέτησε τις επιλογές σου σύμφωνα με το budget σου αλλά και τις ανάγκες σου.

Το αερόθερμο στο μπάνιο

Μη ξεχάσεις ένα αερόθερμο για το μπάνιο. Ξέρεις καλά την αξία του να έχεις ένα ζεστό μπάνιο πριν και μετά από ένα ντους. Η σωστή θερμοκρασία σε έναν χώρο όπως το μπάνιο είναι απαραίτητη για να απολαύσεις το ντους σου με άνεση.

Για συντήρηση στο καλοριφέρ

Αν έχεις καλοριφέρ, τσέκαρε αν χρειάζονται εξαέρωση τα σώματα , ακόμα κι αν δεν πρόκειται να το ανοίξεις.

Μήπως σου είναι απαραίτητος ένας αφυγραντήρας

Επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα σου παρέχουν αφύγρανση, στέγνωμα ρούχων και οικονομία στο ρεύμα. Μπορείς να βρεις κάποιον αθόρυβο και έτσι να απολαμβάνεις τέλειο ύπνο.

Τις κουρτίνες

Κρέμασε κουρτίνες σε πιο βαριές συνθέσεις και σε πιο σκούρα χρώματα. Σκέψου πόσο θα αλλάξει το σαλόνι σου ή η κρεβατοκάμαρά σου με μια βαριά βελούδινη κουρτίνα. Την άνοιξη θα επιστρέψεις και πάλι στην ανάλαφρη και ανοιχτόχρωμη εκδοχή που έχεις ήδη. Τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο και δημιουργούν πιο ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ τα βαριά υφάσματα θα μειώσουν αρκετά τις απώλειες που τυχόν έχεις από τα κουφώματα.

Τους ανεμιστήρες οροφής

Αν έχεις ανεμιστήρες οροφής στο σπίτι τότε τότε καλό είναι να επιλέξεις τη χειμερινή λειτουργία που διαθέτουν πολλοί από αυτούς. Ουσιαστικά, για να κυκλοφορήσει ο ζεστός αέρας που συγκεντρώνεται κοντά στην οροφή, τα πτερύγια του ανεμιστήρα θα πρέπει να περιστρέφονται δεξιόστροφα, ώστε να ωθούν το ζεστό αέρα προς τα κάτω.

Τις απώλειες που μπορεί να έχει το σπίτι

Έλεγξε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού για τυχόν απώλειες. Μπορεί να χρειαστεί να καλύψεις κάποια κενά ή να διορθώσεις κάποια σημεία που αφαιρούν από τη μόνωση του σπιτιού σου, πάντα με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά.

Τακτοποίησε όλες αυτές τις λεπτομέρειες και μετά θα μπορείς να απολαύσεις το σπίτι σου με ζεστασιά όλους τους κρύους μήνες του χειμώνα.