Κάθε μήνα, δεκάδες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα στα θέατρα της Αθήνας και εμείς δεν ξέρουμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε. Κλασικά έργα σε σύγχρονες μεταφορές, καλλιτεχνικές ομάδες με μεταμοντέρνα ματιά στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας και χορευτικές παραστάσεις που μας ταξιδεύουν σε ξένους πολιτισμούς, χωρίς να αφήσουμε την πόλη μας.

Σήμερα διαλέξαμε δέκα παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Οκτώβριο και δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!

Συνεχίζεται για 2η χρονιά ο μονόλογος του Γιώργου Μεσολογγίτη “Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με την Ευγενία Αποστόλου στο ρόλο της Βασιλικής Τριανταφύλλου. Όλες οι παραστάσεις αυτού του θεατρικού project αφιερώνονται στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, που έφυγε από τη ζωή αυτό το καλοκαίρι από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία ξεκίνησε αυτό το project τον περασμένο Οκτώβριο στον Πολυχώρο Vault με την παράσταση “Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος”.

Θέατρο Vault – Από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Revolt

Μετά από 3 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και περισσότερες από 40 θεατρικές παραστάσεις, το Tunnel of Oppression παρουσιάζει την τελευταία του παράσταση τον Οκτώβριο στο Vault. Το διαδραστικό δρώμενο Tunnel of Oppression εξυμνεί τη διαφορετικότητα, θίγοντας ταυτόχρονα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μέσα από γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Θέατρο Vault – Από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ορφέας & Ευριδίκη

Μετά τη sold out επιτυχία της προηγούμενης σεζόν, η παράσταση Ορφέας & Ευρυδίκη του Δημήτρη Μπογδάνου επιστρέφει για 8 μόνο παραστάσεις. Ένα από τα πιο δυνατά lovestory ανά τους αιώνες, ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.

Θέατρο Θησείον – Από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου έως και Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

facebook.com/athepfestival

Παράξενες ιστορίες

Στις Παράξενες Ιστορίες, η Violet Louise αναδεικνύει το πόσο σύγχρονος είναι ο Πόε, προβάλλοντας ένα λιγότερο προφανές στοιχείο του έργου του: τον ανθρωποκεντρισμό του. Επί σκηνής βρίσκεται η ίδια, που παράγει ζωντανά το sounddesign και η Αγλαΐα Παππά. Οι δύο ηθοποιοί προσεγγίζουν το υλικό τους -προσωπικές επιστολές, ποιήματα και διηγήματα του Πόε- περισσότερο εσωτερικά, μακριά από τον γοτθικό τρόπο που συνηθίζεται.

Σύγχρονο Θέατρο – Από την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Το Σώσε

Καλώς ήρθατε στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης, εκεί όπου κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης ακυρώνεται. Εκεί όπου τα σκοτεινά ένστικτα αναδύονται και οι ρόλοι, σαν ζόμπι, καταβροχθίζουν τους ηθοποιούς. Όλα μπερδεύονται: σκηνή, παρασκήνια, ρόλοι, ηθοποιοί, τσεκούρια, σαρδέλες, εσείς κι εμείς.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Από Παρασκευή 10 έως 21 Οκτωβρίου 2018

Ο Θρύλος του 1900

Ο Θρύλος του 1900, μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο του Alessandro Barrico Novecento, κάνει πρεμιέρα στο Tempus Verum І Εν Αθήναις σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Φίλια και Δημήτρη Σταματελόπουλου. Ένας μονόλογος πάνω στο νερό μετατρέπεται σε μουσικό διάλογο πάνω στη σκηνή. Η γνωριμία του με τον Τίμι Τιούνυ και η βαθιά τους φιλία, θα μας μεταφέρουν στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30, σ’ ένα συγκινητικό ταξίδι στην ανθρώπινη φύση καταμεσής ενός jazz ωκεανού.

Θέατρο Tempus Verum – Από Παρασκευή 12 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018

Η Κυρία με το Σκυλάκι & Καστάνκα

Με τη νέα σεζόν, οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικού αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφουν υπό τη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και με θέμα τη μικρή λογοτεχνική φόρμα, δηλαδή τα διηγήματα, σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έξι κυριακάτικα απογεύματα αφιερωμένα σε ισάριθμους μάστορες της γραφής που λάτρεψαν τη «μικρή φόρμα».

Κέντρο Πολιτισμου Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΦΑΡΟΣ) – Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Μάστερ και Μαργαρίτα

Η ομάδα χορού και ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» παρουσιάζει μια σουρεαλιστική μυθοπλασία όπου ο ίδιος ο Διάβολος, τιμωρός και κουρασμένος, με τη συνοδεία του, κάνει την εμφάνισή του, να γιατρέψει την έλλειψη πίστης, να ισορροπήσει εκ νέου το λογικό με το παράλογο, το εφικτό με το αδύνατο και εν τέλει να περιγελάσει την εμπιστοσύνη του ανθρώπινου είδους, σε αυτό που αυθαίρετα νομοθετεί ως πραγματικότητα.

Θέατρο Ροές – Από Παρασκευή 19 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2018

boemradio.gr

Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος “Mevlevi” είναι μέλη του αρχαιότερου τάγματος των Σούφι και ο εντυπωσιακός χορός τους συμπληρώνεται ιδανικά από την παράσταση Dervish in Progress, μια πρωτοποριακή παράσταση που προσέγγισε για πρώτη φορά μια τόσο μυστικιστική κουλτούρα όπως αυτή των Σούφι. Με μοντέρνα γλώσσα και έκφραση, η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού και θεωρείται ως σήμερα μια από τις σημαντικότερες του λεγόμενου “Ανατρεπτικού Περιστρεφόμενου Δερβίση”, Ziya Azazi.

Θέατρο Παλλάς – Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΠΙΝΤΑ, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη

Το έργο που κέρδισε τους θεατές και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και έντονες συζητήσεις για την τύχη του Νίκου Ζαχαριάδη, του αρχηγού του ΚΚΕ κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, που αυτοκτόνησε στη Σιβηρία, ανεβαίνει ύστερα από απαίτηση μεγάλης μερίδας του κοινού. Στον επώνυμο ρόλο και πάλι ο Γιώργος Κοτανίδης. Στο νέο ανέβασμα θα γίνουν και πάλι συζητήσεις μετά την παράσταση με σημαντικές προσωπικότητες όλου του φάσματος της δημόσιας ζωής που θα μιλήσουν με αφορμή το έργο για την υπόθεση Νίκου Ζαχαριάδη. Παρών θα είναι και ο γιος του, Σήφης Ζαχαριάδης, σε όλες τις συζητήσεις.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Από Πέμπτη 25 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2018


featured image: ticketservices.gr