10 σχεδόν αστείοι μύθοι για την περίοδο που έχουν ακουστεί ανά την ιστορία

10 σχεδόν αστείοι μύθοι για την περίοδο που έχουν ακουστεί ανά την ιστορία

Ακολουθούν 10 οριακά αστείοι μύθοι για την περίοδο που έχουν ακουστεί ανά τα χρόνια. Με μερικούς γελάσαμε πολύ.

1. Η περίοδος είναι ένα «μη φυσιολογικό περιστατικό» που συμβαίνει μόνο επειδή οι γυναίκες προορίζονται να μείνουν έγκυες

Όπως γράφει η Sharra L. Vostral στο βιβλίο της, Under the Wraps: Το 1875 ένας άντρας μαιευτήρας, εν ονόματι Dr. A.F.A. King, θεωρούσε ότι οι περίοδοι ήταν «μια παροδική αποχώρηση από τη φύση» επειδή η μόνη φυσική κατάσταση για μια γυναίκα ήταν αυτή της εγκυμοσύνης. Ή με άλλα λόγια, πιστευόταν ότι αν δεν ήσουν έγκυος και απλά αδιαθετούσες, κάτι έκανες λάθος. Άρα το φυσιολογικό θα ήταν οι γυναίκες να ακολουθούσαν τους κανόνες της φύσης και να έμεναν συνεχώς έγκυες.

2. Οι περίοδοι έρχονται όταν οι γυναίκες είναι γόνιμες

Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, γράφει η Vostral, μια ομάδα επιστημόνων θεωρούσε ότι οι περίοδοι ήταν το ίδιο με το όταν ένα θηλυκό ζώο είναι «σε σεξουαλική διέγερση» και επομένως μια περίοδος σήμαινε την εποχή που η γυναίκα ήταν πιο γόνιμη. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εντελώς αναληθές μιας και η περίοδος είναι το διάστημα που είναι το λιγότερο πιθανό να μείνεις έγκυος.

3. Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου οδηγεί σε παραμορφωμένα μωρά

Αυτό αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Οι Γάλλοι μάλιστα πίστευαν ότι τα μωρά που γεννιόντουσαν υπό αυτή τη συνθήκη ήταν "αδύναμα και ετοιμοθάνατα" και θα ήταν "βάρος στην κοινωνία και την οικογένειά τους». Πόσο τραγικό...

4. Οι γυναίκες είναι ανίκανες να κάνουν οτιδήποτε όταν έχουν περίοδο

Ο Dr. Horatio Storer (ακτιβιστής κατά της άμβλωσης που θεωρείται ευρέως ο πατέρας της αμερικανικής γυναικολογίας) είχε πει ότι οι γυναίκες γιατροί δεν θα πρέπει να εργάζονται στις δύσκολες μέρες επειδή κανένας από τους ασθενείς τους δεν θα είναι ασφαλής. Στο βιβλίο του, που έγραψε το 1868, με τίτλο «Ποινική έκτρωση» εξέφρασε την ανησυχία ότι οι μαίες θα μπορούσαν να εκτελέσουν παράνομες αμβλώσεις και στη συνέχεια θα το απέδιδαν στην περίοδο τους.

5. Η περίοδος καταστρέφει τις καλλιέργειες και κάνουν το κρασί ξινό

Ένας Ρωμαίος φυσιοδίφης που ονομαζόταν Πλίνιος Ο Πρεσβύτερος είχε κάποιες ιδιαίτερα γελοίες ιδέες για τις περιόδους. Έγραψε ότι : «Η επαφή (;) με την έμμηνο ρύση μετατρέπει το νέο κρασί σε ξινό, κάνει τα εδάφη άγονα, σκοτώνει τους μίσχους και τους σπόρους, οι καρποί των δένδρων πέφτουν, η λάμψη του ελεφαντόδοντου σβήνει, οι μέλισσες πεθαίνουν, ακόμη και ο χαλκός και σίδηρος σκουριάζουν και μια φρικτή μυρωδιά γεμίζει τον αέρα που οδηγεί τα σκυλιά στην τρέλα και μολύνει τα τσιμπήματα τους». Ουδέν σχόλιο.

6. Οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να φοιτούν στο σχολείο ή να εργάζονται όσο έχουν περίοδο

Αυτό μπορώ να το καταλάβω, επειδή οι κράμπες είναι τρομερές και δεν θα είχα πρόβλημα εκείνες τις μέρες του μήνα να μπορώ να μείνω σπίτι. Αλλά μάλλον τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά στα τέλη του 1800. Σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο του 1873 που ονομάζεται : «Σεξ στην εκπαίδευση», ο Edward Clarke υποστήριξε ότι το σώμα μιας γυναίκας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά καθώς περνούσε τη μεγάλη διαδικασία της εμμηνόρροιας. Η λύση ήταν να θεσπιστεί μια υποχρεωτική εβδομάδα ανάπαυσης για κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της.

7. Η πολύ σκληρή δουλειά κατά την περίοδο προκαλεί παραφροσύνη

Στο βιβλίο του 1883, που παρουσίαζε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γυναίκες της Αμερικής για τους υπόλοιπους, ο Δρ George Austin υποστήριξε ότι η πολύ σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια της περιόδου μιας γυναίκας, θα οδηγούσε σε ένα ιδιαίτερο είδος παραφροσύνης που ο Austin ονόμασε erotomania.

8. Οι γυναίκες με περίοδο οδηγούν τους άντρες γύρω τους στην τρέλα

Όσο προχωράμε, εύκολα συνειδητοποιούμε ότι οι άντρες έκαναν πολλά για να κρατήσουν τις γυναίκες έξω από την εκπαίδευση και την εργασία. Άλλος ένας, ο Δρ William Capp είχε αναφέρει ότι όχι μόνο η εμμηνόρροια είναι σκληρή για τις γυναίκες, αλλά είναι επιζήμια και για τους γύρω τους - ιδιαίτερα για τους άνδρες. Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, τη σκέψη ότι εάν οι γυναίκες λείπουν από την τάξη ή το χώρο εργασίας μια εβδομάδα το μήνα λόγω περιόδου, οι άνδρες θα αποστασιοποιούνταν αμέσως από την ιδέα του σεξ. Φαίνεται τελικά ότι το πρόβλημα ήταν οι άνδρες και όχι οι γυναίκες.

9. Το αίμα της περιόδου θεραπεύει τη λέπρα

Εντύπωση προκαλεί (;) ότι αυτή η πεποίθηση προέρχεται από μια γυναίκα, την Hildegard von Bingen, που ήταν νοσοκόμα και υποστήριξε ότι το αίμα της περιόδου θα μπορούσε να θεραπεύσει λέπρα.

10. Δεν μπορείς να καταναλώσεις κρασί κατά τη διάρκεια της περίοδο

Το 1919 (λιγότερο από 100 χρόνια πριν!), ένας επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι το αίμα της περιόδου περιέχει «μενοτοξίνη» ή αλλιώς ένα δηλητήριο που θα μετατρέπει το κρασί σε ξίδι.


featured photo: Unsplash|Charles Deluvio
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.