Την Ιταλία τη γνωρίζουν όλοι, είτε γιατί την έχουν επισκεφτεί είτε γιατί έχουν δει τόσες ταινίες και τόσες φωτογραφίες που είναι αδύνατο να βρεις κάποιον να μην ξέρει σε πια χώρα βρίσκεται η Ρώμη, η Γένοβα, η Σικελία ή η Φλωρεντία. Το λέω γιατί εμένα υπήρξε άνθρωπος από το Μεξικό που με ρώτησε πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποια είναι η πρωτεύουσα της. Ναι ναι, πού βρίσκεται η Ελλάδα. Και  όχι, δε μου έκανε πλάκα!

Ας γυρίσω όμως στο θέμα μας. Στην Ιταλία δηλαδή. Εχθές, με αφορμή τα 85 χρόνια από τη γέννηση της αγαπημένης Audrey, κάθισα με την κολλητή μου να δω (ξανά) το Roman Holiday και για ακόμη μια φορά, συνειδητοποίησα το πόσο αγαπώ τη συγκεκριμένη πόλη και φυσικά τη συγκεκριμένη χώρα. Και κάπου εκεί πάνω στο ιταλικό μου παραλήρημα η Ε. με ρώτησε γιατί αγαπώ τόσο πολύ την Ιταλία. Να τι της απάντησα..

Γιατί  εκεί υπάρχει: 

#1 Η Ρώμη

Η Αιώνια πόλη, η πόλη μουσείο, η πόλη που «όλοι οι δρόμοι οδηγούν σ’εκείνη», η πόλη του Φελίνι, η πόλη με τις περισσότερες εκκλησίες, η πόλη με τα πολλά πρόσωπα. Για όλα αυτά και γιατί όσες φορές και να επισκεφτείς αυτή την πόλη πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Ένα καινούριο δρομάκι, ένα καλά κρυμμένο σιντριβάνι, μια μικρή τρατορία  για φαγητό. Με παρέα, με το άλλο σου μισό ή και μόνος αυτή η πόλη έχει πάντα κάτι μοναδικό να σου προσφέρει.

1

#2 Η Φλωρεντία

Η πόλη του Μιχαήλ Αγγέλου, η πόλη της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Για τους Ιταλούς η πιο ρομαντική πόλη της χώρας τους. Ποδηλατάδα μέχρι την πλατεία του Michelangelo με την απίστευτη θέα και νύχτες περισυλλογής περιτριγυρισμένος από τα αγάλματα στην πλατεία della Signoria.

2

#3 Η Βερόνα

Μπορεί οι τουρίστες να θεωρούν τη Βενετία την πιο ρομαντική πόλη αλλά δεν έχουν επισκεφτεί τη ρομαντική Βερόνα, την πόλη των ερωτευμένων, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης.  Την πόλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη αρένα στην Ιταλία και τα πολύ καλά κρασιά.

3

#4 Η Τοσκάνη

Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει πως η Τοσκάνη δεν είναι πόλη αλλά νομός. Χαρακτηριστικά αυτού το νομού είναι οι ελικοειδείς δρόμοι της επαρχίας  με τα ατελείωτα χωράφια γεμάτα αμπέλια και ηλιοτρόπια. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να βρίσκεται με το άλλο του μισό σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο χωρίς οροφή με τον ήλιο να λάμπει στον ουρανό και τα μεγάλα κυπαρίσσια να δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα;

4

 #5 Oι Cinque Terre

Λέμε για τη μοναδικής ομορφιάς Σαντορίνη μας με τα άσπρα σπιτάκια της χτισμένα πάνω σε ένα βράχο, αλλά και η Ιταλία έχει τη δική της Σαντορίνη απλά πιο χρωματιστή και δεν είναι μία, αλλά 5 διαφορετικά μέρη. Οι Έλληνες τουρίστες που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή είναι λίγοι αλλά νομίζω πως είναι καιρός να τη μάθουν και οι υπόλοιποι. Μία μόνο λέξη σου λέω, ιδού:

5

#6 Τα παγωτά

Από εδώ ξεκίνησε το καλύτερο gelato artigianale, το καλύτερο και απολαυστικότερο παγωτό. Αγαπημένη γευστική συνήθεια μεγάλων και μικρών που αν δε χαθείς στα στενά κάποιας ιταλικής πόλης για να βρεις σε κάποιο στενάκι την ιταλική  αυτή όαση δεν έχεις δοκιμάσει πραγματικό παγωτό.

6

#7 Pizza e Pasta

Εντάξει, νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά. Πώς μπορείς να μην αγαπάς τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε η πρώτη πίτσα και τα μακαρονικά; Δυστυχώς δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα και οι άλλες εκδοχές της πίτσας: η focaccia, η piadina και η μαλακή bruschetta.

7

#8 H Vespa και το Fiat 500

Για όλους εμάς τους λάτρεις του vintage που το όνειρό μας δεν είναι να οδηγούμε μια μότο κρος ή μια Ferrari αλλά ένα όμορφο βεσπάκι και ένα συμπαθητικό φιατάκι.

8

#9 Ο εσπρέσο

Είτε τον πίνεις παγωμένο είτε ζεστό, ο ιταλικός καφές είναι ακόμα ένας από τους λόγους που λατρεύουμε την Ιταλία. Τέλος.

9

#10 Οι Ιταλοί

Πώς να το κάνουμε; Οι Ιταλοί είναι οι πιο ωραίοι άντρες και οι πιο κομψοί. Και οι πιο σέξι και οι πιο ωραίοι. Τα ξαναέγραψα αυτό ε; Συγγνώμη κάτι χάζευα!

10