Οι νέες σχέσεις στο ξεκίνημα είναι ενίοτε ριψοκίνδυνες. Υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες σχετικά με το πώς μία σχέση θα εξελιχθεί. Δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις αλλά είναι ένα χρήσιμο πλαίσιο.

Το κάθε ζευγάρι ορίζει τους δικούς του κανόνες και όρια. Ωστόσο, μερικά πράγματα είναι καλό να μπαίνουν  στη σειρά από νωρίς. Με αυτό τον τρόπο, είστε ξεκάθαροι μεταξύ σας. Αυτοί είναι οι 10 κανόνες για κάθε νέα σχέση:

Συζητήστε τις προσδοκίες σας

Μην περιμένεις από το πρώτο ραντεβού να πείτε ότι είστε μαζί. Όσο περνάει όμως ο καιρός και περνάτε κάποιο χρόνο μαζί, καλό είναι να συζητήσετε που βρισκόσαστε. Χωρίς άβολες σιωπές και ερωτηματικά. Ούτε ταμπέλες. Μία απλή συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων που περνάνε ωραία μαζί. Από εκεί και πέρα μπορείτε να καταλάβετε αν προχωράτε στο ίδιο μήκος κύματος ή όχι.

Μην βιάζεστε

Καμιά φορά, η εξέλιξη μιας σχέσης μπορεί να πάει άσχημα λόγω βιασύνης. Δεν είστε σε αγώνα δρόμου. Μπορείτε να πάτε τα πράγματα πιο αργά και λιγότερα πιεστικά. Αρκεί να συμφωνείτε και οι δυο σε αυτό.

Κάνε υποχωρήσεις

Ναι, σε κάθε σχέση, ειδικά νέα, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις. Δεν θα έχεις πάντα δίκιο. Μερικές φορές πρέπει να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Επίσης, μην ξεχνάς πως, δεν χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος μαζί σου σε όλα για να ταιριάζετε. Ούτε θα κερδίσει τον σεβασμό σου αν κάνει ό,τι του λες. Η πρόκληση και ο διάλογος είναι απαραίτητα συστατικά για κάθε σχέση.

Εστίασε στα δυνατά του σημεία

Μην κάνεις focus μόνο στις αδυναμίες του. Αυτό είναι πολύ κακή αρχή για μία σχέση. Δείχνει πως ουσιαστικά δεν τον δέχεσαι για αυτό που είναι και ότι θέλεις να τον αλλάξεις. Αντίθετα, εστίασε στα καλά σημεία που σου τράβηξαν την προσοχή εξ αρχής.

Μην χάνεσαι από τους φίλους σου

Τον πρώτο καιρό, ο ενθουσιασμός σου είναι απόλυτα φυσιολογικός. Και θα θέλεις να περνάς πολύ χρόνο με τον σύντροφο σου. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς αυτούς που ήταν εδώ πριν γνωρίσεις το νέο αυτό πρόσωπο. Ισορρόπησε όσο μπορείς την κατάσταση και πέρνα χρόνο μαζί τους όπως παλιά.

Να τον σέβεσαι ακόμα και όταν διαφωνείτε

Οι προσβολές δεν χρησιμεύουν κάπου. Καλύτερα να συζητάς ανοιχτά, να επεξεργάζεσαι την άποψη του άλλου και να καταλήγεις κάπου. Γενικά, κράτα ένα ψύχραιμο επίπεδο στις διαφωνίες σας. Ειδικά αν πρόκειται για κάτι μηδαμινό.

Να είσαι στοργική αλλά όχι too much

Η προσκόλληση δεν ωφελεί ποτέ. Να είσαι περιποιητική, να νοιάζεσαι και να παίρνεις πρωτοβουλίες. Αλλά μην είσαι υπερβολική. Αν θέλει να περάσει χρόνο με τους φίλους του, σεβάσου το. Αν χρειάζεται ξεκούραση γιατί ξυπνάει πρωί, μην κάνεις ατελείωτες αναπάντητες κλήσεις.

Να είσαι ο εαυτός σου

Ίσως και το σημαντικότερο. Να μην προσποιείσαι, να δείχνεις αυτό που είσαι ήδη από την αρχή της σχέσης. Τα ψέματα δεν οδηγούν πουθενά. Πόσο μάλλον όταν παριστάνεις κάτι που δεν είσαι. Κάνε επίσης το ίδιο και για αυτόν. Ενθάρρυνε τον να είναι και εκείνος ο εαυτός του και να νιώθει άνετα μαζί σου.

Άσε τα συναισθηματικά φορτία πίσω σου

Όσα έχεις ζήσει στο παρελθόν, καλύτερα να μείνουν εκεί. Μην μεταφέρεις ότι φοβία έχεις από παλιές σχέσεις σε νέες.  Δεν είναι δίκαιο να καταδικάζεις κάτι νέο εξαιτίας κάποιου αρνητικού παλιού. Δώσε την ευκαιρία σου και δες πως θα εξελιχθεί με το δικό του τρόπο.

Να είσαι ανοιχτόμυαλη

Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου. Να είσαι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και να ρισκάρεις. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να είσαι σύμφωνη με το οτιδήποτε. Να μην προσποιηθείς πώς είσαι ΟΚ αν πραγματικά δεν είσαι. Αν ενδιαφέρεται για εσένα, θα το σεβαστεί.

feautured photo: Twenty20.com/tequila