Θα ανοίξω λέγοντας πως ο σωστός ο κύριος δεν φαίνεται ούτε από το αν θα σε κεράσει, ούτε από το πόσο θα περιμένει μέχρι να μετακομίσετε στο κρεβάτι του. Ο σωστός ο κύριος φαίνεται από την συμπεριφορά του εκείνα τα μερικά δευτερόλεπτα πριν σου ζητήσει να βγείτε, πριν σε φιλήσει και πριν σου προτείνει το οτιδήποτε. Ο σωστός ο κύριος, φαίνεται στη λεπτομέρεια, στον λόγο.

Η αλήθεια είναι πως έχω κουραστεί να γράφω για gentlemen και το πόσο λείπουν από τον κόσμο που ζούμε σήμερα. Ο κόσμος ο δικός μου μπορεί να περιορίζεται στην Αθήνα, όμως το πρόβλημα θεωρώ πως είναι πιο παγκόσμιο. Λέγοντας αυτές τις μεγάλες κουβέντες, συνεχίζω την γκρίνια μου για το πού πήγε ο ρομαντισμός και πώς θα τον φέρουμε πίσω. Επειδή όμως δεν μου απαντάει κανείς, αποφάσισα και εγώ με την σειρά μου, να αλλάξω οπτική. Αφήνω τους γύρω μου και πιάνω την μεγάλη οθόνη. Κάπου πρέπει να βρω και εγώ παρηγοριά.

Έτσι λοιπόν, ανοίγω την ταινιοθήκη του μυαλού μου και σου δίνω δέκα και έναν gentlemen της μεγάλης οθόνης εν δράσει. Άλλοι λίγο πιο ιδιαίτεροι και άλλοι λίγο πιο ξενερωτούληδες. Δεν παύουν όμως να είναι gentlemen.

1. James Bond Χωρίς να έχει σημασία ποιον James Bond εννοώ και με οδηγό το τελευταίο, άρχισα με αυτόν τον κύριο γιατί ο κόσμος να χαλάσει (που χαλάει σε κάθε του ταινία) εκείνος θα παραμείνει κύριος. Θα συμπεριφερθεί στην κυρία απέναντι με τον πιο όμορφα πρόστυχο τρόπο και θα την κάνει δική του γοητεύοντάς την με τον λόγο και το βλέμμα του.

10kaienasgentlemensavoirville 2. Vicky, Christina, Barcelona Τι και αν ο Χαβιέ Μπαρδέμ το έχει, τι και αν τις έκανε να μαλλιοτραβηχτούν, παρέμεινε κύριος. Ακόμη και αν -μεταξύ μας- δεν ήταν και πολύ, στα μάτια όλων μας θα είναι πάντα. Από την στιγμή που τις πλησιάζει να ρωτήσει αν θέλουν να πάνε εκδρομή μέχρι την στιγμή που θα τον αφήσουν πίσω τους.

10kaienasgentlemensavoirville2 3. Last Night Το αγόρι της καρδιάς μας (μου), ο Γκιγιόμ Κανέ. Την σκέφτεται, της στέλνει, ανταποκρίνεται σε όλα και περιμένει να πάρει και εκείνη τη δική της απόφαση. Της δίνει τον χώρο της, τη βγάζει έξω και γενικά, είναι εκεί για εκείνη. Σε αντίθεση με τον σύζυγο που τρέχει στα ξενοδοχεία με την Μέντες. Ο Γκιγιόμ είναι πιστός και ας μην είναι δική του.

10kaienasgentlemensavoirville3 4. Pride and Prejudice Τα έχει πει και η Μαρίτα για τον κύριο Ντάρσυ σε ένα ολόκληρο κείμενο αφιέρωμα. Θέλεις να το πεις σαν οδηγός της εποχής, σαν γαϊδουρινό πείσμα; Την ήθελε, την ζήτησε, την σεβάστηκε και την διεκδίκησε. Ας μείνουμε όμως στο τελευταίο και ας τονίσουμε πως τη διεκδίκησε.

10kaienasgentlemensavoirville4 5. The Great Gatsby Δεν θα πω πολλά για τον αγαπημένο, ολόκληρα πάρτυ έκανε για να τη δει και εκείνη τον είχε στο κρυφτό. Είναι οι ώρες δύσκολες που κάνεις τα πάντα και σε φτύνουν. Αυτές είναι που χαλάνε και την πιάτσα.

10kaienasgentlemensavoirville5 6. 50 First Dates Ο τύπος έκανε ένα βίντεο την ημέρα για να μην ξεχάσει πως είναι μαζί του. Ο τύπος κάθε μέρα τη γνώριζε και κάθε μέρα την πήγαινε και σε ένα διαφορετικό μέρος για ραντεβού. Άσε μας κουκλίτσα μου που δεν υπάρχουν τέτοιοι άντρες.

10kaienasgentlemensavoirville6 7. Big Fish Την είδε σε ένα πανηγύρι της κακιάς ώρας, σταμάτησε τον χρόνο να την ερωτευτεί (που λέει ο λόγος) και την έψαχνε σε κάθε χωριό της φαντασίας του. Γιατί; Για να τη φωνάξει να της δώσει μια αγαπημένη (άλλο ήθελα να πω αλλά ας είναι) μαργαρίτα. Ένα χειροκρότημα για τον κύριο με την μαργαρίτα.

10kaienasgentlemensavoirville7 8. Age of Adeline Καινούργια προσθήκη στην κατηγορία των κυρίων, ο Μισέλ. Ο Μισέλ της καρδιάς μας που ερωτεύτηκε την δενγερναωποτέ Μπλέικ. Με την ατακάρα του για το κρασί και τους έρωτες, το πείσμα του για να τη βγάλει έξω ένα ραντεβού και τον υπέροχο χαρακτήρα του, μπήκε στη δική μας καρδιά. Ένα Gentleman’s Award για το αγόρι με το κόκκινο κρασί.

10kaienasgentlemensavoirville9 9. Legend Όσο μαφιόζος και να ‘σαι, αν ξέρεις πως να φερθείς σε μια κυρία, ξέρεις. Ο Τομ Χάρντι, φαβόρι της μεγάλης οθόνης για το 2015, μας έδειξε για ακόμη μια φορά πώς μπορεί μια καραμέλα και ένα καζίνο να δημιουργήσουν έναν κύριο.

10kaienasgentlemensavoirville11

10. The Notebook Προσπάθησα πάρα πολύ να αποφύγω τα κλασικά, μα δεν γίνεται να προσπεράσω αυτό το αγόρι. Όχι επειδή είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ (ξεκάθαρα γι’ αυτό), αλλά γιατί σε αυτή την ταινία είναι παράδειγμα προς μίμηση. Περίμενε, αλλά όχι για πάντα, αφού έδειξε πως έχει και τα όριά του όλο αυτό. Έκανε την τέλεια προσπάθειανα βγει με το πλουσιοκόριτσιο του χωριού και να της μάθει πράγματα που δεν μπορεί κανένας φλώρος να σου μάθει. Τα παιδιά της εργατιάς ξέρουν να κάνουν πολλά πράγματα καλά, μα πρώτα απ’ όλα ξέρουν να είναι κύριοι.

10kaienasgentlemensavoirville8 11. Before we go Το αγόρι αυτό την είδε, τη βοήθησε και προσφέρθηκε να της κάνει παρέα. Άσχετα αν δεν έκατσε η φάση τους, εκείνος ήταν εκεί για να την σώσει στη δύσκολη στιγμή. Αν αυτός δεν είναι gentleman, τότε ποιος;

10kaienasgentlemensavoirville10

Αυτό τον μήνα στο Savoir Ville μιλάμε για τους gentlemen. Έχεις κάποιον ή κάτι που αντιπροσωπεύει τον όρο; Αν ναι, βγάλε μια σχετική φωτογραφία και ανέβασέ τη στα social media με τα hashtags #talking_about_gentlemen και #savoirvillegr