Οι γυναίκες αποτελούν πρότυπα γενναιότητας στην κοινωνία. Υπάρχουν παραδείγματα από παλαιότερα χρόνια αλλά και σύγχρονα, με την υπόσχεση πως η αλλαγή μπορεί να συμβεί.

Γυναίκες από όλο τον κόσμο, έχουν συμβάλλει με τις δράσεις τους στο να μπορείς αυτή τη στιγμή να διαβάζεις ακόμη κι αυτό το άρθρο. Το “όχι” που τόλμησαν να πουν, τα “ναι” που επιτέλους είπαν στον εαυτό τους και το φύλο τους. Τα παραδείγματα γυναικών που ενέπνευσαν στο παρελθόν είναι πολλά. Όπως κι εκείνα των σύγχρονων γυναικών, που αφήνουν το στίγμα τους καθημερινά. Κρατήσαμε 10 όμως από εκείνες τις γυναίκες που οχύρωσαν το δρόμο προς τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Malala Yousafzai

Το κορίτσι αυτό από το Πακιστάν αποτελεί ένα ηχηρό παράδειγμα θάρρους και επανάστασης ήδη από τα 11 της. Η εισβολή των Ταλιμπάν στο χωριό της απαγόρευσε το δικαίωμα της εκπαίδευσης για τα κορίτσια. Εκείνη αρνήθηκε να υπακούσει. Μία σφαίρα ήταν το αντίτιμο για αυτή της την ανυπακοή. Αυτό όμως δεν τη σταμάτησε, συνεχίζοντας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών για τη μόρφωση. Έχει δικό της βιβλίο ενώ επίσης, έχει και το “Malala Fund” ένα είδος φιλανθρωπίας για να πάρουν οι γυναίκες το μέλλον που τους αξίζει.

Michelle Obama

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Michelle Obama (@michelleobama)

Ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, δεν δίστασε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών. Χρησιμοποίησε τη θέση της ακριβώς για να προωθήσει τη γυναικεία ενδυνάμωση αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά. Αποτελεί ένα πρότυπο γυναίκας ενώ ακόμη και τώρα, συνεχίζει μέσω της πλατφόρμας της να εμπνέει τις γυναίκες.

Μητέρα Τερέζα

Μία γυναίκα που ενέπνεε τους γύρω της όσο ζούσε. Πέρασε τη ζωή της βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, με ευγένεια και καλοσύνη. Έγινε Καθολική Αγία. Η  πηγαία φροντίδα της προς τους φτωχούς και ασθενείς αποτελεί παράδειγμα για τις σύγχρονες γυναίκες, που καλό είναι να αφιερώνουν λίγη ενέργεια σε εκείνους που το χρειάζονται.

Taylor Swift

Η διάσημη pop star χρησιμοποιεί τη θέση της για α εμπνεύσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί. Έχει τη δική της φωνή και είναι πολιτικά ενεργή. Ενθαρρύνει τα νέα κορίτσια να μιλάνε, να υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν και να μην κάνουν πίσω. Είναι μια φιγούρα που ξεχωρίζει στη βιομηχανία του τραγουδιού.

Oprah Winfrey

Η Oprah αποτελεί ένα γυναικείο πρότυπο με τα λόγια της, τις δράσεις της και το θάρρος της. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ισότητα που αξίζουν οι γυναίκες  δημόσια αφού έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτό. Δίνει ακόμη ευκαιρίες έμπρακτα, αφού έχει δημιουργήσει σχολείο για κορίτσια στην Αφρική. Το μήνυμα της είναι πως όταν βοηθάς τους γύρω σου, νιώθεις και είσαι επιτυχημένος. Αυτό την έχει κάνει και την πρώτη έγχρωμη γυναίκα δισεκατομμυριούχο στην ιστορία.

Amelia Earhart

Η γυναίκα αυτή κατάφερε να κυνηγήσει τα όνειρα της και να ξεχωρίσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Αυτόν της αεροπορίας. Είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό και τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Το μήνυμα που πέρασε στην ιστορία είναι πως οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν αυτό που ονειρεύονται, ό,τι και αν υποδεικνύει, όσο κι αν τις πολεμάει, η κοινωνία.

Rosa Parks

Είναι η απόδειξη πως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν παραχώρησε τη θέση της στο λεωφορείο ως έγχρωμη σε κάποιον λευκό, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως αξίζει όπως κι εκείνος τη θέση της. Υπερασπίστηκε τη θέση της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποτελώντας μία κορυφαία φεμινιστική φιγούρα στην ιστορία.

J.K. Rowling

Πριν την έκδοση του Harry Potter, ήταν μία άνεργη γυναίκα και single μητέρα. Το βιβλίο της απορρίφθηκε 12 φορές μέχρι να εκδοθεί και να αποκτήσει μία παγκόσμια φήμη. Είναι ένα παράδειγμα που σου δείχνει ότι παρά τις απορρίψεις και τις όποιες δυσκολίες, δεν πρέπει να τα παρατάς. Σήμερα, έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα του Harry Potter συν τις ταινίες.

Emma Watson

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emma Watson (@emmawatson)

Τη γνωρίσαμε στο ρόλο της Ερμιόνης στο Harry Potter και πλέον ως σύγχρονο παράδειγμα ακτιβίστριας. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα φεμινιστικό icon που μιλά με κάθε ευκαιρία για την ισότητα που αξίζουν οι γυναίκες.

Frida Khalo

Μία από τις καλύτερες ζωγράφους του Μεξικό και με μία επιτυχημένη καριέρα στην τέχνη που στην εποχή της ήταν ιδιαίτερα ανδροκρατούμενη. Η πορεία και η φιγούρα της παραμένει ακόμη αγαπητή, όχι αδίκως. Η ίδια τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα με λεωφορείο. Το ατύχημα αυτό την καθήλωσε στο κρεβάτι και υπέστη 30 χειρουργεία για να αναρρώσει. Στο διάστημα αυτό, δημιούργησε μερικά από τα διασημότερα έργα ζωγραφικής της που θα έμεναν στην ιστορία. Ήταν επίσης πολιτική ακτιβίστρια και δεν σταμάτησε ποτέ, να παλεύει για το πάθος της, τη ζωγραφική.