Υγρασία, περιορισμένο φως και εναλλασσόμενες θερμοκρασίες: Το μπάνιο σου είναι κάτι σαν το wild west για τα φυτά. Ωστόσο, το να ελπίζεις για ένα όμορφο, πράσινο μπάνιο δεν είναι ουτοπικό. Τα παρακάτω φυτά είναι ιδανικά για τις δύσκολες συνθήκες ενός μπάνιου.

Τιλάντσια

Μπορεί να την ξέρεις και ως “air plant”. Χρειάζεται πολύ λίγη φροντίδα και απορροφά με μεγάλη χαρά την υγρασία και το νερό που μπορεί να πέφτει κατά λάθος πάνω της στο μπάνιο.

Cast Iron Plant

Τα λέει όλα το όνομά του, σωστά; Αυτό το φυλλώδες πράσινο φυτό είναι πρακτικά έτοιμο να αντέξει. Έχει χαμηλές απαιτήσεις σε φως και συχνό πότισμα. Επίσης, προσαρμόζεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Φτέρη

Οι φτέρες όλων των ειδών θριαμβεύουν σε μέρη με υψηλή υγρασία. Επιπλέον είναι ανθεκτικές στις αλλαγές θερμοκρασίας. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον μέτριας έντασης φως, οπότε επίλεξέ τες μόνο αν το μπάνιο σου έχει παράθυρο και μπορεί να τις κρατήσει… ευτυχισμένες.

Φιλόδεντρο

Αυτό το φυλλώδες φυτό είναι τροπικό. Αυτό σημαίνει πως αγαπάει την υγρασία και είναι φτιαγμένο για να αναπτύσσεται σε αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως το μπάνιο σου. Κάτι σημαντικό: Μπορεί να γίνει τοξικό για κατοικίδια και παιδιά αν για κάποιο λόγο το καταναλώσουν. Κανόνισε λοιπόν να βρίσκεται κάπου ψηλά στο μπάνιο σου για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα.

Πεπερόμια

Με το μέγεθος και την ομορφιά της, η πεπερόμια είναι η ιδανική προσθήκη στον νιπτήρα του μπάνιου σου. Προτιμά το χαμηλό φως, αλλά και με αρκετό θα τα πάει μια χαρά.

Αλόη

Αυτό το φυτό-θαύμα ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως δύσκολα το “σκοτώνεις”. Η υγρασία του μπάνιου σου ίσως να είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του σε νερό. Χρειάζεται όμως και λίγο φως, όχι άμεσα από τον ήλιο. Μια θέση κοντά στο παράθυρο του μπάνιου σου είναι ιδανική για την αλόη.

Ορχιδέα

Οι ορχιδέες είναι ευτυχισμένες σε μέρη με υγρασία και ζέστη. Επίλεξε μια πιο εύκολη στη φροντίδα ποικιλία (πχ. dendrobium), που θα αντέξει σε συνθήκες με λιγοστό φως.

Spider

Στον κόσμο των φυτών εσωτερικού χώρου, το spider plant έχει τη φήμη ενός από τα πιο χαλαρά. Τι σημαίνει αυτό; Θα τα πάει μια χαρά στο μπάνιο σου, μιας και είναι ΟΚ και στην υγρασία και στο χαμηλό φως, αλλά και στο υψηλό. Ναι, μιλάμε για ένα σχετικά εύκολο φυτό.

Αγλαόνημα

Το αγλαόνημα (chinese evergreen) είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και θριαμβεύει σε σημεία με μέτριο φωτισμό. Ενώ προτιμά τη ζέστη και την υγρασία, είναι αρκετά ανθεκτικό στις διακυμάνσεις.

Snake plant

Ακόμα ένας “σκληρός” τύπος. Το snake plant, το οποίο είναι εξαιρετικά προσαρμοστικό σε διάφορα επίπεδα ζέστης και υγρασίας, είναι και πανέμορφο. Τα καλά νέα είναι πως πέρα από την εμφάνιση και την ανθεκτικότητα του, καθαρίζει την ατμόσφαιρα από πολλές τοξίνες. Το τέλειο φίλτρο, δηλαδή, για όλα τα καθαριστικά προϊόντα που πολλές φορές κάνουν το μπάνιο σου αποπνικτικό.

Images: purewow.com Featured image: MyDomaine