10 φορές που ο Paolo Coelho δεν είχε καθόλου δίκιο

10 φορές που ο Paolo Coelho δεν είχε καθόλου δίκιο

Τα παρακάτω αποφθέγματα κρύβουν μια υπεραισιοδοξία του Paolo Coelho, όπου ουσιαστικά δεν σε βοηθά να σκεφτείς πρακτικά και να προχωρήσεις αποτελεσματικά στη ζωή σου, αλλά σε βάζουν σε μια κατάσταση να ονειρεύεσαι συνεχώς... το όνειρο.

1. «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις».

Δυστυχώς, κανένα σύμπαν δεν ασχολείται μαζί σου. Το σύμπαν κάθεται εκεί που είναι και περνάει πολύ όμορφα και χωρίς εσένα. Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι ο συγγραφέας θέλει να σου πει ότι όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ πια, θα βρεις τόσους τρόπους για να το κάνεις, που θα είναι σαν να θέλει το σύμπαν το ίδιο να το πετύχεις. Πόσες φορές δεν σου έχει συμβεί όμως, ε; Κι η απάντηση «δεν το θες αρκετά» δεν ευσταθεί, εκτός αν βρήκαμε ένα πόσοπολύτοθέλω-μέτρο.

2. «Ορισμένες φορές η ζωή χωρίζει δύο άτομα μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλο».

Πολλές φορές η ζωή δεν χωρίζει κανέναν, αλλά οι άνθρωποι το επιλέγουν συνειδητά και ωραία. Επίσης, πόσες φορές αυτό είναι μονόπλευρο; Δηλαδή, να θέλει ο ένας να χωρίσει τόσο πολύ και για τον άλλον να καταρρέει το σύμπαν;

3. «Οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν τίποτε με τα λόγια, θα πρέπει να τα ανακαλύψουν όλα μόνοι τους».

Ας ελπίσουμε ότι είμαστε σχεδόν όλοι στην κατηγορία ανθρώπων που διαθέτουν τη σοφία και τη σύνεση να μαθαίνουν και από τα λάθη των άλλων, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν συνεχώς λάθη για να μάθουν.

4. «Οι άνθρωποι είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους, να κάνουν αυτό που ονειρεύονται».

Oκ, αλλά κι εσείς που δεν μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, μην ταράζεστε γιατί το ανά πάσα στιγμή είναι τόσο απόλυτο όσο και το χάος. Μπορείτε όμως ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσετε χορό ή πιάνο.

5. «Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή».

Ναι, “η σιωπή είναι χρυσός” και “καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς”, αλλά ορισμένα πράγματα χρειάζονται οριοθέτηση μέσω της ομιλίας, ιδανικά διάλογο. Επίσης, πολλές φορές η σιωπή δεν είναι ανωτερότητα, αλλά αδυναμία. Η στοχευμένη επιλογή των λέξεων είναι αυτό που δίνει στον συνομιλητή μας το ακριβές νόημα των δικών μας σκέψεων, ενώ η σιωπή μπορεί να σημαίνει όχι, ναι, ίσως, δεν ξέρω, με βολεύει να μην απαντήσω. Εξάλλου, την ίδια στιγμή ο ίδιος έχει πει το εξής: «Πάντα να λες αυτό που νιώθεις και να κάνεις ό,τι σκέφτεσαι! Η σιωπή καταστρέφει ζωές.

6. «Ο αληθινός άνθρωπος φέρεται σαν παιδί. Έχει ανάγκη να παίζει, να είναι ανάγωγος, να λέει ανοησίες, να κάνει απρεπείς και ανώριμες ερωτήσεις».

Σοβαρά τώρα, θέλω να συμφωνήσουμε όλοι και να πούμε ότι ο αληθινός άνθρωπος δεν κρύβει καθόλου την ευαισθησία και την όρεξη ενός παιδιού για ζωή, αλλά κρύβει πολύ καλά μέσα του το ανάγωγο, ανόητο και ανώριμο παιδί. Επίσης, το αδιάκριτο και το αγενές παιδί.

7. «Τα πιο απλά πράγματα είναι τα πιο συναρπαστικά και μόνο οι σοφοί μπορούν να τα δουν».

Είμαστε πολλοί εμείς που βλέπουμε στα απλά πράγματα την πληρότητα και την ευφορία και απολαμβάνουμε μικρές στιγμές ευτυχίας; Ε, εμείς είμαστε και σοφοί!

8. «Μην σπαταλάτε χρόνο σε επεξηγήσεις. Οι άνθρωποι ακούν μόνο ό,τι θέλουν να ακούσουν».

Θα πρότεινα να σπαταλάτε χρόνο σε επεξηγήσεις γιατί, εμείς τα παιδιά της δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης, θέλουμε αλήθεια να σας καταλάβουμε και να αλλάζουμε γνώμη καμιά φορά. Θέλουμε;

9. «Είσαι αυτό που πιστεύεις εσύ ότι είσαι».

Απλώς, εάν γίνεται, να πιστεύεις σε κάτι που πραγματικά είσαι. Διότι, αν δεν είσαι και θες οπωσδήποτε να είσαι, εμείς που βλέπουμε αυτή τη συνεχή προσπάθειά σου, κουραζόμαστε.

10. «Κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα υπάρχει πια άλλος χρόνος για να κάνεις τα πράγματα που πάντα ήθελες. Κάν’ τα τώρα».

Το άφησα στο τέλος γιατί είναι το αγαπημένο μου. Πόσο εξουθενωτικό είναι αυτό και άλλα παρόμοια όπως “ζήσε τη ζωή σου τώρα”, “μία είναι η ζωή και πρέπει να την ζήσεις;”. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή μας είναι πολυδιάστατη και τα εμπεριέχει όλα. Έχει μια ρουτίνα με χαρά, νεύρα, εκνευρισμό, λογαριασμούς, εργασία, φίλους, έρωτες, απώλειες, μποτιλιάρισμα και πόσα ακόμη! Είναι αδύνατον να σκέφτεσαι συνεχώς πόσα πράγματα μ’ αρέσουν και ωχ δε πρόλαβα να κάνω το ένα, δε πρόλαβα να κάνω το άλλο και άρα δεν έζησα τη ζωή μου. Προσπάθησε, ναι, να δίνεις ένα νόημα στη ζωή σου, μια αισθητική, μια ηθική. Να δημιουργείς ή να μη δημιουργείς τίποτε. Για να ζήσεις τη ζωή σου πρέπει να χαλαρώσεις και να συνειδητοποιήσεις ότι κανένας άνθρωπος δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης ευτυχίας. Ζούμε στιγμές ευτυχίας και αρκούν απ’ ό,τι φαίνεται.

Δες ακόμα: Quotes από 20 διάσημες γυναίκες που θα ξυπνήσουν το girl boss μέσα σου


featured image: Find A Way by JWP
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.