10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

#whoruntheworld

Σε όλη την ροή της ιστορίας, οι φεμινιστικές επαναστάσεις έχουν ξεσπάσει σε διαφορετικές μορφές. Από διαδηλώσεις στο δρόμο, σε ριζοσπαστική λογοτεχνία και πρωτοποριακή νομοθεσία, οι γυναίκες έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο εδώ και αιώνες. 

Οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μόδα έχει αποτέλεσε έναν αποτελεσματικό τρόπο 'επανάστασης'. Είτε αυτό ήταν τα διαφορετικά είδη χτενίσματος, είτε η ανατροπή των παραδοσιακών προτύπων των δύο φύλων, η μόδα έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην γυναικεία χειραφέτιση.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε t-shirt με φεμινιστικά logo, να αυξάνεται ολοένα η δημοτικότητά τους, παράλληλα με μία στροφή στην παραδοσιακή πορεία διαμαρτυρίας και τη δημιουργία κινημάτων όπως των Pussyhats και το Women's March το 2017. Αυτά, σε συνδυασμό με τα πάντα, από τα βικτωριανά φορέματα bloomer έως τη μίνι φούστα, δημιουργούν ένα συναρπαστικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της μόδας ως μια ισχυρή δήλωση.

Viva la fashion revolution!

Το φόρεμα 'bloomer'

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

elle.com.au

Tη δεκαετία του 1850 το φόρεμα ΄bloomer' ή αλλιώς η δική μας 'φουφούλα' ήταν ένα από τα πρώτα φεμινιστικά ενδύματα που άφησαν το στίγμα τους σε όλο τον κόσμο. Το trend αυτό υποστηρίχθηκε από μια ομάδα σουφραζετών, που προώθησαν το συγκεκριμένο στυλ ως ένα λιγότερο περιοριστικό και περισσότερο άνετο καθημερινό φόρεμα, το οποίο επέτρεψε στις γυναίκες να κινούνται και να εργάζονται με περισσότερη ευκολία, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα απεξάρτησης από τους σφικτούς κορσέδες.

Το παντελόνι

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

thecut.com

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το να φορούν οι γυναίκες παντελόνια ήταν ανήκουστο. Το trend αυτό κέρδισε έδαφος όταν η Luisa Capetillo συνελήφθη και δικάστηκε επειδή τόλμησε να φορέσει το πατροπαράδοτο παντελόνι σε δημόσιο χώρο, προκαλώντας την οργή των απανταχού γυναικών. Άρχισαν να υιοθετούν αυτή την τάση μαζικά κυρίως για την πρακτικότητα της - οι γυναίκες φορούσαν τα ρούχα του συζύγου τους για να εξοικονομήσουν χρήματα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και τα παντελόνια ήταν το ευκολότερo για να εργαστείς. Στη μόδα το υιοθέτησαν και το φόρεσαν θρυλικά η Marlene Dietrich και η Katharine Hepburn. 

Το bob κούρεμα

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

aquicatamarca.com

Τη δεκαετία του '20, το κούρεμα «Bob» έγινε άλλο ένα φεμινιστικό statement που υιοθετήθηκε από γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Το να κόβουν τα παραδοσιακά μακριά μαλλιά τους, τα οποία πάντα θεωρούνταν χαρακτηριστικό της θηλυκότητας και της ομορφιάς, και υιοθετώντας έτσι ένα πιο ριζοσπαστικό look, ήταν κάτι το πρωτοφανές. To bob έγινε σήμα-κατατεθέν του κινήματος των flapper και οι γυναίκες που το τολμούσαν θεωρούνταν πως πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα ενώ επίσης ήταν και μία ένδειξη προοδευτικότητας.

Το μπικίνι

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

express.co.uk

Σε μια εποχή όπου τα μαγιό των γυναικών ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό καλυμμένα, ο Louis Réard δημιούργησε το "μπικίνι". Αν και αρχικά επικρίθηκε έντονα από περιοδικά μόδας, σχεδιαστές και τον Τύπο, το μπικίνι - ένα "μαγιό δύο ενδυμάτων που αποκαλύπτει τα πάντα για ένα κορίτσι εκτός από το πατρικό όνομα της μητέρας του" (sic) ήταν αρκετά δημοφιλές στις νεότερες γενιές. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro είχε γράψει πως "για τις γυναίκες το μπικίνι σηματοδότησε ένα είδος δεύτερης απελευθέρωσης, δεν υπήρχε τίποτα σεξουαλικό σε αυτό, αλλά ήταν ένας εορτασμός της ελευθερίας και η επιστροφή στις χαρές της ζωής"

Το σουτιέν

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

elle.com.au

Αν και τα σουτιέν ακόμη εν έτει 2018 θεωρούνται μία σχετικά βολική εφεύρεση, δεν ήταν πάντα έτσι. Σκληρά, μερικές φορές με περίεργα σχήματα και ΤΕΡΜΑ σφιχτά, τα σουτιέν της δεκαετίας του '60 -ή μάλλον, η έλλειψη σουτιέν στη δεκαετία του '60 - έγινε συνώνυμη με το φεμινιστικό κίνημα. Η Germaine Greer ισχυρίστηκε ότι η επιβαλλόμενη χρήση των σουτιέν ήταν μια καταπιεστική δομή και ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να κρίνουν οι ίδιες αν θέλουν να τα φορούν είτε όχι. Αυτό οδήγησε το 1968 το κίνημα που έμεινε γνωστό ως 'bra burning΄όπου οι γυναίκες έκαιγαν συμβολικά τα σουτιέν τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πατριαρχίας.

H μίνι φούστα

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

ritapetrone.com

Τη δεκαετία του '60 -την πιο ριζοσπαστική και απελευθερωμένη δεκαετία ever-  η σεξουαλική ελευθερία αποτέλεσε το νο1 trending θέμα της εποχής και η εφεύρεση της mini φούστας από τη Mary Quant ή τον André Courrèges το 1961 'ελευθέρωσε' τα γυναικεία πόδια από την καταπίεση της μακριάς φούστας και των παντα καλυμμένων μηρών. Η μίνι φούστα αγαπήθηκε από όλους, από μαθήτριες σχολείου μέχρι τους επαγγελματίες παίκτες του τένις και ηθοποιούς του Hollywood ξεκάνοντας κι επισήμως την εποχή του απαραίτητα μακριού στριφώματος.

To γυναικείο κοστούμι 

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

designer-vintage.com

Αν και υπήρχε ήδη,  σχεδιαστής Yves Saint Laurent πιστώνεται την ανάδειξη του γυναικείου κοστουμιού το 1966 με το 'Le Smoking', πιστή αντιγραφή του αντρικού σχεδίου αλλά σε γυναικεία σιλουέτα. Για πολλά χρόνια το να φοράς κοστούμι στη δουλειά ήταν απαγορευτικό μέχρι το 1993 όπου οι ΗΠΑ νόμιμοποίησαν το να φοράνε οι γυναίκες Γερουσιαστές κοστούμι, παρακινώντας έτσι ένα παγκόσμιο trend στον χώρο εργασίας που επικρατεί ακόμη και σήμερα.

Το κρουαζέ φόρεμα

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

searchingforstyle.com

Μία από τους πιο iconic σχεδιάστριες όλων των εποχών, η Diane von Furstenberg, έχει επίσης βάλει το χέρι της σε ένα φεμινιστικό trend, το wrap dress ή αλλιώς κρουαζέ φόρεμα. Το σχέδιό του, κολλητό ζέρσεϊ ύφασμα με μακριά μανίκια σχετίστηκε με το φεμινιστικό κίνημα εξαιτίας του αβίαστου sex appeal του και της ευελιξίας του που μπορεί να φορεθεί από το πρωί στη δουλειά μέχρι το βράδυ για after-work ποτό.

Το Pussyhat

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

businessinsider.com

Σε απάντηση στην εκλογή του Προέδρου Trump το 2017, εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν με πορείες τόσο στη Washington όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα «οπτικό αντίκτυπο» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η Krista Suh και η Jayna Zweiman δημιούργησαν το «Pussyhat Project», μια εκστρατεία με στόχο να παραδώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο χειροποίητα ροζ καπέλα στους διαδηλωτές. Η ονομασία του καπέλου πήρε την έμπνευση του από το infamous σχόλιο του Trump "grab them by the pussy". Τα Pussyhats είχαν τεράστια επιτυχία και έγιναν το σύμβολο της πορείας ενώ εμφανίστηκαν και στην εβδομάδα μόδας της επόμενης σεζόν.

Το φεμινιστικό t-shirt

10 φεμινιστικά fashion trends που άλλαξαν τον κόσμο

teenvogue.com

Οι γυναίκες φορούσαν φεμινιστικά μηνύματα στα ρούχα τους για δεκαετίες, αλλά μπορούμε να δώσουμε τα εύσημα στη σχεδιάστρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri για τη διάδοση της συγκεκριμένης τάσης παγκοσμίως στη σύγχρονη εποχή. Στην πρώτη της κολεξιόν ως Creative Director του οίκου παρουσίασε στην πασαρέλα απλά λευκά t-shirt με το γνωστό απόφθεγμα της φεμινίστριας -προφανώς- συγγραφέος Chimamanda Ngozi Adichie, "We should all be feminists". To t-shirt εμφανίστηκε εν μία νυκτί σε όλα τα editorials περιοδικών, σε street style look ενώ κάθε αξοσέβαστο brand που αντιλαμβάνεται τον παλμό των εξελίξεων κυκλοφόρησε και την δική του βερσιόν του φεμινιστικού t-shirt. Δες επίσης: 10 fashion bloggers άνω των 50 που χρειάζεται να ξέρεις
featured image: vogue.com
             

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.