Είναι αμέτρητες οι φορές που συνδυάζουμε την υγεία μας με την άσκηση και την διατροφή. Μα στην ουσία η υγεία είναι περισσότερο ψυχική παρά όλα τα παραπάνω. Γιατί σημασία έχει το πως σε κάνει να νιώθεις η άσκηση και η διατροφή σου και το κάθε τι που κάνεις στην ζωή σου. Η κοινωνική, η συναισθηματική και η ψυχική σου υγεία είναι το Α και το Ω του ατόμου σου. Είναι αυτά που θεωρείς λογικά και αυτά που θεωρείς παράλογα. Αυτά πάνω στα οποία θα δράσεις ή θα προτιμήσεις την αδράνεια. Είναι λοιπόν, εκείνα που δεν πρέπει να παραβλέπεις, γιατί στην τελική η υγεία του νου είναι εκείνη που σου επιτρέπει να συνδέεσαι με τους ανθρώπους γύρω σου και να διατηρήσεις δυνατούς δεσμούς σχέσης.

Το καλό με αυτού του είδους την υγεία είναι πως δεν σε πιέζει κανείς να ακολουθήσεις μια αυστηρή δίαιτα ή ένα μοτίβο γυμναστικής για τα παχάκια στα πόδια. Απλώς υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που σε κάνουν να διασκεδάσεις με τις καθημερινές συνήθειες που σου αλλάζουν τρόπο σκέψης. Καμιά φορά για πάντα.

1. Πήγαινε σε μια συναυλία

Είναι γνωστό πως η μουσική βοηθά κόσμο και κοσμάκη στο να διατηρεί μια χ,ψ ψυχική ισορροπία. Άσε που μπορεί να σου εκτοξέυσει και την διάθεση από τα πατώματα πάνω στα τραπέζια. Ή στους ώμους του αγοριού σου σε μια καλοκαιρινή συναυλία -που έχουμε πολλές τελευταία- με ένα μπουκάλι ρακί στο χέρι.

2. Διάβασε ένα βιβλίο

Να ανοίξουν οι ορίζοντες. Να δεις έναν άλλο κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια. Πάρε λοιπόν, ένα βιβλίο που θα σου πουν πως έχει αλλάξει ζωές και άφησέ το να αλλάξει και τη δική σου.

3. Ξεκίνα την κηπουρική

Μπορεί να μην είσαι συνταξιούχος που μένει στα προάστια Βούλας ή Κηφισιάς, μα πάντα υπάρχει χρόνος για λίγη κηπουρική. Λένε πως ηρεμεί το πνεύμα, καθώς σε όλα τα ψυχιατρεία είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσεις μαθήματα. Μπορείς να ξεκινήσεις από το μπαλκόνι σου και να εξαπλωθείς στην υπόλοιπη πολυκατοικία σου. Θα σε ευχαριστούν πριν σε κλείσουν στο Δαφνί.

4. Γίνε εθελοντής

Μπορεί το να είσαι εθελοντής να έχει να κάνει με τους γύρω σου και το πως τους βοηθάς και πόσο, όμως η αλήθεια είναι πως στο τέλος της ημέρας το κάνεις για εσένα. Για να αισθανθείς εσύ καλά και να κοιμηθείς ήσυχος. Οπότε, γίνε εθελοντής για εσένα.

5. Κάνε ψηφιακή αποτοξίνωση

Το άγχος, το στρες, η δουλειά, το αγόρι που είναι μακριά, οι παρεξηγήσεις μέσω whatsapp και μπορώ να μιλάω για ώρες. Όλα αυτά πόσο ανώδυνα νομίζεις πως είναι; Να σου πω εγώ; Καθόλου. Αυτά είναι η αρχή και το τέλος της σκατένιας ψυχικής μας υγείας. Το μήνυμα που δεν έστειλε, τα ακόμη χίλια που δεν θέλουμε να παίρνουμε. Άσε μας λοιπόν και παράτα το κινητό σου κάπου που να μην το βλέπεις. Προς το παρόν εγώ θα ανεβάσω μια φωτογραφία στο Instagram.

6. Κοίτα ψηλά

Πόσο συχνά κοιτάς τον ουρανό, τα αστέρια; Το μεγαλείο που σου επιτρέπει η φύση; Πόσο συχνά οι λεπτομέρειες που είδες γιατί χαμήλωσες ταχύτητα έκαναν την διαφορά; Να σου πω εγώ. Όλες. Άσε που έτσι θα πέφτεις να φας τα μούτρα σου και πιο σπάνια. Λίγο το χεις;

7. Πήγαινε ένα ταξίδι

Με δικαιολογία το ακριβό data roaming έχεις δύο σε ένα. Και χρόνο για εσένα.

8. Κουρέψου

Δεν είναι μυστικό το ότι η εξωτερική μας εμφάνιση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Και μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις μια τόσο μικρή αλλαγή για να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Να κάνεις ένα pedicure ή ένα απλό κούρεμα. Ή να είσαι διπολικός.

9. Κάνε ένα πάρτυ στην άμμο

Είναι αυτή η αίσθηση του καλοκαιριού στο χωριό. Με την μεγάλη φωτιά, τις μπύρες (και τα λοιπά), την μουσική. Τι άλλο θέλεις για να περάσεις νιώσεις πως αυτή η ζωή δε μπορεί, κάποιο νόημα θα χει.

10. Περπάτα ξυπόλυτος

Η αίσθηση και μόνο, όταν βουλιάζει το πόδι στην άμμο.

(Φωτογραφία: Cass Bird)