Τα μεγαλύτερα παιδιά μίας οικογένειας είναι ίσως αυτό που λέμε «βλέποντας και κάνοντας». Για τους γονείς, είναι τα παιδιά – «πειραματόζωα» που πάνω τους μαθαίνουν τι σημαίνει μητρότητα ή πατρότητα αντίστοιχα, δοκιμάζουν νέες εμπειρίες (δεν είναι και λίγο να μαθαίνεις να αλλάζεις μία πάνα ή να εξηγείς τι σημαίνει σεξ), δίνουν όση αγάπη δεν πίστευαν και οι ίδιοι ότι διαθέτουν μέσα τους και φυσικά κάνουν και τα περισσότερα λάθη μαζί τους. Για τα αδέρφια τους, δε, τα “μεγάλα” παιδιά της οικογένειας είναι οι προστάτες αλλά και ορισμένες φορές οι καταπιεστικοί ή οι ζηλιάρηδες.

Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος πάντως πως εμείς τα μεγαλύτερα αδέρφια μίας οικογένειας είμαστε σίγουρα εκείνοι που αντιμετωπίζουμε την αλήθεια και γενικότερα τη ζωή πιο νωρίς από τα υπόλοιπα αδέρφια μας!

Πάμε να δούμε, λοιπόν, 10 αλήθειες τις οποίες τα μεγαλύτερα αδέρφια γνωρίζουν πολύ καλά.

10. Σκέφτεσαι πολύ καλά το ενδεχόμενο να κάνεις δικά σου παιδιά. Αγαπάς τα παιδιά και αναγνωρίζεις το πόσο γλυκά είναι… μέχρι να αρχίσουν να μεγαλώνουν! Η αλήθεια είναι πως ζώντας με μικρότερα αδέρφια και αναλαμβάνοντας αρκετές φορές τον ρόλο της μαμάς ή του μπαμπά στο σπίτι, τρομάζεις στην ιδέα ότι και τα δικά σου παιδιά μπορεί να είναι κάπως έτσι. Αυτό το ενδεχόμενο, λοιπόν, σε κάνει πιο επιφυλακτική.

9. Κανένα φαγητό δεν είναι «ασφαλές»! Σε ένα σπίτι με πολλά παιδιά -και όταν λέω πολλά εννοώ ακόμη και δύο- είναι σίγουρο πως το φαγητό σου πρέπει να το κρατάς φυλαγμένο σαν κάτι πολύτιμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυρίζεις σπίτι με ανυπομονησία να γευτείς την σοκολάτα που έχεις αφήσει στο ψυγείο και ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί ενώ κανείς δε ξέρει που πήγε. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή του «κρυμμένου θησαυρού» έχει και τα καλά της καθώς όσο περνάει ο καιρός η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα σου οργιάζουν!

8. Μοιράζεστε τα ίδια ρούχα. Ένας άγραφος κανόνας που επικρατεί ανάμεσα στα αδέρφια του ίδιου φύλου είναι πως οι μικρότεροι παίρνουν τα παλιά αλλά και τα καινούργια ρούχα των μεγαλύτερων. Τα παλιά, αφενός, γιατί εσύ μεγαλώνεις, τα καινούργια γιατί μπορεί να του/της αρέσουν απλά… μπορεί. Μην αναρωτηθείς, λοιπόν, που πήγαν τα ρούχα σου αν ο αδερφός ή η αδερφή σου ετοιμάζεται να πάει διακοπές ή για σπουδές στο εξωτερικό!

7. Σχεδόν «απαγορεύεται» να κάνεις λάθος. Ως ο/η μεγαλύτερος/η αδερφός/ή κουβαλάς στις πλάτες σου και το βάρος του «παραδείγματος προς μίμηση» για τα μικρότερα αδέρφια σου. Αν, λοιπόν, εσύ υποπέσεις σε κάποιο λάθος ή παραβείς τις εντολές των γονιών σου, είναι σίγουρο πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί μετά από λίγα χρόνια και με τα αδέρφια σου. Για αυτό μην παραξενευτείς αν οι γονείς σου αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα εν λόγω λάθη από τα αδέρφια σου σε σχέση με τα δικά σου. Είναι πλέον εξοικειωμένοι στην όλη κατάσταση. Χάρη σε εσένα.

6. Τα αδέρφια σου παίρνουν πιο εύκολα αυτό που θέλουν σε σχέση με εσένα. Είμαι σίγουρη πως δεν έχεις ξεχάσει ακόμη την πρώτη φορά που πήγες μία πολυήμερη εκδρομή ή που γύρισες σπίτι σου τα ξημερώματα και φυσικά ό,τι συνεπάγεται αυτών των γεγονότων. Ωστόσο, θυμάσαι πολύ καλά και την ευκολία με την οποία τα αδέρφια σου απήλαυσαν τα ίδια προνόμια, δημιουργώντας σου μεγάλη απορία. Είναι πολύ απλό! Όταν υπάρχει ένας στρωμένος δρόμος κατακτήσεων με τις δικές σου μικρές ή μεγαλύτερες «επαναστάσεις», τα αδέρφια σου απλώς θα απολαύσουν τα δικά σου κεκτημένα

5. Αποκτάς γρήγορα αρχηγικές τάσεις. Και εδώ ερχόμαστε σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα μίας αδερφικής σχέσης. Μπορεί με τα αδέρφια σου να σφάζεστε και να τσακώνεστε όταν είστε μόνοι σας αλλά μπροστά στους γονείς σας είστε μία γροθιά. Αυτής της γροθιάς ωστόσο κάποιος πρέπει μοιραία να είναι ο ηγέτης. Εσύ, λοιπόν, είσαι το άτομο που θα βγει μπροστά στους γονείς να ζητήσει κάτι ή να παραπονεθεί για κάτι. Έτσι, ηχεί πολύ φυσιολογικό στα αυτιά σου όταν τα αδέρφια σου σου ζητούν να αναλάβεις εσύ μία δύσκολη κατάσταση και να μιλήσεις εκ μέρους τους.

4. Οι φίλοι σου θα φλερτάρουν τις μικρότερες αδερφές σου. Είναι δεδομένο ότι αν έχεις μικρότερες αδερφές, έχεις πιάσει τα βλέμματα των φίλων σου να τις κοιτάνε περίεργα βλέποντας τις να μεγαλώνουν και γιατί όχι να τις φλερτάρουν ερωτικά. Στην αρχή σου φαίνεται ενοχλητικό αλλά σίγα σιγά κολακεύεσαι στην ιδέα του πόσο γοητευτικό είναι το σόι σου. Γονίδια είναι αυτά, άλλωστε…

3. Τα αδέρφια σου έχουν υψηλές προσδοκίες από εσένα. Όσο και αν δεν το παραδέχονται τα περισσότερα από τα μικρότερα αδέρφια, αποτελείς πρότυπο για αυτά. Περιμένουν, λοιπόν, να μη διαψεύσεις τις προσδοκίες τους και φυσικά να ανεβάσεις τόσο πολύ τον πήχη σε όλους τους τομείς που αφενός θα καυχιούνται για εσένα αφετέρου θα καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να σε φτάσουν ή ακόμη και να σε ξεπεράσουν.

2. Είσαι ο/η μεγαλύτερος/η αλλά καταλήγεις ο/η πιο κοντός/ή.

channel24.co.za
channel24.co.za

1. Λατρεύεις τα μικρότερα αδέρφια σου περισσότερο από οτιδήποτε. Ό, τι και αν κάνουν, όσο και αν σου σπάνε τα νεύρα, εσύ λατρεύεις να περνάς χρόνο μαζί τους, να ανακαλύπτετε από την αρχή μαζί τον κόσμο και φυσικά να συζητάς ώρες ολόκληρες τι τους προβληματίζει δίνοντας τους τις κατάλληλες συμβουλές. Είσαι εκεί για αυτούς και είναι εκεί για εσένα όποτε χρειάζεται.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Τα χαρακτηριστικά που έχει ο καλύτερός σου φίλος

featured image: unsplash.com