Αν και το ευρύ κοινό μάλλον μόλις τώρα μαθαίνει για την ηθοποιό που θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως η πρώτη Ασιάτισσα που κέρδισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Πρωταγωνιστικού Ρόλου, η Michelle Yeoh όμως έχει ήδη μια μακρά καριέρα.

Γεννημένη στο Ipoh της Μαλαισίας το 1962 από Κινέζους γονείς, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε και ανέπτυξε αγάπη της για τις τέχνες. Τα φώτα της δημοσιότητας ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 χάρη στη συμμετοχή της στο 007 Tomorrow Never Dies και αργότερα στο Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Η ηθοποιός κέρδισε τη θέση της ανάμεσα στους ελίτ του Χόλιγουντ δουλεύοντας σκληρά, κάνοντας ταινίες και μένοντας μακριά από τις gossip στήλες. Όταν δεν μιλούσαν για τις υποκριτικές της ικανότητες, μιλούσαν για το κομψό, διαχρονικό στιλ της.

Τώρα, έχοντας συμπληρώσει πρόσφατα τα 60 χρόνια, φαίνεται επιτέλους να απολαμβάνει την επιτυχία που της άξιζε, συλλέγοντας Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ και κατατάσσεται από το Time ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 2022.

Υπήρξε βασίλισσα της ομορφιάς

Στα είκοσί της, η μητέρα της δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό ομορφιάς για τη Μις Μαλαισία. Πήγε μόνο «επειδή δεν ήθελε να τα παρατήσει» και έδωσε υπόσχεσή στον εαυτό της να μην ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο. Η Μισέλ επιλέχθηκε Μις Μαλαισία το 1983 και πέταξε στο Λονδίνο για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη ως Μις Κόσμος το 1983.

Ήθελε να γίνει μπαλαρίνα

Το όνειρό της στην αρχή δεν ήταν να γίνει ηθοποιός, αλλά να γίνει πρίμα μπαλαρίνα. Άρχισε να σπουδάζει χορό σε ηλικία 4 ετών και παρακολούθησε τη διάσημη Βασιλική Ακαδημία Χορού στο Λονδίνο, όπου απέκτησε Bachelor of Arts in Dance. Δοκιμάστηκε μεταξύ μεταξύ χορού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, αλλά το όνειρό της ανατράπηκε από έναν τραυματισμό που διέκοψε την πορεία της. Τα πράγματα άλλαξαν όταν πήρε τον τίτλο Μις Μαλαισία και άρχισε να εργάζεται πρώτα ως μοντέλο και μετά ως ηθοποιός.

Έκανε το ντεμπούτο της δίπλα στον Jackie Chan

Ο θρύλος λέει ότι ο Dickson Poon, ο συνιδρυτής της D&B Films, έψαχνε μια ηθοποιό για να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφήμιση με τον Jackie Chan και ένας φίλος είπε το όνομα της Yeoh, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Malaysia. Η Μισέλ πέταξε στο Χονγκ Κονγκ για να γυρίσει τη διαφήμιση και υπέγραψε συμβόλαιο με την D&B Films. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα μιας μακράς καριέρας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BlahRah (@blahrah_)

Δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις πολεμικές τέχνες

Στην πάνω από δέκα χρόνια καριέρα της, η Yeoh έγινε γνωστή για τους πολλούς ρόλους της, από το Crouching Tiger, Hidden Dragon μέχρι το Wonder Seven, στους οποίους έμοιαζε με γνώστης των πολεμικών τεχνών. Παρά την εμφάνισή της, η ηθοποιός δεν είχε ποτέ επίσημη εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Πιθανότατα ήταν η ευελιξία της εκπαίδευσής της ως χορεύτριας, μαζί με την προπόνηση με βετεράνους σταρ της δράσης όπως ο Dick Wei, που της επέτρεψαν να είναι πιστευτή σε σκηνές μάχης επί της οθόνης.

Ήταν ένα κορίτσι του Bond

Μετά από πολλές προσπάθειες να καθιερωθεί στο Χόλιγουντ, η Michelle έκανε το ντεμπούτο της το 1997 με το 007 Tomorrow Never Dies. Στην ταινία υποδύεται ένα μη κλασικό κορίτσι του Bond. Δυνατή, ανεξάρτητη, έξυπνη και όμορφη, η Wai Lin είναι περισσότερο ισότιμος σύμμαχος του Bond παρά μια άλλη κατάκτηση. Τόσο πολύ που κατά τη διάρκεια της ταινίας σώζει τη ζωή του χαρακτήρα του Pierce Brosnan.

Αγαπά τη Formula 1

Η Michelle είναι σύντροφος του Jean Todt, πρώην CEO της Ferrari, για περισσότερα από 20 χρόνια – η σχέση τους ξεκίνησε το 2004, όταν εκείνος φέρεται να την πρόσεξε στη Σαγκάη σε μια εκδήλωση της Scuderia και ζήτησε από τον τότε υπεύθυνο Τύπου της Ferrari να του τη συστήσει. Οι δυο τους είναι μαζί από τότε, παρόλο που η Yeoh δεν έχει καν δίπλωμα οδήγησης ακόμα!

Είναι βουδίστρια

Η πνευματικότητα είναι πολύ σημαντική για την ηθοποιό. Το ομολόγησε σε συνέντευξή της στο Condé Nast Traveller: “Αν είσαι βουδίστρια, εξασκείσε για πάντα. Αυτή είναι η φιλοσοφία! Μαθαίνεις κάθε μέρα. Επιπλέον, και οι γονείς μου είναι βουδιστές, οπότε είναι κάτι που υπήρχε πάντα στη ζωή μου. “

Είναι στενή φίλη με την Jamie Lee Curtis

Και οι δύο θριάμβευσαν στα Όσκαρ του 2023. Αν και γνωρίζονται πολύ καιρό έγιναν φίλες στα γυρίσματα της ταινίας Everything Everywhere All At Once και έχουν πολύ στενή σχέση. Όπως είπε στο People, η Μαλαισιανή ηθοποιός στέλνει το πρώτο μήνυμα της ημέρας στη συνάδελφό της, την οποίο θεωρεί μεγάλη πηγή έμπνευσης: «Ξυπνάει πολύ νωρίς όπως κι εγώ νωρίς, οπότε πάντα ανταλλάσσουμε μερικά μηνύματα. Η Jamie Lee είναι ένας από τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Είναι πάντα εκεί και μοιράζεται τόσα πολλά. Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια τρελή σταρ του Χόλιγουντ. Για μένα, είναι ήδη παντοτινή νικήτρια».