Σε μια υγιή σχέση, τα ζευγάρια πρέπει να θρέφουν αμοιβαίο σεβασμό, να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και να αλληλοϋποστηρίζονται. Αν έχεις έναν σύντροφο ο οποίος δεν θα σταθεί στο πλευρό σου στις δύσκολες στιγμές, τότε δεν θα νιώθεις ότι είναι υποστηρικτικός και η σχέση σου θα είναι ελλειμματική σε κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Η April Masini, μια relationship expert από την Νέα Υόρκη λέει στο Bustle σχετικά: « Aν ο σύντροφός σου δεν σου βρίσκεται στα δύσκολα, δημιουργείται ένα κενό εμπιστοσύνης. Το να είσαι σε σχέση, σημαίνει ότι μπορεί να υπολογίζει πάντα ο ένας στον άλλον, επομένως αν αυτό δεν συμβαίνει είτε ιδιωτικά είτε δημόσια τη θέση της εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης παίρνει ο αρνητισμός και ο θυμός.»

Σε κάθε σχέση θα υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες θα διαφωνήσεις με τον σύντροφό σου ή με κάποιον δικό του άνθρωπο –φίλο ή συγγενή. Είναι όμως πολύ σημαντικό, όταν ανάψουν τα πνεύματα, ο σύντροφός σου να είναι με τη δική σου πλευρά και όχι με την απέναντι ή ακόμα καλύτερα αντικειμενικός. Αυτό σημαίνει να είστε πραγματικά ομάδα. Μπορεί να έχεις άδικο. Αν έχεις άδικο, μπορεί να σε υποστηρίξει δημόσια και μετά στον προσωπικό σας χώρο να σου εξηγήσει με ήρεμο τρόπο και επιχειρήματα γιατί θεωρεί πως μπορεί τα πράγματα να είναι αλλιώς.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει κάποιος υποστηρικτικός τελικά;

To να είσαι σε σχέση σημαίνει ότι ο σύντροφός σου είναι προτεραιότητα. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν ο-η σύντροφος έρχεται σε ρήξη με ένα συγγενικό πρόσωπο. Εκεί συγκρούονται δυο θεμελιώδεις σχέσεις για κάθε άνθρωπο: η οικογένεια από αίμα και η οικογένεια από επιλογή. Οι άνθρωποι λοιπόν έρχονται σε μεγάλο δίλημμα αν προκύψει διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της βιολογικής τους οικογένειας και στους συντρόφους τους, καθώς βρίσκονται στην μέση και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Το μόνο πρόβλημα βέβαια αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι ότι απλώς δεν έχουν θέσει οι ίδιοι τα όρια τους. Κοινώς, ο σύντροφός σου, θα πρέπει να έχει εξηγήσει στην οικογένειά του μέχρι που μπορεί να ανακατευτεί και πως είσαι η προσωπική του επιλογή, την οποία οφείλει να υποστηρίξει μέχρι τέλους. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι έχεις άδικο σε μια αψιμαχία, δημοσίως, πρέπει να πάρει το μέρος σου και ιδιωτικά μετέπειτα να σου εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να έχεις άδικο.

Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες του να έχεις έναν σύντροφό που δεν σε υπερασπίζεται;

Kανείς δεν επιθυμεί να νιώθει εγκαταλειμμένος σε μια δύσκολη κατάσταση πόσο μάλλον από τον σύντροφό του. Η εμπιστοσύνη χτίζεται κυρίως με τη συμπαράσταση στα ζόρικα και αν ο σύντροφός σου επαναλαμβάνει να σε κρεμάει ξανά και ξανά σε τέτοιες στιγμές, αυτό σου προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης που τελικά θα οδηγήσει ακόμα και στον χωρισμό, αφού ούτως ή άλλως θα νιώθεις μόνη και μέσα στη σχέση. Επίσης, όταν κάποιος δεν μπορεί να σου συμπαρασταθεί σε απλές καθημερινές δυσκολίες που προκύπτουν δεν θα μπορέσει ούτε σε δυσκολότερες μελλοντικές καταστάσεις όπως ο γάμος ή τα παιδιά. Εκεί καλείσαι να αποφασίσεις σε τι είδους σχέση θέλεις να βρίσκεσαι, ουσιαστική ή τυπική και να αποφασίσεις τι να κάνεις με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, αφού τελικά είναι σαν να μην τον έχεις. Να έχεις στην άκρη του μυαλού σου ότι δυο άνθρωποι είναι μαζί κυρίως για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα.

Πώς να πεις στον σύντροφό σου ότι χρειάζεσαι περισσότερη υποστήριξη;

H λέξη κλειδί είναι μια: επικοινωνία. Μήπως έχεις έναν σύντροφο ο οποίος εγκαταλείπει όταν ο καυγάς φουντώνει; Θέλεις έναν σύντροφο ο οποίος θα θέσει όρια στο κατά πόσον θα εμπλέκεται η οικογένειά του στα προσωπικά σας; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του τα εξηγήσεις όλα αυτά. Άφησέ τον να δει, να μάθει και να καταλάβει το πώς νιώθεις. Το να είσαι ομάδα με κάποιον σημαίνει να παλεύεις όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τον διπλανό σου.

Να μπορείς να δεις τις καταστάσεις και τα πράγματα μέσα από την δική του οπτική. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις την δική σου οπτική για τα πράγματα στον σύντροφό σου και να μπορέσει να την κατανοήσει. Ένα ζευγάρι που έχει αμοιβαία υποστήριξη είναι πιο ευτυχισμένο και έχει θέσει τις βάσεις για μια πιο μακροχρόνια σχέση. Η ζωή πάντοτε θα σε προκαλεί αλλά με το να μάθεις να αντιμετωπίζεις ομαδικά τις μικρές προκλήσεις θα καταφέρεις να αντιμετωπίζεις και τις μεγάλες. Οι μάχες είναι καθημερινές και αδιάκοπες και πρέπει να τις δίνετε μαζί.