Από τα τέσσερα κύρια παράκτια νησιά της Ισπανίας, η Μινόρκα, αυτή η γη των 431 τετραγωνικών μιλίων επιτυγχάνει μια τέτοια εκπληκτική ισορροπία από παραθαλάσσια ησυχία, πόλεις γεμάτες ιστορία και βράδια γεμάτα διασκέδαση.

Tην καλοκαιρινή περίοδο, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο,  το νησί είναι πιο πολυσύχναστο. Αλλά ακόμα και τότε, με περισσότερες από 100 παραλίες τα πράγματα είναι ιδανικά.

Για να εξερευνήσεις και να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτόν τον προορισμό, πρέπει να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο (τα ταξί είναι σπάνια και τα δρομολόγια είναι ανύπαρκτα), να επιλέξεις τη διαμονή σου και να περπατήσεις στις παραλίες του, όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν θέλεις κάποια δραστηριότητα, υπάρχει ένα εθνικό πάρκο για πεζοπορία και άφθονα θαλάσσια σπορ που αξίζει να τολμήσεις.

Συνδύασε το εμβληματικό στιφάδο με αστακό με ένα ονειρικό ρόφημα τζιν λεμονάδας

Όπως πιθανότατα φαντάζεσαι ένα ισπανικό νησί κρυμμένο στη μέση της Μεσογείου με χιλιάδες χρόνια γαστρονομικής ιστορίας κρύβει μεγάλες απολαύσεις. Αν σου αρέσουν τα θαλασσινά, επίμεινε στα φρέσκα αλιεύματα.

Το πιο διάσημο πιάτο είναι η caldereta de langosta, αστακός που φτιάχνεται συχνά με σκόρδο, μαϊντανό, ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές. Από εστιατόρια πέντε αστέρων μέχρι καλύβες με θαλασσινά στην ακτή, είναι ένα βασικό μενού που σερβίρεται συχνά σε μερίδες δύο ή περισσότερων ατόμων. Τις πιο διάσημες εκδοχές της caldereta de langosta θα τις βρεις στο παραθαλάσσιο Café Balear στη Ciutadella και, για μια βόρεια περιπέτεια, στο Es Port στην καρδιά της βόρειας πόλης Fornells.

Επίσης αναζήτησε ensaimada στα αρτοποιεία, ένα στρογγυλό γλυκό ψωμί επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη, queso de Mahón, ένα τυρί με κίτρινες άκρες με μια ελαφρώς αλμυρή, πικάντικη νότα, και το ποτό pomada de Menorca, φτιαγμένο με τζιν του νησιού (Gin Xoriguer), λεμονάδα, θρυμματισμένο πάγο και μερικές φορές μέντα. Πήγαινε στην Binibeca, 11 χιλιόμετρα νότια της Mahón, στο μπαρ Bucaneros στην κυριολεκτική άκρη του νερού. Ανάμεσα στη λεμονάτη καλοσύνη και τα τιρκουάζ νερά, δεν θα θέλεις ποτέ να φύγεις.

Χαλάρωσε σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 100 και πλέον παραλίες του νησιού

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσεις την ατμόσφαιρα αυτού του νησιού από το να χαλαρώνεις ήσυχα σε μια παραλία. Η Μινόρκα έχει 134 μίλια ακτογραμμής και περισσότερες από 100 παραλίες, συχνά γεμάτες με λευκή άμμο. Θα δεις τη λέξη Cala μπροστά από μια σειρά από παραλιακές τοποθεσίες, που μεταφράζεται σε όρμο—τις περισσότερες φορές, εδώ θα βρείς μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του νησιού.

Υπάρχει ένα απίστευτο κομμάτι παραλιών κατά μήκος των νοτιοδυτικών ακτών της Μινόρκα μεταξύ Cala en Turqueta (που πήρε το όνομά του για τα τιρκουάζ νερά του) μέχρι το ήσυχο θέρετρο Santo Tomás. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τον βράχο Cala Mitjana και Cala Macarella, τα οποία είναι hotspot για οικογένειες και βαρκάδες, και το Cala Excorxada, μια εντελώς απομονωμένη όαση με καθαρά νερά που απαιτεί μια ωριαία πεζοπορία από το Santo Tomás για να φτάσεις εκεί. Μια παραλιακή πόλη με πολλές επιλογές εστιατορίων και καταστημάτων αναμνηστικών, είναι το χωριό Cala en Porter.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη canalmenorca.com (@canalmenorca)

Κάνε μια βόλτα στην ήσυχη ζωή της πόλης Mahón και τη Ciutadella

Τα αστικά τοπία αυτού του νησιού είναι γενικά μεσογειακό-λευκό, με ισπανικά πλακάκια και πολλά πολιτιστικά στοιχεία. Η Μινόρκα έχει δύο αστικές καρδιές, τη Mahón και τη Ciutadella, που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά άκρα του νησιού, αντίστοιχα. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα ταξίδι μεταξύ τους, αλλά μπορείς να κάνεις τα 28 μίλια με το αυτοκίνητο σε λιγότερο από 45 λεπτά.

Η Ciutadella είναι γεμάτη παλάτια και εκκλησίες. Θα βρεις επίσης μια έντονη νυχτερινή ζωή εδώ, στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Η Mahón είναι η πρωτεύουσα της Μινόρκα και αποπνέει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα πόλης-λιμάνι με λίγη ιστορία.

Οι λάτρεις της ιστορίας πρέπει να κατευθυνθούν κατευθείαν στο Museu de Menorca για την πιο ολοκληρωμένη ματιά του πολιτισμού, της τέχνης και της αρχαιολογίας της πόλης και του νησιού. Διαφορετικά, τα κοντινά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τη Forteleza de Isabel II, ένα παραθαλάσσιο φρούριο που χρονολογείται από τα μέσα του 1800 και την Iglesia de Santa María, την κεντρική εκκλησία της πόλης που βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά του φιλικού προς τους πεζούς εμπορικού πυρήνα της πόλης.

Κάνε πεζοπορία στο εθνικό πάρκο του νησιού ή κωπηλάτησε 

Το μονοπάτι Camí de Cavalls περιβάλλει ολόκληρο το νησί. Το Parc Natural de s’Albufera des Grau είναι το εθνικό πάρκο. Εδώ θα βρεις άφθονες λίμνες, λιμνοθάλασσες, κολπίσκους και λιβάδια.

Αν προτιμάς να δραστηριοποιηθείς διαφορετικά, τα καταστήματα θαλάσσιων σπορ στη Mahón προσφέρουν εκδρομές με σκάφος, ναύλωση γιοτ και εκδρομές ιστιοπλοΐας. Μπορείς να επιλέξεις κολύμβηση με αναπνευστήρα ή να κάνεις paddle board.

Μείνε στο πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Μινόρκα που είναι ουδέτερο στις εκπομπές άνθρακα

Οι επιλογές διαμονής στη Μινόρκα εκτείνονται σε ιδιωτικές βίλες, ιστορικά διαμερίσματα και παραθαλάσσια θέρετρα με θέα στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στις επιλογές, υπάρχει το Villa Le Blanc, το οποίο άνοιξε το 2022 και είναι πραγματικά πρωτοπόρο για το σύνολο των Βαλεαρίδων Νήσων. Το Villa Le Blanc, που χαρακτηρίζεται ως το «πρώτο μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο πολυτελείας» και ουδέτερο εκπομπών άνθρακα της Μινόρκα και βρίσκεται στο κέντρο της νότιας ακτής του νησιού στο Santo Tomás.

Το κατάλυμα διαθέτει 159 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 45 σουιτών, πολλές από τις οποίες έχουν τα δικά τους ιδιωτικά μπαλκόνια με θέα στα πιο τιρκουάζ νερά.