Αυτά τα muffins με κουρκουμά και μούρα είναι μία καλή επιλογή αν θέλεις να εντάξεις περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στη διατροφή σου.

Ο κουρκουμάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην ανατολική ιατρική για τη θεραπεία μιας ποικιλίας θεραπειών και πιο πρόσφατα έχει αναγνωριστεί στη δυτική ιατρική για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανακούφιση μυοσκελετικών πόνων, στη θεραπεία κάποιων διαταραχών του πεπτικού, ίσως ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου.

Και μετά είναι τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα καρύδια, το λάδι καρύδας, οι σπόροι chia, το μηλόξυδο -, με βιταμίνη C, ωμέγα 3 και άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

Τι θα χρειαστείς:

1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας + περισσότερο για το άλειμμα της φόρμας για μάφιν

1/4 φλιτζάνι ζάχαρη ακατέργαστη + περισσότερη για πασπάλισμα πάνω από μάφιν

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο

1/3 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και καλά χτυπημένα

1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia

1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα

1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα

3 κουταλιές της σούπας βρώμη

Πώς θα το φτιάξεις: 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε 2 φόρμες για μάφινς με λάδι καρύδας.

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τον κουρκουμά και το κάρδαμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το λάδι καρύδας και τη ζάχαρη για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, τα αυγά, το γάλα αμυγδάλου, το ξύδι και το εκχύλισμα.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις τα καρύδια, τους σπόρους chia και τα μούρα.

Γεμίζουμε τα 3/4 από τις θήκες των muffin, πασπαλίζουμε με βρώμη και ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο ενός μάφιν.

Αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά μέσα στις φόρμες και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε.