Με τις τάσεις να έρχονται και να φεύγουν πιο γρήγορα από ποτέ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τις προωθούν με ταχύτητα που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα μείνει, το να διατηρείς το στυλ στην εμφάνιση σου μπορεί να γίνει πιεστικό.

Και κάπως έτσι γεννιέται η αιώνια κόντρα: Διαχρονικό VS Μοντέρνο

Το κλειδί σε αυτό το δίπολο είναι η επιδίωξη της κατασκευής μιας “Capsule Wardrobe“, δηλαδή μιας γκαρνταρόμπας που θα διατηρήσει μια σταθερή ισορροπία για τον προσδιορισμό του διαχρονικού και του μοντέρνου και θα βοηθήσει στη βαθιά κατανόηση του τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα και ποια κομμάτια είναι βασικά στη δική σου, μοναδική αισθητική.

Τον όρο Capsule ουσιαστικά εφηύρε η Donna Karan, με την πρώτη της συλλογή “Seven Easy Pieces”, θέλοντας να δείξει πως με 7 κομμάτια μπορείς να καλύψεις τις βασικές ανάγκες ένδυσης.

Σε μια εποχή που τα ζητήματα βιωσιμότητας και υπεύθυνης κατανάλωσης λόγω της οικονομικής ύφεσης και της άμεσης ανάγκης ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον να είναι στο επίκεντρο, η δημιουργία μιας capsule γκαρνταρόμπας είναι πιο καίρια από ποτέ.

Στην καρδιά της βρίσκονται ρούχα τα οποία είναι κατασκευασμένα με ποιοτικά υλικά, έχοντας τις ρίζες της στη μεθοδολογία της αργής μόδας (αγοράζεις λιγότερα, αγοράζοντας καλύτερα) και συνθέτοντας την επιτομή του διαχρονικού, αλλά και σύγχρονου ντυσίματος.

Βασικοί πυλώνες μιας capsule συλλογής, τα λεγόμενα διαχρονικά κομμάτια θα λέγαμε πως είναι το λευκό πουκάμισο, το λευκό t-shirt και tank top, ένα ζευγάρι loafers, μια κλασική ζώνη, το trench πανωφόρι, το biker jacket, ένα μαύρο ή camel παλτό, το little black dress, το slip dress, τα sneakers, το κασμιρένιο jumper, οι κρίκοι, το straight jeans και το tailored παντελόνι.

Η κατασκευή μιας τέτοιας γκαρνταρόμπας απαιτεί χρόνο και υπομονή, καθώς στην επιτάχυνση του κύκλου των trends, ακόμη και τα basics υποκύπτουν σε σύγχρονες ερμηνείες που υπονομεύουν και ανατρέπουν αυτό που θεωρείται διαχρονικό.

Και επειδή οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται, προτού μπεις στον πειρασμό να επενδύσεις σε ένα αντικείμενο, πρώτα δες τι σου λείπει ή τι μπορεί να έχεις ήδη. Βρισκόμαστε στην εποχή που το να φοράμε το ίδιο ρούχο σήμερα και το επόμενο έτος μπορεί να θεωρηθεί τρελό, για αυτό πρώτα αναρωτήσου αν την επόμενη αγορά σου θα την ήθελες πέρυσι, θα την θέλεις σε μερικές εβδομάδες, μήνες, χρόνια.

Άλλωστε, μια ντουλάπα δεν χρειάζεται να είναι γεμάτη με τις τελευταίες τάσεις για να είναι σύγχρονη. Τα μεγαλύτερα fashion icons, όπως η Audrey Hepburn, η Lauren Bacall, η Grace Kelly, η Lady Diana, έγιναν γνωστά λόγω της διαχρονικής τους εμφάνισης.

Αν πρέπει να δώσω 4 συμβουλές για την κατασκευή της capsule wardrobe αυτές είναι:

1.  Keep it simple. Προτίμησε ουδέτερα, φυσικά χρώματα, καθαρές, κολακευτικές γραμμές. Πουά, φλοράλ, γεωμετρικά σχέδια αποτελούν εξίσου διαχρονικές επιλογές.

2. Κάνε υπομονή. Συχνά βλέποντας κάτι συνέχεια και παντού, νιώθουμε την ανάγκη της άμεσης απόκτησής του. Ο χρόνος είναι αυτός που θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις αν θα συνεχίσεις να το επιθυμείς και όταν παρέλθει από τις τάσεις.

3. Ποιότητα πάνω από την Ποσότητα. Σίγουρα είναι κάτι που έχεις ξανακούσει. Είναι σημαντικό να επενδύεις σε αντικείμενα που αντέχουν στη φθορά της καθημερινότητας. Δώσε μια ευκαιρία ακόμα και σε vintage ή second-hand επιλογές καλής ποιότητας.

4. Μην το πάρεις, επειδή είναι σε έκπτωση. Εάν αγοράσεις κάτι μόνο γιατί βρίσκεται σε προσφορά, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις καθόλου.

Η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας, όταν αναζητάς τη διαχρονικότητα στην ντουλάπα σου. Το να έχεις βασικά κομμάτια που ταιριάζουν με τα πάντα είναι σημάδι διαχρονικής επιλογής. Διαφορετικά, η αγορά μόνο statment αντικειμένων, που προορίζονται για συγκεκριμένες εκδηλώσεις, θα σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα να φορέσεις,

Το σημαντικό για να έχεις διαχρονικό στυλ είναι να νιώθεις καλά με αυτό που φοράς. Αν κάτι σου αρέσει, φόρα το όσο θέλεις χωρίς να σε απασχολεί σε ποιο βαθμό είναι μοντέρνο ή διαχρονικό, χωρίς τον φόβο ότι θα θεωρηθείς λιγότερο trendy ή in fashion.

Όπως έχει πει ο Nicolas Ghesquière (καλλιτεχνικός διευθυντής της LV), “Μην ξεχνάς ποτέ ότι αυτό που γίνεται διαχρονικό ήταν κάποτε πραγματικά νέο”.

Οτιδήποτε μπορεί να γίνει το νέο-κλασικό, με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην εξερεύνηση των τάσεων, αφού στην πραγματικότητα αυτές κρατούν ενδιαφέρουσα τη βιομηχανία της μόδας.

Αν εξακολουθείς να μην είσαι σίγουρη για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια Capsule Wardrobe, σου προτείνουμε μερικά κομμάτια για να επενδύσεις:

#Tote Bag

Callista, Tote in Black Grained Leather

#Λευκό Πουκάμισο

Vathos Apparel, White Classic Shirt

#Loafers

Chaniotakis, Loafers σε κροκό δέρμα

#Trench Coat

Arket, Linen Cotton Trenchcoat

#Straight Jeans

Levi’s, 501 Original jeans

#Ζώνη σε κλασική γραμμή

Polo Ralph Lauren, Leather Roller Buckle Belt

#Λευκό T-shirt

Saint Laurent, T-Shirt in Cotton

#Sneakers

Converse, Chuck 70 high-top sneakers

#Cashmere Jumper

Falconeri, Cashmere Jumper

#Biker Jacket

Massimo Dutti, Biker τζάκετ από μαλακό δέρμα

#Tailored Παντελόνι

Filippa K, Wide-Leg pleated trouser in lightweight stretch wool

 #Κρίκοι

Galleria Armadoro, Gold Vermeil Hoops

#Boxy Blazer

Anine Bing, Classic Single-Breasted Wool Blazer

#Slip Dress

Apoella, Sylvia Silk Slip Dress

#Camel Παλτό

Max Mara, Wool coat