Με μια πρώτη σκέψη σίγουρα θα ήθελες να πεταχτεί όλο το 2020 και να πάει στον Καιάδα. Ναι, άλλωστε θα ήταν ανώφελο να σου πω τα τετριμμένα, πως κάθε δυσκολία φέρνει μια γνώση κ.λ.π. κ.λ.π. Τα έχεις ακούσει, τα ξέρεις, τα αναπαραγάγεις ίσως κι εσύ ο ίδιος αλλά όταν θα συμβεί σε αλλεπάλληλο βαθμό, κάπου εκεί τελειώνει και η υπομονή σου.

Εγώ θα σου αφήσω σε αυτό το άρθρο έναν δικό μου, προσωπικό σύντομο απολογισμό για αυτό τον χρόνο, τον οποίο πάντα κάνω την τελευταία εβδομάδα πριν πούμε τα πάει ο παλιός ο χρόνος. Θα σου πω αυτά που έφερε και είδα, για να τα δεις κι εσύ. Γιατί τα έφερε και σε εσένα..

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας με τα καλά, αυτά που σου έφερε και αυτά για τα οποία θα πρέπει να είσαι ευγνώμων

Το 20’ ίσως να σου έφερε νέες φιλίες. Φιλίες που όπως δείχνουν τα πράγματα ήρθαν για να μείνουν και να αντέξουν στον χρόνο. Το 2020 σου έφερε -και ας μη το ξέρεις- νέες κατακτήσεις για τις οποίες να αισθάνεσαι περήφανος. Σου έφερε εμπειρίες δύσκολες, πρωτόγνωρες που όμως σίγουρα σε έκαναν να προσαρμόζομαι περισσότερο- θέλοντας και μη- να εφευρίσκεις τρόπους επιβίωσης και ψυχικής ανάτασης, να βγαίνεις μαχητής. Σου έφερε επίσης, νέους στόχους γιατί είδες ότι με προσπάθεια και πείσμα καταφέρνεις σιγά σιγά τους παλιούς. Αν κάτσεις να σκεφτείς σίγουρα θα βρεις ακόμα περισσότερα. Γιατί σε έναν ολόκληρο χρόνο σίγουρα υπήρξαν πράγματα που ήρθαν για να μείνουν, τα πάλεψες, τα κέρδισες και πρέπει να εκτιμάς το ότι ανήκουν πια σε σένα.

Στην ιστορία του απολογισμού ποτέ δεν υπάρχει μόνο η παραμυθένια πλευρά

Ποιο θα ήταν άλλωστε και το νόημα; Δυστυχώς αυτή η χρονιά εκτός των παραπάνω σου φύλαγε μια δυσάρεστη έκπληξη που έμελλε να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο σκέψης για το τι θεωρούμε σημαντικό αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής. Έφερε απώλειες. Προσπάθησε ίσως να φέρει και άλλες, δεν τα κατάφερε. Πήρε ανθρώπους από τη ζωή σου, προσπάθησε να σβήσει τη φλόγα, τη σπίθα, το πάθος για εξέλιξη και ζωή. Το προσπάθησε. Κάποιες στιγμές το κατάφερε κιόλας. Έπεσα κι εγώ κι εσύ, το ξέρω. Όταν θα σηκωθείς όμως, θα είναι μια στιγμή ανεκτίμητης αξίας.

Δεν ξέρω τι θα φέρει το ’21. Δεν πιστεύω πως φταίνε οι πλανήτες μας και τα έτη για ό,τι μας έρχεται. Σίγουρα έχει τον ρόλο της η τύχη, αλλά δεν είναι αυτή που καθορίζει το μέλει γενέσθαι. Ας είμαστε αισιόδοξοι, δυνατοί και στην αλλαγή του χρόνου, στις 12 ακριβώς να κάνεις μια ευχή, την πιο πολύτιμη για σένα. Τώρα ξέρεις τι είναι αυτό που έχει αξία για τη δική σου ζωή. Ζήτησέ το με όλη σου τη δύναμη και Καλή- Ανοδική- Χρονιά βρε παιδιά.

featured photo: Twenty20.com/melaniekim